Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

A rossz vezető indikátorai

Sokféleképpen lesz valaki vezetővé. Lehet, hogy kinevezik, megörökli, megpályázza és megnyeri, saját céget hoz létre, kiemelik, stb. De ettől még nem vált vezetővé! Akkor az, ha a vezetőre jellemző hozzáállást, szemléletet, nézőpontot felveszi. Eldönti, hogy „Én vezető vagyok!". Ez az első lépés. Természetesen, aztán jön a többi …
Példámban két társtulajdonos van a cégben, akik egyben ügyvezetői posztot is betöltenek. A cég kis családi vállalkozásból nőtte ki magát, most már mikro vállalkozássá. Az utóbbi időben elakadtak! Valahogy nem növekednek, stagnálnak, de semmi esetre sem úgy haladnak, ahogy az számukra ideális lenne.

Az egyik cégvezető állandóan pörög, tesz-vesz, ténylegesen benne van nyakig nem csak az operatív vezetésben, hanem a napi munkában is. Reggel korán bent kezd, szétosztja a megrendelések szerinti az árut, kiszállítja az ügyfélnek a kért terméket, ide rohan, oda rohan. Végzi a dolgokat, de nem vezet, csak autót! A napot nem szervezi meg, a munkatársainak nem adja ki a feladatokat, nem kontrollál. Hogy miért? Mert erre nincs ideje, mert neki sok dolga van! Különben is ezeket a munkákat más nem tudja ilyen jól elvégezni!

A másik ügyvezető a háttér munkát viszi, az irodai munkákat, az adminisztrációt, a pénzügyeket kontrollálja. Mivel minden számlát lát, látja az üzemanyag költségeket; mivel egész napját a cégben tölti, látja az emberek munkáját, hallja, mit beszélnek. Ez az ügyvezető megkeresett, hogy azt érzékeli, hiába pörög a társa, rengeteget dolgozik, mégis valahogy akadálya és gátja a növekedésnek: ugyanis azt gondolja, hogy ezek a tevékenységek nem a vezetés kategóriájába tartoznak! Itt tenni kell valamit! „A társnak is vezetővé kell válnia, vagy ki kell lépnie a cégből!" - döntött.

Pontosítsuk a helyzetet, nézzünk rá, mi a rossz vezető jelei, indikátorai?

1. Nem szervez, nem hangolja össze a területek, a munkatársak munkáját, nem koordinál, helyettük ő dolgozik. Beül brácsázni a zenekarba, ahelyett, hogy karmester lenne.

2. Nem ad ki utasításokat, vagy határozatlan, következetlen utasításokat ad ki, mondván, hogy mindenki tudja, mi a dolga, hiszen azért vettük fel! De valóban tudják a munkatársak? Természetesen a saját területüket ismerik. De láthat-e messzebbre, távolabbra egy munkatárs? Gondolkodhat-e egy beosztott, vezetői szemmel? Biztos, hogy nem!

3. Nem kontrollál, nem követel, nem tudja elérni, hogy a feladatok készen legyenek. Ö dolgozik a munkatársai helyett, és nem dolgoztat!

Gondolja végig, Ön milyen vezető? Milyen vezetői jellemvonásokkal írható le, az ön vezetői munkája? Ha valamelyik pontban hasonlóságot fedez fel saját munkájában, akkor változtasson ezen! Döntse el, és váljon igazi vezetővé! Önön múlik!

Pénzes Zsuzsa

Comline Budapest Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdokat hoznak az új pénztárgépek

43 milliárd forinttal megugrott a bevallott, legális forgalom ott, ahol eddig nagyobb volt az… Tovább olvasom