Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Illegális gabonakereskedőkre csaptak le

Dél-Alföld - A gabonatermékek piacán az egyik legjellemzőbb az adócsalás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalata szerint. Néhány napja a regionális főigazgatóság pénzügyi nyomozói kaptak el illegális gabonakereskedőket Kecskeméten, akik a gyanú szerint 900 millió forint áfát nem fizettek be.
A NAV Dél-alföldi Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának pénzügyi nyomozói a napokban Kecskeméten vettek őrizetbe két embert, akit illegális gabonakereskedelemmel gyanúsítanak. A helybeli pár Olaszországban alapított cégeik nevében mintegy másfél millió tonna, külföldre szánt, így adómentes búzát és kukoricát vásárolt fel. A gabonát mégis itthon értékesítették tovább, de az eladás után járó mintegy 900 millió forint áfát nem fizették be. Ha valaki egy uniós országba exportál gabonát, azt a törvény szerint nettó értéken adhatja el. Csak a termék külföldön való továbbértékesítése után kell az ottani hatóságnak megfizetni az adót.

Magyarország évente 6–8 millió tonna gabonát exportál, aminek 20 százalékát a pénzügyi nyomozók szerint nepperek közvetítik, számla nélkül. A NAV úgy látja, az adóelkerülés, illetve az adócsalás nagyon jellemző a mezőgazdasági termékek piacán. Különösen rossz a helyzet a gabonatermékekkel kapcsolatosan: nem telik el úgy egy hónap, hogy ne bukna meg valaki illegális gabonakereskedelemmel az országban.

Kispál Ferenc, a Magosz Csongrád megyei vezetője lapunk kérdésére elmondta: sok gazdatársával egyetemben nem adja el gabonáját olyanoknak, akik azt külföldön akarják továbbértékesíteni. – Nincs időnk ellenőrizni, hogy a cég valóban létezik-e. De még ez sem jelent semmiféle garanciát. Volt olyan eset, hogy egyik kereskedőtársamhoz külföldi megrendelés érkezett, leinformálta a cég létezését, de mire az ottani adófizetésre került a sor, papíron megszűnt a vállalkozás. Az áfát ezután rajta kérték számon, és neki kellett azt befizetni – mondta. Szerinte egy gazda csak úgy tud beruházni, ha van hivatalos bevétele, amit az adásvételről kiállított számlával tud bizonyítani.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2011. március 11. 14:23
    „6-8 millió tonnát ?? Itthon meg arra panaszkodnak --nincs--azért drága ? !!!! Se búza--se liszt itthon. Sírnak a pékek, emelnek mindent, lisztet,kenyeret stb.
    Egy kg--se lehessen külföldre vinni---első a magyar lakosság !!!!
    Jó nagy fejetlenség van mindenütt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább tart a válság a cégvilágban

Bár az elmúlt 2 hónapban a korábbiakhoz képest kedvezőbb képet mutatott a cégvilág, az Opten céginformációs szolgáltató kijózanító adatokat jegyzett fel a februári folyamatokról. Tovább olvasom