Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Mérnök, rózsakertész, vendéglős, hentes az év vállalkozói között

Szeged - Budapesten, a Művészetek Palotájában 2013. december 6-án vette át Bodor Dezső, Tóth Ferenc, Rózsa Róbert és Sipos Jenő Az év vállalkozója díjat a VOSZ rendezte Prima Primissima díjátadó gálán.
Csongrád megyéből négyen kapták meg az egyik legrangosabb elismerést a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségétől (VOSZ) tavaly, a vállalkozók napján. Egyikük Bodor Dezső (59) okleveles vízépítő mérnök, a Szegedi Vízmű Zrt. műszaki igazgatója, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnöke: – Nagyon büszke vagyok a Szent István téri víztoronyra, amelynek felújításáért 10 évet dolgoztunk, a szennyvíztisztítóra, amely az ország egyik legkorszerűbb telepe lett, a szegedi vízműre, amely Magyarország egyik legpatinásabb vízműve, arra, hogy irányíthatom a város és Algyő víziközműveinek üzemeltetését, felújítását. A Csongrád Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja, 2005 óta elnöke vagyok. Nagyon jó kapcsolatot építettem ki a térség társadalmi és gazdasági vezetőivel, hozzájárultunk a Szegedi Tudományegyetemen évek óta tartó képzés elindításához. A Bajai Vízügyi Főiskolán 1986-tól közel 10 éven keresztül tanítottam a fiatalokat: igyekeztem átadni a mérnöki hivatás rejtelmeit, gyönyörűségeit, gyötrelmeit, a víz szeretetét. A munkámat szolgálatnak tekintem – mondta.

Szegeden él, Deszken működteti vállalkozását Tóth Ferenc (63) rózsakertész, egyéni vállalkozó, aki 2000- ben Az év kertésze címet is megkapta a VOSZ-tól. – A 90-es évek eleje óta van családi vállalkozásom, 40 hektáron gazdálkodunk, amiből 10-12 hektáron rózsatöveket termesztünk. Két felnőtt gyermekemmel és a feleségemmel visszük a vállalkozást: az alkalmazottak száma 6, de szezonban 60-80 idénymunkást is foglalkoztatunk. Csak külföldre szállítunk, hűtőkamionok viszik az árut többek között Franciaországba, Ausztriába. Tóth Ferenc elmondta: idén szeretne „kiszállni", átadni a vállalkozást a lányának és a fiának, akik németül, franciául, angolul beszélnek. – Örök optimista vagyok: jó érzés azt tudni, hogy a gyerekeim vihetik tovább a rózsakertészetet, azt, amiért egész életemben dolgoztam.

Rózsa Róbert (51) és családja a nívós vendéglátást képviseli Hódmezővásárhelyen: a vállalkozó a Kutasi úti Rózsa Rendezvénycsárda és Panzió tulajdonosa. – Apósom, Égető Mihály 51 évvel ezelőtt kezdte a szakmát, több üzletet hagyott a lányára, későbbi feleségemre, Mariannra, aki negyedik közös gyermekünk szülésekor tavaly nyáron elhunyt. Együtt fejlesztettük az üzleteket, legnagyobb közös sikerünk a rendezvénycsárda megteremtése. Éjjel-nappal dolgoztunk a vendégekért a feleségemmel és első házasságomból származó két felnőtt gyerekemmel. A panzióban lakunk ma is, mivel nincs időnk hazamenni, 6 éve nem voltunk szabadságon – mesélte. Az esküvőket, céges partikat, üzleti találkozókat rendező és a panzióban szállóvendégeket fogadó vérbeli vendéglátós vállalkozó hozzátette: „Ez a díj Mariannal kettőnknek szólt: hitet adott a további munkához."

A VOSZ-tól megyei díjat már kapott, országos, Az év vállalkozója elismerést azonban először vett át Sipos Jenő (59), a több mint két évtizede alapított makói Füstöltkolbász Kolbászkészítő és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. – Családi vállalkozásban vágóhidat és feldolgozóüzemet működtetünk 24. éve. Eközben önerőből és uniós támogatásból, több száz millió forintért egy, az EU előírásainak is megfelelő új üzemet építettünk. A válság előtt voltunk 40-en is, most 16-17 fővel dolgozunk, sokat küzdünk, és úgy érzem, még mindig küzdelmes jövő előtt állunk – mondta Sipos Jenő, aki megszerezte a hentes és mészáros mestervizsgát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toborzás, kiválasztás - mi lehet a gond

Tovább olvasom