Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

KSH: 6 százalékkal nőtt az ipari termelés tavaly októberhez képest

Az idén októberben az előzetes adatok alapján az ipari termelés 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A termelés az év első tíz hónapjában 0,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index októberben 0,5 százalékkal csökkent.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor kiemelte, hogy a növekedés húzóereje a járműgyártás, az ágazatban rendkívüli a növekedés és alapvetően ez határozta meg az ipari termelés növekedését. Hozzátette: a jármű- és alkatrészgyártás több mint ötödét adja az ipari termelésnek.

Hangsúlyozta, hogy a fél százalékos visszaesés havi összevetésben nem érinti a növekvő trendet. Rámutatott, hogy 2013-ban szinte minden hónapban nőtt az ipari termelés, szeptemberben 1,8 százalékkal, s az emelkedés 2012 utolsó negyedéve óta kiegyensúlyozott.

A munkanappal kiigazított adatok szerint októberben már ötödik hónapja rendre magasabb volt az ipari termelés volumene, mint egy évvel korábban: júniusban 1,8, júliusban 3,2, augusztusban 0,8, szeptemberben pedig 3,1 százalékos éves bővülést mutattak az adatok.

A KSH december 13-án közli az ipari termelés októberi részletes adatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8,5 milliárd forintot követelnek a Szeviéptől

A Szeviép Zrt.-től még mindig 8,5 milliárd forintot követel több mint 400 volt alvállalkozója. Tovább olvasom