Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Állampapír: több mint üzlet

Csongrád megye - Másfélszer annyi állampapír fogyott idén eddig Csongrád megyében, mint a tavalyi év első felében. A megyében jegyzett kötvényállomány értéke 17 milliárd forint – egy lakosra átlagosan 40 ezer 476 forint megtakarítás jut.
„Tudom, hogy nem csak a fedélzeten, az életben is a biztonság az egyik legfontosabb dolog" – olvasható a Magyar Államkincstár szegedi, Vár utcai irodájában, egy plakáton. A reklámban szereplő vitorlázóhoz hasonlóan egyre többen kötnek ki a magyar állampapír mellett: ötéves csúcsra, 646 milliárd forintra nőtt a lakossági állampapír-állomány júniusban. Egy hónap alatt 42 milliárd forint értékű kötvény talált gazdára. A Magyar Nemzet információi szerint az állam azt tervezi: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 19 megyei kirendeltségén túl hamarosan a kormányablakokat és települési okmányirodákat is bevonja a forgalmazásba.

A mi sztorink - állítólag. Fotó: Schmidt Andrea
A mi sztorink - állítólag. Fotó: Schmidt Andrea


Két hónap, 240 millió

A legkedveltebb állampapír a 3–5 éves futamidejű, évente változó kamatozású Prémium Magyar Államkötvény. Minimális névértéke 1000 forint, első évben kamata a 9,5 százalékot is eléri. A megyei államkincstár a tavalyi év első félévéhez viszonyítva 26 százalékkal többet értékesített ezekből a papírokból. A teljes ügyfélállomány csaknem 73 százalékát a prémium kötvények adják. A Kamatozó Kincstárjegy állománya 4,7 százalékkal emelkedett. A féléves kincstárjegyeket május eleje óta forgalmazzák, azóta közel 240 millió forintot vásároltak belőle.

Az ÁKK év elején kezdte el állampapír-népszerűsítő kampányát, többek között az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos rendezte imázsfilmmel. Cél, hogy emelkedjen a forintalapú, belföldiek által vásárolt államkötvények aránya az államadósság finanszírozásában. Hazánk államadóssága jelenleg a GDP 78 százaléka, mintegy 22 ezer milliárd forint. Ennek 46 százaléka devizában van, ami növeli az ország kitettségét a nemzetközi folyamatoknak, befektetői hangulatváltozásoknak és spekulációnak. Minél nagyobb része van magyar kézben az államadósságnak, annál kisebb a kockázat. Jelenleg az államadósság 4 százaléka van lakossági állampapírokban – az ÁKK ezt az arányt szeretné 10 százalékra növelni. Mert – ahogyan az imázsfilmben is hallható –: a magyar állampapír „több mint üzlet".

Úgy látszik, eredményes a kampány: az államkincstár Csongrád megyei kirendeltségének adatai szerint érezhető a növekvő érdeklődés az állampapírok iránt. Az év eleji 14 milliárd forintos értékpapír-állomány az első félév végére csaknem 20 százalékkal, 17 milliárd fölé emelkedett. Vagyis Csongrád megye mintegy 420 ezer lakosára fejenként 40 ezer 476 forintnyi állampapír jut.

Egyelőre csak az Államadósság Kezelő Központ megyei kirendeltségén jegyezhető államkötvény. Fotó: Schmidt Andrea
Egyelőre csak az Államadósság Kezelő Központ megyei kirendeltségén jegyezhető államkötvény. Fotó: Schmidt Andrea


Az első félévben az államkincstár megyei kirendeltsége 2,7 milliárd forint névértékű állampapírt értékesített, tavaly az év hasonló időszakában 1,8 milliárdot – vagyis másfélszeresére nőtt az érdeklődés. A megyei igazgatóságot vezető Rigó Szilveszterné hangsúlyozta: ügyfeleik túlnyomó többsége lakossági befektető. Ez azzal is magyarázható, hogy a kiemelt érdeklődésre számot tartó prémium kötvényeket (9,5 százalékos éves kamattal), valamint a féléves kamatozó kincstárjegyeket (éves kamat: 7,5 százalék) csak lakossági ügyfelek vásárolhatják meg. Összehasonlításképp: a kereskedelmi bankok többsége 6–8,25 százalékos éves kamatot kínál lekötött betétjeire.

Olvasóink írták

 • 8. Minibusz 2012. július 21. 19:59
  „Nekem nincs pénzem, de ha lenne, akkor sem ide fektetném be.
  igen, én sem bízom az államban, illetve a szereplők magatartásában.
  idáig jutottunk.
  no comment”
 • 7. Ebgondolat 2012. július 21. 16:58
  „Ez a kötvény mindenkinek nagy üzlet csak az államnak nem! Majd megnézem, orbán elvtárs mit talál ki, ha tömegesen váltják be a 9-10%-os kamatozású papírokat...”
 • 6. Ebgondolat 2012. július 21. 16:58
  „Ez a kötvény mindenkinek nagy üzlet csak az államnak nem! Majd megnézem, orbán elvtárs mit talál ki, ha tömegesen váltják be a 9-10%-os kamatozású papírokat...”
 • 5. X_Y 2012. július 21. 12:59
  „Idősebbek talán még emlékeznek a "békekölcsön" szóra...”
 • 4. X_Y 2012. július 21. 12:53
  „3. macs 2012.07.21. 12:04

  Mármint hogy Kusza Szem személyesen dobja bele a papírdarálóba ?

  Vagy csak kijelentik hogy sájnos-sájnos a gaz imperialista-kapitalista trappista Eu meg IMF miatt csak a névérték 0.001 ezrelékéért tudják beváltani. Tehát a kedves zámaplgér jobban jár ha felhasználja budipapírnak.

  Volt már ilyesmire példa úgy 10 éve...amikor "államosították" a Postabankot. A részvényeket meg "államilag" leértékelték a névérték alig 10%-ára. Ebben nagy gyakorlatuk van a ifjúmunkás élcsapatnak.”
 • 3. macs 2012. július 21. 12:04
  „Morbid ötlet, de mi lesz akkor, ha az államadósság csökkentésére hivatkozva ezek a papírok is úgy járnak, mint a MNyP-nál lévők?”
 • 2. papika56 2012. július 21. 11:29
  „Vajon kiknek van erre pénzük ?? A min.béren v. a 47 ezer ft on élőknek ???
  Inkább a " mosoda "ként működő vállalkozóknak, politikusoknak, narancsos párt katonáknak kik jó időben--jó helyen --vezető állásban--havi milliókért + milliós jutalmakért --nyalizó férgeknek !”
 • 1. X_Y 2012. július 21. 10:31
  „..Csak nehogy Kusza Szem kitalálja egy év múlva, hogy bocs, de az állampapírod annyit ér mint a papír amire rányomtatták..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimálisan erősödött a forint péntek estére

Szerényen emelkedett péntek kora este a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal, a dollárral… Tovább olvasom