Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Csak a zugárusokat nem számolják össze

Csongrád megye - Cáfolja a gazdasag.hu internetes portálon megjelent értesüléseket Martonosi István, a Kisosz megyei titkára. Csongrád megyében 2009-ben és 2010-ben nem árusított kevesebb kiskereskedő.
Martonosi Istvánnak, a Kisosz, vagyis a kiskereskedők és a vendéglátósok érdekképviselete megyei titkárának mutattuk meg a gazdasag.hu-n megjelent régiós számokat arról, hogy a 3 dél-alföldi megyében drasztikusan nőtt a felszámolások és cégbezárások száma. A cikk szerint 20 százalékkal többen kerültek bajba, emiatt tavaly 2740 vállalkozást töröltek a cégnyilvántartásból a régióban.

A Kisosz titkára azonban állítja: a régiós kimutatásokkal mindig baj van, azokat nem lehet egyértelműen ráhúzni egyik megyére sem. A KSH szerint ugyanis 2009-ben 2-vel még nőtt is a kiskereskedelmi vállalkozások száma, a vendéglátásban pedig 30-cal többen voltak, mint egy évvel korábban. Tavaly sem következett be érdemi változás: hasonlóképpen 2-vel gyarapodott a kiskereskedők száma, a vendéglátósok pedig 68 vállalkozással bővültek.

A „darabszám" tehát nem csökkent 2010-ben, valószínűleg azért, mert sokan választják az egyéni vállalkozást a társas vállalkozás helyett. Ma már nem éri meg egy férj és feleség által alapított bt.-t, kft.-t a drágább könyveléssel fenntartani, ráadásul a 10 százalékos társasági adó miatt sincs már különbség a kettő adózása között.

A gond egyre inkább azzal van – fejtette ki érdeklődésünkre Martonosi István –, hogy az elmúlt évtizedekben sok korábbi vállalkozó „illegalitásba vonult", eltűnt az ellenőrző hatóság látóköréből. Ők azok a zugárusok, akik ma őstermelői igazolványukkal a különböző piacokon árulnak. Megvásárolják a nagybanin a zöldséget, gyümölcsöt, majd kiállnak vele a piacokra, és felárral adják tovább a portékát. Nem fizetnek se adót, se tébét, egyetlen kiadásuk van mindössze, a helypénz.

Régiós mínuszok

A régióban a kiskereskedelem összbevételéről egyelőre csak egy 2009-es adat áll rendelkezésre: ez az év végén 3,86 ezer milliárd forint volt. A cégek veszteségesek voltak, a mérlegek szerint összesen 3 milliárd forint mínuszt termelt az ágazat a Dél-Alföldön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU-nak utat kell nyitnia a kínai beruházások előtt

Az EU tagországoknak szélesebbre kell tárniuk a kaput a kínai beruházások előtt. Tovább olvasom