Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Különadóval sújtaná az ENSZ a bóvli-élelmiszereket

Az iparosodott országokban milliók esznek a kelleténél többet és főleg egészségtelenebbet, ennek vetne véget az ENSZ.
A kalóriadús üdítőitalokra és az ugyancsak hizlaló, silány minőségű ételekre (junk food) kirótt különadóval vetne véget az egészségtelen táplálkozásnak a gazdag országokban az ENSZ táplálkozási jelentéstevője, Olivier de Schutter, aki megtiltaná azt is, hogy az agráripar levonhassa adójából a zsírban, cukorban és sóban gazdag készételek széleskörű reklámozásának költségeit.

A fejlett ipari államok táplálkozási helyzetéről szóló, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén kedden Genfben beterjesztett jelentésében a szakember bírálja, hogy sok országban a szubvenciók és más agrártámogatások rendszere legalábbis közvetve a potenciálisan egészségtelen élelmiszerek tömeggyártását és -értékesítését ösztönzi, ahelyett, hogy a friss és tápanyagban gazdag ételek fogyasztását támogatná.

A jelentéstevő szerint végső soron az adófizetők állják annak költségét, hogy ipari úton előállított élelmiszerrel árasztják el a piacokat, miközben ahhoz viszonyítva túlságosan drága az olyan egészséges táplálék, mint a gyümölcs vagy a zöldség. Míg az ipar levonhatja marketingköltségeit az adóból, a táplálkozással összefüggő betegségek terjedése egyre növeli az egészségügyi kiadásokat, aminek terhét az adófizetőknek is viselniük kell - érvel a szakember.

Az ENSZ táplálkozási főszakértője szerint az agrárszubvenciók rendszere az egyik oka annak is, hogy egyre tágul a táplálkozási szakadék a szegény és a gazdag országok között - míg a világ lakosságának egy része éhezésre van ítélve, az iparosodott országokban milliók esznek a kelleténél többet és főleg egészségtelenebbet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az energetikai beruházásra szánt összeg kevés a fűtésszámla csökkentéséhez

A legtöbb tulajdonos 100-300 ezer forint közötti összeget tud költeni, ami kevés a fűtésszámla… Tovább olvasom