Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Áramot zabáló berendezések

Szeged - Az áramszámlával éppúgy spórolhatunk, mint a gázdíjon, ha változtatunk szokásainkon. Még mindig kevesen veszik tudomásul, hogy a modern elektromos berendezések készenléti állapotban is zabálhatják az áramot.
Amíg egy számla nem lépi át a lélektani határt, a 10 ezer forintot, az átlagos magyar fogyasztó nem törődik vele. A gáz- és távhőszámla téli időszakban a 40–50 ezer forintos csúcsokra jut, a vízdíj, a mobiltelefon-számla pedig gyakran fölé kúszik a 10 ezernek. Ilyenkor mindenki önvizsgálatot tart: vajon tényleg érdemes ennyi pénzt kidobni az ablakon? Pedig ugyanezt megtehetnénk a villanyszámlákkal is.

Nem elég, ha csak készenléti állapotba kapcsoljuk a televíziót. Akkor is fogyaszt. Fotó: Frank Yvette
Nem elég, ha csak készenléti állapotba kapcsoljuk a televíziót. Akkor is fogyaszt.
Fotó: Frank Yvette

Az EDF Démász egy korábbi, az interneten fellelhető kalkulációja szerint az átlagos éves fogyasztás a lakosságnál 2061 kWh. Ez 2010-re vonatkozó becslés, a 2009-es adatok alapján. Jelenleg áfával együtt közel 47 forinttal lehet számolni egy kilowattórát: tehát egy év alatt mintegy 95–97 ezer forint, havonta, kerekítve 8000 forint az átlagos áramszámla.

Okos kis készülék

Áramfogyasztás-mérővel mintegy fél óra alatt tesztelhetjük az otthoni gépeket. Ilyet bármelyik szaküzletben vásárolhatunk, a legolcsóbb készülék az internet szerint 3490 forintért kapható, a legdrágábbat 5840 forintért szerezhetjük be. Információink szerint Magyarországon egyedül az ELMŰ-től kölcsönözhetnek az ügyfelek ilyen kisokost ingyen, hogy tesztelhessék a háztartási berendezéseket. Előnye, hogy ki lehet szűrni, melyik a legelavultabb, cserére érett darab a lakásban.

Ezzel a 8000 forinttal, mivel alatta van a 10 ezerben megállapított lélektani határnak, akár ki is egyezhetnénk. Ha azonban egy 20 éves hűtő a havi 8-ból 2–3 ezret fogyaszt el, akkor érdemes elgondolkodni a cserén: 3 év alatt annyi áramot zabál, mint egy újnak az ára.

Táblázatunkban azt mutatjuk be, mennyi energiát esznek meg az „áramzabálók". A számítás azért lehet iránymutató, mert nem arról tájékoztat, óránként hány kilowattórát fogyaszt a készülék, hanem azt, hogy működés közben mekkora energiafelhasználással lehet számolni. Például a porszívózásnál 10 percet, a mosásnál egy teljes programot, a frizsidernél pedig értelemszerűen 24 órás üzemmódot vettünk alapul. Egy korszerű, 160 literes hűtőnél úgy praktikus számolni, hogy a napi fogyasztása csaknem 30 forint, a havi pedig legfeljebb 900.

DM/DV GRAFIKA
DM/DV GRAFIKA

Egy átlagos háztartás készülékeinek készenléti fogyasztása – az úgynevezett stand by állapotban – egyes számítások szerint éves szinten közel 2 havi villanyszámlát is kiadhat. Az áram alatt lévő tévék, számítógépek, a konnektorba bedugva tartott háztartási készülékek, az ottfelejtett mobiltöltők ugyanis észrevétlenül is áramot fogyasztanak. Saját számításaink szerint azonban túlzás kéthavi villanyszámláról beszélni az úgynevezett átlagos magyarnál, aki még nem automatizálta teljesen a háztartását. Kiszámoltuk: a költségek „csak" havi 5–10, évi 1800–3600 forintot tehetnek ki.

Olvasóink írták

 • 15. sheriffkoma 2011. november 04. 20:17
  „Mindent ki lehet számolni, és akkor a tények döntenek, nem a vélemények.
  Világítás esetén először a beker ár a lényeges, Ft/lumen értéket kell meghatározni a különböző működési elvű fényforrásoknak.
  Ezt beírjátok táblázatba. Majd azt, hogy éves szinten hány órát használnátok az adott helységben.
  Majd a hatásfokot kell kiszámolni, az lumen/watt. A helyiség lumen szükséglete és a hatásfok dobja, hogy melyik fényforrásból mekkora teljesítményű kell, ebből megvan az ára is.

  A várható éves világítási időből és a teljesítményekből megvan az áram ára + a beszerzési ár. Így kiderül, pl. hogy a LED-es lámpák még nagyon drágák, annyival nem jobbak, mint a beker áruk igazolná, stb.
  Illetve kamrába nem érdemes venni energiatakarékosat, a kevés használat miatt nem tud annyit megtakarítani, hogy megérje a beruházás. Kültérre sem szabad energiatakarékosat, mert hidegben alig világít, esetleg lehet csak nyárra, de ősszel csere.

  Laptop tuti megtakarítás az asztalihoz képest....jó minőségű hifi fejhallgató az asztali hifihez képest.....stb.”
 • 14. techMon 2011. augusztus 26. 10:55
  „KamuNeni :
  Evvel a 12V-os dologgal teljesen egyetértek, még hűtő is van olyan :)
  Vagy egy Peltier elem :)
  Amúgy 12V-os LED-szalagom van a mosogató fölött és tökéletes, bírja a kapcsolgatást.
  Van néhány LED E267-es lámpám is de semi bajuk.
  Nem tudom miért írták, hogy fél év alatt kimegy, nekem pont a kompakt csövek mentek tönkre hamar.
  A LED-eseim nekkutya baja, bár az legidősebb kb 2 éves.
  Amúgy az SMD LED-eket tényleg kerüljétek, azok kevesebb ideig bírják.”
 • 13. sir.rasor@freemail.hu 2011. augusztus 26. 10:20
  „KamuNeni nézz utána jobban a dolgoknak, mielőtt tényként állítod őket. Egy 400W-os táp nem fogyaszt 400 wattot, ahogy egy 600 wattos se 600 wattot óránként. Az a maximális terhelhetősége. Nekem egy 350-es tápom van, és alapjáraton 95 W körül fogyaszt a gép, max terhelésen (CPU+GPU is) ~145 wattot. Az ugye NEM 350. De nem is azt jelenti, hogy egy 150 wattos táp elég egy ilyen géphez. Ha jobban érdekel, olvass utána neten, hogy a tápegységben mi mennyit szolgáltat melyik résznek, és világos lesz.”
 • 12. masaka 2011. augusztus 26. 09:54
  „8. balihoho 2011.08.26. 09:01

  Ha becsléses számlázást kértél a Démásztól, akkor kb mégis mire számítottál?
  Honnan a kisújjukból szopják ki, hogy te elkezdtél takarékoskodni?
  Majd mikor meglesz az évi rendes leolvasás, akkor változtatnak a számolási módszeren, de addig aszerint fizetsz, ahogy tavaly fogyasztottál.
  Kicsit macerásabb, de mindenkinek adott a lehetőség, hogy a honlapjukon leadja minden hónapban a mérőóra állását, és akkor a valós fogyasztás után fizet, nem előlegez meg semmit.”
 • 11. THK 2011. augusztus 26. 09:47
  „8,
  ha ide tudsz írni, akkor valahol van internetelérésed - vagyis egyszerűen neten is bejelentheted havonta a villanyóra állását, és már nincs is becsült számla...”
 • 10. THK 2011. augusztus 26. 09:46
  „7,
  azzal számítógép esetén csak átvered magad: nem méri, csak SACCOLJA az ilyen (kapcsolóüzemű tápegységű) eszközök fogyasztását...”
 • 9. KamuNeni 2011. augusztus 26. 09:18
  „Egy alap computer power supply (tapegyseg aki nem tudja mi az) 400 watt-nal kezdodik. Ha jobb computer akkor valoszinu 600-850 watt-ot fogyaszt orankent.

  Lehet kapni olcso nape elemeket30 ezer alatt amiktermelnek 35-50 wattig es szinten jok auto aksi toltesre is. Nem kell napfeny nekik, csak feny hogy aramot termeljenek. 12 voltos auto izzokat fenyszoroval korulottuk hasznalva, el lehet latni egy atlag magyar lakas villany vilagitasi szuksegletet. Ket aksi az feltoltodik napkozben es egesz este ad anny fenyt mintha hatvan wattos 220 voltos izzot hasznalnanak. Csak kulon kell valasztani a haz vilagitasi aramkoret es kesz.

  12 voltos V-t is siman elbir tobb oraig ha az aksirol van uzemelve. Lehet ott sporolni meg kerem. Ez az egesz nem kerul sokba de evekig ingyen lenne az aram eleg sok aram fogyaszto keszulekhez. 12voltos TV, a vilagitas, laptop computer, radio, dvd jatszo, radio, ejszakai udvari vilagitas, sok mindent lehet 12 voltrol mukodtetni es egy inverterrel amiibol egy 300 wattos nem tobb mint 6000 forint 220-as keszulekek is mennek tobb oraig.
  Csak azert mondom ezt mert a lakokocsimban minden az aksirol megy es gyakorlatbol tudom hogy mennyi mindent lehetne otthon is 12 voltrol mukodtetni. A legtobb mindent egy lakasban.

  Na mindegy az interneten sok info van errol”
 • 8. balihoho 2011. augusztus 26. 09:01
  „Árammal takarékoskodni? a szolgáltató nem nyugszik abba bele, hogy csökken a fogyasztás, és csökken a bevétele! Nem ebben érdekelt! Számláim bizonyítják ezt! Hiába csökkent a fogyasztás, és kevesebbet kellene fizetni, becsléses számlákat küld az EDF Démász. De akkor minek van villanyóra? a fogyasztók, a túlfizetéssel, gyakorlatilag kamatmentes hitelt nyújtanak a szolgáltatónak, ezt jóvá írják ugyan, de soha nem fizetik vissza! Ezt is az energia törvénynek köszönhetjük!”
 • 7. tricse 2011. augusztus 26. 08:59
  „Vettünk egy fogyasztásmérőt! Az asztali PC stand by fogyasztása 7 W,működés közben 160-180,persze mindenestől!
  A notebook stand by 2,működve 20-40 W! A villanyboylert nem szabad kikapcsolni,állandó közepes hőfokon emberségesebb a fogyasztása! A mikró stand by 3 W,mobiltöltő bedugva hagyva 1 alatt,de azért tekeri! Sok kicsi pedig sokra megy!
  UI.:asztali gépemet laptopra cserélném!:))))))”
 • 6. nyomdasz63 2011. augusztus 26. 08:59
  „A szolgáltatóknak NEM ez az érdeke,hanem hogy meglegyen az "x" mennyiségű fogyasztás-rajta az extraprofittal!
  Ha nagyon elkezdünk takarékoskodni,majd "hozzáigazítják" az árat a csökkent fogyasztáshoz mondvacsinált indokokkal,mint pl. a víznél is.”
 • 5. Én66 2011. augusztus 26. 08:46
  „Nem az számít csak, hogy hány fokra állítod be a klímát, hanem hogy milyen készüléket vettél. Vásárlás előtt kell ezeket megfontolni. A mi klímánk 21 fokra van beállítva, megy most éjjel-nappal gazdaságos üzemmódban alacsony fokozaton, és a havi áramszámlánk kb. 2.500,- forinttal emelkedett meg. Behozza az árát az inverteres A+-os készülék.”
 • 4. sir.rasor@freemail.hu 2011. augusztus 26. 08:32
  „LED-es izzókkal sajnos nem lehet számolni, mert a technológiának vannak korlátai. Ha több fényt akarsz kicsikarni, akkor drasztikusan csökken az élettartam, de ugyanígy nő a hőtermelés. Próbálkoztam többféle LED-es izzókkal, és a legjobb is max fél évig bírta, aztán tönkrement. Egyszerűen nem éri meg; sokkal gazdaságosabb egy kompakt fénycsövet megvenni 500 hufért, és ha már bírja 1 évig, akkor jó vagy.

  Egyébként aki nagyon akar spórolni, az minden konnektorba 1-es kapcsolós dugót rak, amit pölö obiban 500-600 hufért lehet kapni, talán máshol olcsóbb is, és akkor alapon azt az 1-2 wattot se eszi az eszköz. Számítógépeknél már érdekesebb a helyzet, mert wattmérővel megnéztem, és kikapcsolt állapotban 8-9 W-ot eszik. Klíma helyett ki lehet menni a strandra. Hűtő se fogyaszt annyit, ha a hátulján a hűtőrács nincs körbezárva, tehát rendesen tud szellőzni és így jobban hűt, illetve pont ezért a port is bizonyos időközönként le kell törölni róla. Mosásnál meg józan ésszel lehet spórolni: ha valamiből a kosz kijön 30 fokon, akkor nem kell 40 fokon mosni. Most így hirtelen ennyi jutott eszembe.

  Próbálok úgy spórolni, ahogy csak lehet, és ez havi 4000-5000-es villanyszámlát eredményez 2 felnőtt, 1 asztali számítógép, 1 laptop, 5 éves zanussi hűtő meg 0,85kw-os korszerű mosógép esetén.”
 • 3. Narumon 2011. augusztus 26. 08:16
  „A hűtőnk A++ a klímánk A+++ a villanyszámlánk mégis eléri a 8.000 Ft-ot. A számítógép zabál sajnos....”
 • 2. techMon 2011. augusztus 26. 08:07
  „Bocs kifelejtettem a vízmelegítőket bojlereket, azok még talán a hűtőkre is rálicitálnak.”
 • 1. techMon 2011. augusztus 26. 07:32
  „Havonta a legtöbb áramot zabáló berendezés a hűtőszekrény és a klíma.
  Ha mondjuk a hűtőnket kicseréljük A+ energiaosztályúra, többet spórolunk mint ha kihúzzuk a plazmatévét a konnektorból.
  Ha a legtöbbet használt izzónkat kicseréljük LED-esre azzal is viszonylag jól spórolhatunk.
  A klímát pedig (már ha van:) ),nem 18 fokra kell belőni, hanem mondjuk 23-24 fokra. Ki lehet bírni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakozások az euróban való fizetés ellen Svájcban

Svájcban egyre több vállalat tér át arra, hogy a szomszédos uniós országokból ingázó dolgozóknak euróban adja a fizetést az erős frank helyett. Tovább olvasom