Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Négyből egy fogorvos nem ad számlát

Csongrád megye - A Csongrád megyei magánfogorvosok negyede nem ad nyugtát – derítette ki a NAV. A megyei szakfelügyelő szerint az orvosok így kompenzálják, hogy bár költségeik ugyanakkorák, mint nyugati kollégáiké, bevételük jóval kevesebb. Más szakmákban ezt hálapénz néven épp most legalizálják sok helyen.
Rászálltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a fogorvosokra. Tavaly 160 magánszolgáltatónál jelentek meg adóellenőrök, akik valamilyen beavatkozást igénybe véve vizsgálódtak. Kiderült: a magánfogorvosok leggyakrabban a számlaadásról feledkeznek meg – különösen a munkaidő utáni, esti konzultációk során.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatása szerint Csongrád megyében is több ilyen ellenőrzést hajtottak végre. A tapasztalatok szerint a szolgáltatás ellenértékéről az orvosok negyede nem állít ki nyugtát vagy számlát. Ezért egymillió forintig terjedő mulasztási bírság szabható ki.

– Számításaim szerint egy 10 ezer forintos tömés esetében 1500 forintot lehet megspórolni azzal, ha valaki nem ad számlát. Szerintem nem éri meg – fogalmazta meg az üggyel kapcsolatos véleményét Vályi Péter. Ő azonban nem csak azért ad számlát, mert szeret nyugodtan aludni.

– Sebészeti beavatkozásokat végzek, amelyeknél az utókövetés miatt fontos, hogy minden tiszta legyen. Ráadásul ezzel olyan magas költségeim vannak, ami mellé bőven állíthatok számlát.

A szakember szerint aki beruház praxisába, muszáj költséget is kimutatnia, de egyetlen, magát színvonalasnak tartó rendelő sem engedheti meg magának, hogy ne adjon számlát betegeinek. Hogy ez miért fordulhat elő mégis ilyen nagy arányban, Pinke Ildikó megyei szakfelügyelő főorvos adta meg a lehetséges választ.

– A fogorvosok nyugati árakon veszik meg a felhasznált anyagokat és rendelőjük berendezését, betegeiktől azonban jóval kevesebbet kérhetnek csak, mint a Soprontól nyugatra praktizáló kollegáik. Hasonló helyzetben vannak tehát, mint más szakmák orvosai, akiknek azonban ott a hálapénz, amelyet épp most legalizálnak a kórházak jelenős részében. Mivel a fogászatban ilyen nem létezik, az egyetlen kiskapu a számla elmaradása volt. Természetesen ezt hivatalból elítéljük, de ha jól belegondolunk, nem más ez, mint jó magyar szokás, hiszen más orvosi rendeléseken vagy a fodrásznál is viszonylag ritkán kapunk számlát.

A megyei szakfelügyelő hozzátette: korábban épp az alacsony jövedelmek miatt nem is ellenőrizték az orvosokat. Ha ez most megváltozik, az megemelheti a szolgáltatások árait. A NAV egyébként bejelentette: a korábbi ellenőrzési tapasztalatok, valamint a szolgáltatásokat igénybe vevők részéről érkező közérdekű bejelentések miatt a fogorvosok továbbra is fokozott adóellenőrzésre számíthatnak.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. bánki 2012. július 27. 21:40
  „Tényleg ?

  Mindenki hülye vagy csak az APEH ?”
 • 54. t680822g 2012. július 26. 08:10
  „52. Lackó50: De sötét vagy...”
 • 53. balihoho 2012. július 26. 07:05
  „Most már értem, miért gazdagok a fogorvosok, és miért telik nekik drága autókra!”
 • 52. Lackó50 2012. július 25. 21:47
  „Kiderült, hogy több NAV dolgozónak rosszak a fogai. Mit csináljunk? Elmegyünk ellenőrizni. Miután rendben vannak a fogak, nem a pénzt kell a zsebbe tenni, hanem elég előkapni az igazolványt. Az a peches ellenőr, aki számlát kap. Ha majd minden ellenőrnek rendben lesz a fogsora, akkorra már több milliós bevétele lesz a NAV-nak és minden fogorvos ijedtében a hajléktalanoknak is borsos számlát nyom az orra alá.
  Ilyen egyszerű a képlet.”
 • 51. booo 2012. július 25. 20:12
  „Véleményem szerint 4-ből 3 nem ad számlát. De minek is, a hálapénzt az egészségügyben legalizálva lett és ők a szolgáltatásuk árát hálapénznek vehetik, így már nem is kell számlát adni! Ennyire egyszerű!”
 • 50. cintula 2012. július 25. 19:51
  „úgy látszik, drágább fogorvosra és számlára van nagy igény!”
 • 49. cintula 2012. július 25. 19:48
  „Kóka meg direktbe nem kért számlát a beiktató bulija után. (Nem arról volt szó , h nem kapott!!!)
  Éppen beiktatott GAZDASÁGI miniszterként mégsem szólította fel senki és önként sem mondott le!
  Naná. Egy misi volt a buli...számlával nyilván több ...tudott választani! Pitiáner. Szumátrán meg szénbányát vett nem sokkal később!
  Akkor meg miért ugat mindegyik nagy kutya a feketegazdaságról amikor ilyen mindenki aki csak teheti. Az ember nem hülye. A politikus meg pláne.
  NINCS SEMMIJÜK SEM ....esetleg MILLIÁRDOSOK! HAZUDTAK, HAZUDNAK ÍGY IS ÚGY IS.

  Ha túlzó a teher...aránytalanul sok az adó...akkor megveszi zsebből a csirkét a garázsban a polgár... hiába erőlködik a hatalom. LÁSD.: milyen (fekete?) gazdasági élet volt a csóró Romániában! Mindenki! Mindenki seftelt! Ne csodálkozzon senki ha ez így megy több tíz éve.
  Nincs lóvé nincs bevétel csak adó meg zsíradó....! A hamburgeradót gyorsan át kellett keresztelni valamiért! Talán beszóltak a dédelgetett multik?
  Nyomorultak vagyunk! A cuculizmus meg a mószerváltás nyomorultjai... kapitális hiszékeny nullácskák!”
 • 48. cleanx 2012. július 25. 19:29
  „Négyből egy fogorvos SEM ad számlát.. nem véletlen van 3-4 20millás autó otthon.”
 • 47. gyukolac 2012. július 25. 18:28
  „négyből négy nem ad számlát... kivéve Vályi Pétert. Igaz ő Skodával jár, nem Mercedessel”
 • 46. békaügetés 2012. július 25. 17:29
  „Az említettek azért adóznak,attól függetlenül,de nézzék már meg a prosti mikor ad számlát és hányan élnek belőle az egész "rokonság "dőzsöl, nem trabanttal járnak és még nem láttam munkába sietni reggelente őket.Egy kis vagyonvizsgálatot kéne már csinálni,hogy miből élnek a naccsaládok.Mindig azt a legegyszerűbb elkapni aki fix helyen dolgozik.A múltkor az egyik pedagógus ismerősömet büntették meg persze akkor, amikor már a butácska gyerek át ment a pótvizsgán és akkor adta elő az igazolványt.A rendrakást,nem a tisztességben megőszült valóban keményen dolgozóknál kellene kezdeni tisztelt NAV.,vagy akkor folytatni kell az igazi gazembereknél is.”
 • 45. igazságkereső 2012. július 25. 17:19
  „Milyen érdekes megállapítás: "költségeik ugyan akkorák,mint nyugati kollégáiké, de jövedelemük..." Mintha ez nem így lenne már 40 éve legalább,de ennek a valós költségekhez igazítása egyetlen kormány érdekét nem töltötte ki, de mindazon által sokan vannak akik ezt a kérdést megoldották privátin! De hogy mikor jön el az az idő, amikor Magyarországon is ( Uniós ország vagyunk 2004 óta, ha ez még nem tűnt volna fel néhány illetékesnek!) a bérek is uniós szinten lesznek, azt jó lenne bizony megtudni! Kétségtelen, ha a korábbi kormányzati ciklusban eltüntetett több ezer milliárd forint visszakerülne a központi költségvetésbe ( ez az összeg nagy valószínűséggel offshore számlákon van!! ), akkor bizony lehetséges lett volna már régen a nyugat-európai szintű fizetés! Qui est bono?!!”
 • 44. macs 2012. július 25. 17:12
  „Nem értem a NAV-ot. Egy olyan országban, ahol nem a foci, hanem az adóelkerülés a nemzeti sport, miért pont a fogorvosokra száll rá?”
 • 43. zoltan48 2012. július 25. 17:09
  „Ez sajnos igy van sajnos számlát nem igen adnak ott, 3 éve hogy sajnos ínsorvadás végett protkót kellett készítetnem sajnos nem volt annyi pénzem hogy fog gyökér beültetést csináltassak. Hát mi legyen kezdjünk neki 170.000 Ft -ba került számla nuku, és garancia hogy van tessék mondani el jön uram és megoldjuk. Szó szó mindezt másik fogorvos illetve technikus megcsinálta volta 65.000 Ft írd és mond na ennyit erről. NAV-sok lehetne menni fogorvoshoz és intézkedni.”
 • 42. jambrik 2012. július 25. 16:57
  „Melyik orvos jár biciklivel, nyaralójuk van, küülföldre járnak nyaralni! És a pedagógus, nem jár nyaralni, nincs vagy hitelre autója, nincs nyaralója---kinek kell fizu emelés!!!!”
 • 41. jambrik 2012. július 25. 16:53
  „Én kettőnél voltam, egyik sem adott. Sőt az egyik állami intézetben csinálta maszekként, és akkor kellett a magánrendelőjébe menni, amkor a koronát tette fel, és fizetni kellett!”
 • 40. airwaves 2012. július 25. 16:45
  „Amiért soha nem lesz rend ebben az országban:
  Sírnak a politikusok, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a közteherviselésből, mert különben nem lesz bevétele az államnak és így nem jutunk előre!
  Stimmel!
  De.
  Melyik politikus emeli fel a szavát, ha ilyennel találkozik az életben???
  Megmondom. Egyik se!
  Ismert megyei politikus és kedves felesége olyan fodrászhoz jár évek óta, aki nem hogy számlát nem ad, de még a vállalkozása sincs bejelentve!!!
  Tovább is van! Mondjam még?”
 • 39. Tys 2012. július 25. 16:25
  „Soha nem kaptam még számlát fogorvosnál...”
 • 38. rózsakert 2012. július 25. 16:15
  „gázos-mosógépszerelő-villanyszerelő...stb...meg sem kérdezte -hogy kell-e számlácska.....nem csak nyakkendős a nemadózás!”
 • 37. bespin 2012. július 25. 15:53
  „35. Az ilyen típusú fogproblémák miatt írtam 95%-ot.
  Sajnos, híg a szakma, egy-két rendelőnek még az utcájába sem tenném be a lábam. Ja és senkit se tévesszen meg, ha 15 éves éves székbe ül, lehet, hogy jobb kezelést kap, mint a "csilli-villi, minden extra,új" rendelőben. :)”
 • 36. mackópajtás 2012. július 25. 15:17
  „Az állam ott húz le , "lop meg" ahol csak tud. Most vagy alkalmazkodsz vagy "megesznek".”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 forinttal emelkedett a benzin ára

Emelte bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát… Tovább olvasom