Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Robbantással és rezgésekkel keresik az olajat

Csongrád megye - Mórahalom, Ásotthalom, Üllés és Forráskút alatt kutat a Mol kőolaj után, a 20 évre tervezett projektre 2014 júniusában kötött koncessziós szerződést a magyar állammal. A földfelszín alatti robbantások akár egy héten belül elkezdődhetnek.
– A kőolajkutatásokat végző Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. képviselője decemberben járt nálam, hozta a térképeket, megmutatta, merre kutatnak majd – mondta Csányi László, Mórahalom alpolgármestere –, január 5-én pedig felvonultak a területre. – A cég felvette a kapcsolatot azokkal a tulajdonosokkal is, akiknek „megfúrhatják" a földjeit. Megígérték, keveset robbantanak, helyette a föld felszíne alatt rezgéseket bocsátanak ki és a visszaverődéseket mérik. Ingatlanokban nem eshet kár. Mi azt kértük, ha belterületen is kutatnak majd, hadd legyen ott valaki az önkormányzattól.
Sikerült beszélnünk az Acoustic Kft. projektvezetőjével is, aki azonban a Mollal kötött megállapodása miatt nem válaszolhatott kérdéseinkre. Írtunk a Mol sajtóirodájának is, de lapzártánkig nem válaszoltak.

Szegedtől nyugatra új Szénhidrogénmezőre bukkanhatnak. Fotó: Schmidt Andrea
Szegedtől nyugatra új Szénhidrogénmezőre bukkanhatnak. Fotó: Schmidt Andrea

15 méter mélyen rezegtetnek

A Mol Nyrt. alvállalkozója januárra és februárra tervezi azokat a robbantásokat, amelyekkel meghatározhatja az olajkincs elhelyezkedését. A szakértők a kis robbantásokkal keltett hullámok visszaverődése alapján alkotnak 3D-s képet a szénhidrogént rejtő szerkezetekről. A robbanóanyagot a 10–15 méter mélyre lefúrt, 6–12 centi átmérőjű lyukakban helyezik el. A munka nappal, a védendő létesítményektől a biztonságost is meghaladó távolságban, robbantási őrség felügyelete mellett zajlik.

Nem hivatalos forrásból annyit tudtunk meg, hogy ezen a héten valószínűleg még nem robbantanak, egyelőre csak „mobilizálnak", pakolnak. Az érintett települések lakóinak is megírták, hogy elkezdődnek a rezgésekkel járó kutatások. A földtulajdonosoktól nem kellett engedélyt kérni, a törvény szerint az állam bárki területén kutathat. Ha károk keletkeznek, megfizetik.

– Az úgynevezett Szegedi-medence Nyugat blokk kutatására és kitermelésére kötöttünk koncessziós szerződést az állammal: ez Ásotthalom, Üllés és Forráskút közigazgatási területe alatt helyezkedik el a felszín és 6500 méteres mélység között – közölte a Délmagyarországgal még tavaly júliusban Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatási-termelési igazgatója. – Ezt a blokkot korábban még senki sem kutatta, teljesen új területnek számít: abban bízunk, hogy itt még találunk jelentősebb kőolajtelepeket.

Ismert: Szeged határában, Algyőn a 60-as évek közepe óta termelnek ki kőolajat, s noha a mezők már öregnek számítanak, még mindig az 500 ezer tonnás éves hazai kőolajtermelés felét adják. Az ország kőolajellátásához szükséges mennyiség 10 százalékát ebből a régióból hozzák fel.
A Mol Nyrt., valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2014 júniusában írta alá a szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére jogosító, 20 évre szóló koncessziós szerződést a Szegedi-medence nyugati területére. 2014–2018 között a térségben közel 350 négyzetkilométeren kutatnak. A beruházás költségvetése 5,6 milliárd forint, a becsült kitermelhető szénhidrogénvagyon nagysága 25 millió hordó lehet. Ha a kitermelés elindul, a települések profitálhatnak a „texasi" helyzetből: iparűzési adó szempontjából ugyanis maga a kút számít telephelynek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MKB Bank csökkenti autóflottáját

Egyes részlegek túlzottan magas költségszinttel működnek, ezért a bankcsoport jelentős… Tovább olvasom