Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Az adóhatóság a vállalkozásokról

Szeged - Az egyéni vállalkozóként folytatott vállalkozói tevékenység egyik jellemzője, hogy a vállalkozás és a vállalkozás tulajdonosa, a magánszemély nem különül el egymástól. Ezért az egyéni vállalkozók nagy többsége is úgy gondolkodik, hogy a vállalkozás pénze egyben az ő pénze is – magyarázza a közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága. Vagyis vállalkozása pénzügyeit az egyéb pénzügyeitől nem különíti el.
Ez az eljárás azonban egyáltalán nem felel meg az szja-törvény rendelkezéseinek, ugyanis a vállalkozónak minden pénzbevételt vagy
kiadást eredményező gazdasági eseményről bizonylatot kell kiállítania. Ennek adatait a nyilvántartásaiban is rögzítenie kell. Tehát az egyéni vállalkozás pénzügyei annyiban mindenképpen eltérnek a vállalkozó egyéb pénzügyeitől, hogy azokról folyamatos nyilvántartást kell vezetnie, s abban azt is fel kell tüntetni, ha bizonyos kiadást az egyéb, a vállalkozásba be nem vont pénzeszközeiből egyenlít ki.

Amennyiben az egyéni vállalkozó egy beszállítói számlát például a munkabérből származó pénzéből fizet ki, akkor lényegében kölcsönt nyújt az egyéni vállalkozásának, amelyről minden esetben bizonylatot kell kiállítani, s amelyet a nyilvántartásaiban is szerepeltetnie kell.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint azonban a kölcsönök dokumentálása és nyilvántartása az esetek jelentős részében még ma sem történik meg. A mulasztást bírsággal szankcionálják. Ugyanakkor az ilyen mulasztás megnehezíti az egyéni vállalkozás pénzmozgásainak nyomon követhetőségét, az adóellenőrzés során annak rekonstruálását, hogy a bevallott bevételek által nem fedezett kiadásokat le nem könyvelt tőkebetétekből vagy eltitkolt bevételből finanszírozta-e az egyéni vállalkozó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszul keverik a bankkártyákat

Fejletlen a magyar bankkártyapiac – az MNB legfrissebb tanulmánya szerint. A kiskereskedelmi egységek 25 százaléka fogadja el a bankkártyákat, a postán egyáltalán nem. Tovább olvasom