Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Könnyebben jutnak álláshoz a férfiak

Inkább nőket keresnek a logisztika, az építőipar és a bányászat területén, míg az autóiparban, banki szektorban és kereskedelemben a férfiak pályáznak jobb eséllyel.
A Workania.hu internetes állásportál munkatársai azt vizsgálták legutóbbi felmérésükben, hogy milyen esélyekkel számolhatnak a munkaerőpiacon az álláskeresők nemük, életkoruk, iskolai végzettségük, szakmai tapasztalatuk alapján. A kutatók azt vizsgálták, hogy az álláshirdetésre jelentkezők önéletrajzait milyen gyakran nézik meg a munkaerőt keresők – a tanácsadó cégek vagy a munkaerőt alkalmazni tervező vállalatok kiválasztást végző munkatársai.

A felmérés összes adatait figyelembevéve, általánosítva kijelenthetjük, hogy a férfi álláskeresők esélyei jobbak ma az álláspiacon.

Az iskolai végzettség szempontjából végzett összehasonlítás szerint alapfokú végzettség esetén még nincs különbség a két nem esélyei között, a nők önéletrajzait átlagosan ugyanannyiszor tekintik meg a munkaadók, mint a férfiakét. Azonban a végzettség szintjének emelkedésével javul a férfi pályázók esélye női vetélytársaikkal szemben. Legnagyobb mértékű ez az előny az egyetemi végzettséggel rendelkezők esetében, hiszen ott a férfiak önéletrajzait átlagosan 60%-kal többször nézik meg, mint a nőkét.

Az életkor szerint vizsgálva az esélyeket azt találták a kutatók, hogy 23 éves korig szinte azonos eséllyel tudnak a munkaerőpiacra lépni a két nem képviselői, de ezt követően a férfiak iránti kereslet jelentősen nagyobb, mint a nőké. Ez a helyzet 58 éves korig, ami után az önéletrajzok megtekintési aránya egyenlő, így az esélyek ismét szinte azonosak lesznek.

A munkaköri kategóriák szerinti összevetésből azokat a területeket emeltük ki, ahol – néhány esetben meglepő módon – az álláskereső nők önéletrajzát többször tekintik meg, mint a férfiakét. Ilyen területek: a lízing, szállítás, logisztika, építőipar és ingatlan, bányászat, kohászat.

Az újságírás, kommunikáció, média, idegenforgalom és vendéglátás, művészet és kultúra, víz- és erdőgazdálkodás területén alig valamivel rosszabb eséllyel indulnak a női pályázók egy állásért.

Kimagaslóan nagyobb az esélyük a férfi jelentkezőknek HR területen, bármely területhez tartozó felsővezetői pozíciók esetén, az autóiparban, a banki és pénzintézeti szektorban, energetika, elektronika területén, a vegyiparban, gyógyszeriparban, az információs technológia területén, a kereskedelemben, értékesítési munkakörök esetén.

A betölteni kívánt pozíciók szintje szerinti összehasonlítás szerint a különböző segédmunkák esetén közel azonos az esélyük a két nem tagjainak. A vállalati hierarchián felfelé haladva viszont egyre jobb esélyekre számíthatnak a férfi pályázók: már a középvezetői szintű munkakörök esetén számottevően nő az előnyük, a felsővezetői pozíciók esetében pedig majdnem kétszer többször tekintik meg a CV-ket, mint a női kandidátusok esetében.

Olvasóink írták

  • 1. Queenmargareth 2011. július 22. 17:10
    „Mindenhol nagyobb eséllyel indulnak, hozzáteszem rengeteg férfimunka van felajánlva mégis hetekig betöltetlenek....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NAV: 69 ezer inkasszó, 209 ezer doboz csempész cigi a Dél-Alföldön

Közös sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális adó és Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága a Csemegi utcai székházban – a két szervezet egyesülése óta először. Tovább olvasom