Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Két Csongrád megyei a gazdagok 100-as toplistáján

Szeged - A leggazdagabbak 100-as listájára minimum 5,3 milliárd forintos becsült vagyonnal lehetett felkerülni. A Csongrád megyei milliárdosok közül ketten lépték át a küszöböt, a szegedi Varga Mihály, valamint a szentesi Magyar József és családja. Az ország leggazdagabb embere negyedik éve Csányi Sándor OTP-vezér.
Csányi Sándor (61) tavaly 15 milliárddal lett gazdagabb, 150 milliárd forintra gyarapította vagyonát, így 2011 óta egymás után negyedszer lett a leggazdagabb magyar – derül ki a Napi.hu kiadásában megjelent, A 100 leggazdagabb című kiadványból. Az OTP Bank első emberét Bige László (56), a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 145 milliárd forinttal, míg 3. helyen az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György (44) áll, akinek vagyona 135 milliárd forint volt 2013-ban.

A 100-as elitklubba minimum 5,3 milliárd forinttal lehetett bekerülni, ami 300 millió forinttal haladja meg a tavalyit. Ha összeadjuk a lista szereplőinek vagyonát, akkor 2460 milliárd forintot kapunk: ez 180 milliárddal több az egy évvel korábbinál. 2002-ben még csak 632 milliárd forintot hoztak össze a 100-ak, 2013-ra pedig már a 4-szeresével rendelkeztek.

Befolyás-barométer

A kiadvány idén szubjektív listát is készített Befolyás-barométer címmel az ország legbefolyásosabb embereiről. A rangsort Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, majd Csányi Sándor és Simicska Lajos, Habony Árpád és Lázár János következik. A szerkesztők szerint vannak olyan emberek, akik nem rendelkeznek 10 milliárdokban mérhető vagyonnal, mégis jelentős hatást gyakorolhatnak Magyarország gazdasági és társadalmi életére. Kérdés, miért nincsenek a listán azok, akik közel vannak a tűzhöz. A szerkesztő Szakonyi Péter szerint átláthatatlanok a tulajdonosi szerkezetek, csak hasraütésszerűen lehetett volna megbecsülni vagyonuk értékét.
Csongrád megyéből 2 gazdag embert találunk az első 100-ban, mindketten a kiadvány 2002-es első megjelenése óta szinte állandó szereplők: egyikük az 55 éves Varga Mihály, a KÉSZ Holding Zrt. alapító tulajdonosa, aki 14,8 milliárd forintos vagyonával 42. az országos listán. A szegedi Varga Mihály büszke arra, hogy a KÉSZ csoport hazánkban és a környező országokban 4000 család megélhetését biztosítja. A szentesi Magyar József és családja 7,9 milliárddal a 83. a listán: a Hungerit Zrt. 70 éves tulajdonosa és első számú vezetője 1990-ben alapította az egyik legjelentősebbnek számító hazai élelmiszer-ipari céget.

Felsoroljuk azokat a Csongrád megyei gazdagokat is, akik „lemaradtak" a 100-as klubtagságról, de a kiadvány szerkesztőinek szavaival élve a magyar vidék legtehetősebb emberei. Életkoruk nem szerepel a szócikkekben. Egyikük Török Zoltán, a Mozaik Kiadó Kft., az eDidact Kft. és a Spininvest Kft. tulajdonosa 5 milliárd forintos vagyonával súrolta a belépési küszöböt. Varga Gusztáv, a CE Glass tulajdonosának vagyonát 3 milliárd forintosra, Róta Tamás, a RotaPack Zrt. – és a szilvásváradi La Contessa kastélyszálló – tulajdonosának javait 2,6 milliárdosra becsülik. Ők mindhárman szegediek. Vásárhelyen Fekete Zoltán és Lugosi Imre képviseli a gazdagokat együttesen 3 milliárd forinttal: a volt „bravotechesek" ma az Expert-láncot tulajdonolják. 3 milliárd forintra becsülik a vásárhelyi Gyapjas Károly vagyonát, aki a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. többségi tulajdonosa.

Nem a megyében élnek, de kötődnek Csongrádhoz: Krupp József – becsült vagyona 3,4 milliárd forint –, a Hansa-Kontakt Kft. egyik tulajdonosa és Németh József, a paprikakirály, akinek 3 milliárdos vagyona van, cégén keresztül birtokolja a Szegedi Paprika Zrt.-t.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határidő lejárt, pénztárgép nincs

Április 30-án járt le a legeslegutolsó határidő az online pénztárgépek üzembe helyezésére. Nooormális? Tovább olvasom