Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Lombard: első fokon érvénytelen a lízing üzletszabályzat több pontja

A Szegedi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. üzletszabályzatának számos pontját érvénytelenítette. Az elmarasztalt társaság szinte biztosan fellebbez.
A Szegedi Törvényszék közel négy hete született elsőfokú ítéletében a Lombard féltucatnyi üzletszabályzatának és két hirdetményének több pontját is érvénytelennek nyilvánította. Ezek döntően a gépjármű-hitelezésre és a lízingre vonatkoznak.

A pénzügyi szakmában egyértelmű, az ügyfelek körében azonban kevésbé, hogy az egyedi hitelszerződésekben nem szabályozott kötelezettségeket az – általános – üzletszabályzat határozza meg, ez valamennyi ügyfélre érvényes. Ezen túl a pénzintézetek hirdetménye is előír(hat) költségeket és díjakat. A Lombard üzletszabályzatait, valamint hirdetményeit a bírósági döntés értelmében felül kell vizsgálni – ha az ítélet jogerőssé válik.

Még nem veszítettek

Anderle Ádám, a Lombard igazgatósági tagja megkeresésünkre elmondta, hogy érdemben nem kíván nyilatkozni az ügyben, az ítélet 48 oldalas indoklását csak augusztus elsején kapták kézhez. – A Lombard az ítélet tartalmával nem ért egyet, így valószínűleg a törvény által biztosított határidőn belül jogorvoslattal fog élni – mondta. Azt még hozzátette, hogy hasonló ügyekben első fokon veszítettek már pert, jogerősen eddig még nem.

A pénzintézet az árfolyamváltozás fizetéséről szóló szabályait az általános szerződési feltételekben határozta meg. A bíróság szerint azonban nem egyértelmű, hogy ezt a költséget kamatként vagy árfolyamváltozásként kéri az adóstól a pénzintézet, ezért az erre vonatkozó feltételt tisztességtelennek mondta ki, így az árfolyamváltozásból adódó terheket a Lombard nem kérheti adósaitól. Ami persze a „járulékos" tételekre érvényes, vagyis nem azt jelenti, hogy a 160 forint körüli árfolyamon felvett – mára 240 fölé emelkedő – frankhitelt az eredeti áron kellene visszafizetni.

A közérdekű pert a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület kezdeményezte, amelynek jogi képviselője a szegedi Bihari Krisztina. Ő is azt hangsúlyozza, hogy az elsőfokú döntés szerint a Lombard nem kérhet árfolyamváltozásért felszámolt díjakat ügyfeleitől.

Ítéletértelmezése szerint érvénytelen, hogy a futamidő lejártával egy összegben kiterhelt árfolyamváltozás után kamatot számít fel a társaság. Érvénytelen az is, hogy káreseménynél a lízingdíjat változatlan összegben kell megfizetni. Olvasata szerint tisztességtelen az a pont, amely a casco szerződés kedvezményezettjének a Lombardot jelöli meg, és hogy a lízingbevevő a cascót nem mondhatja fel.

Tisztességtelen, hogy a Lombard jogosult a szerződést azonnali hatállyal felmondani, majd önhatalmúlag birokba veheti és elszállíthatja a lízingtárgyat. A bíróság ítélete szerint nem lehet külön eljárási díjat felszámolni a figyelmeztető levélért, és tilos rendszám vagy forgalmi cseréje esetén plusz költséget kérni – egyebek között.

Olvasóink írták

 • 12. _csutak_ 2013. augusztus 03. 14:51
  „3 a magyar igazság, hol a harmadik?”
 • 11. Bogárka67 2013. augusztus 03. 11:29
  „_csutak_

  Érdekelne mennyi jót és mit tettek a népnek!? Ha tudsz észérveket... te nyertél! :) A DM cikk sem a dicső tetteikről zeng... Meggyőzhető vagyok, ha meg tudnak győzni! ha...”
 • 10. Bogárka67 2013. augusztus 03. 11:21
  „@_csutak_

  Bizonyára egy kis részlet elkerülte szíves figyelmed! A DM cikket nem én írtam! Személyes véleményét mindenki közölheti, ezért engedélyezett a hozzászólás. Az hogy neked mi tetszik és mi nem, egyéni problémád. Ennyi erővel mindenkit jelentgethetsz, ha nem azt írja ami neked nem tetszik! Nevetséges! Nyugodtan szaladhatsz a jogásznőhöz pereskedni, (én nála jobbat is ismerek) bizonyára l. jancsi után te is magadnak érzed ezt a lehetőséget! haha”
 • 9. _csutak_ 2013. augusztus 03. 10:08
  „@ Bogárka67:
  Veled ellentétben én nem személyeskedem, megfogadtam a tanácsodat,magamba tekintettem.
  Kapsz egy lehetőséget:
  Ha nem kapok adekvát választ akkor ne csodálkozz, ha a cég jogászát megkérem indítson ellened pert! (Hitelrontás)
  Jól olvastad, megtehetem, van rá módom, lehetőségem, személyes ismeretségem.
  Ennyi és nem több.”
 • 8. kormoska 2013. augusztus 03. 10:06
  „Ugyanaz van(lesz)mint a devizahiteleknél!
  Kimondják majd,hogy hibás termék.
  De kérdem én:Akik már kifizették a lombardnak a hitelüket,azoknak majd visszafizetik utólag a különbözetet?
  Aligha hiszem.......,itt is az fog jól járni aki már régóta nem,vagy késedelemmel fizeti hitelét!”
 • 7. Egyolvasó 2013. augusztus 03. 07:11
  „1. daffy 2013.08.02. 19:40

  Majd a budapesti Legfelsőb Bíróság, azaza a Kurja ahogy most hívják, majd meghozza a jogerős ítéletet mejben a Lombard lesz a nyertes.

  Sajnos volt már ilyenre példa, egy másik ügyben.”
 • 6. shark 2013. augusztus 03. 06:42
  „" _csutak_ : Jövő év december 31 napjával kivonulnak!"

  Van valami jó infód?”
 • 5. Bogárka67 2013. augusztus 03. 06:40
  „@_csutak_:
  Veled ellentétben, tudom mit ártottak és milyen sok embernek! Megköszönném, ha a jövőben nem személyeskednél, inkább magadba néznél!”
 • 4. _csutak_ 2013. augusztus 03. 00:29
  „@Bogárka67 :
  Leírnád miben ártottak?
  Tudod egyáltalán érdemben mivel foglalkoznak?
  Fejből, ne az internet alapján!”
 • 3. Bogárka67 2013. augusztus 02. 22:09
  „Eddig is igen sokat ártott!!! Reméljük mielőbb eltűnik a színről, bár ez csak egy a sok <moderálva> közül! Várjuk a reményteli folytatást! Csak így tovább!!!”
 • 2. _csutak_ 2013. augusztus 02. 21:56
  „Jövő év december 31 napjával kivonulnak!”
 • 1. daffy 2013. augusztus 02. 19:40
  „Helyes lehet küldeni az indokalatlanul beszedet kamatkülönbözetet 5 éven keresztűl kamatos kamattal.Ez kb. 400000-500000ft.870000ft-ot vettem fel,már az 5 éves futamidő alatt,nem volt olyan negyedév,hogy 20-30 eft kamatkülönbözetekkel húztak le.Már akkor nem egyszer mondtam az Üfsz-nak,hogy ebből még baj lesz,hát lett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé tovább erősödött a forint péntek estére

Az eurót 19.30 körül 298,23 forinton jegyezték a kora délutáni 298,80 forinttal szemben. Tovább olvasom