Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

TEÁOR-balhé: keményen bírságol az adóhivatal

Az APEH megbírságolja azokat a vállalkozásokat, amelyek határidővel nem jelentették be az új TEÁOR-átsorolást. A TEÁOR- mizériát és a sokak számára követhetetlen változásokat és dátumokat most „forintosítják". A kamara szerint jogosan.
30 000 forintos bírságokat postáz az APEH azért, mert a vállalkozások nem tettek eleget bejelentési kötelezettségüknek: nem kérték a TEÁOR-átsorolásukat.

Mint ismeretes, a tavalyi év a TEÁOR-cirkusz jegyében telt. Január elsejétől ugyanis új kódok léptek életbe, az első határidő az áttérésre 2008. június 30. volt, amelyet később kitoltak az év végéig. A változást a cégbíróságnak kellett bejelenteni. Az időközben lezajlott törvénymódosítások miatt azonban múlt ősszel eltörölték ezt a terhet is, így mindenki – mint később világossá vált, túl korán – fellélegezhetett. A cégbíróság ugyanis 2009. január 1-jétől a társaságok tevékenységét a TEÁOR-kódok nélkül tünteti fel a cégjegyzékben.

Keményen bírságol az adóhivatal...
Keményen bírságol az adóhivatal...

Az APEH ellenben igényt tartott a bejelentésre: minden vállalkozásnak a 2009. évi legelső adóbevallás benyújtásával egyidejűleg – leghamarabb február 12-éig, legkésőbb június 2-áig – kellett a TEÁOR-változtatásokat is lejelentenie. Ezt sokan nem tették meg. Az adóhivatal a nyár közepén felszólította hiánypótlásra a cégeket: az ügyfélkapun keresztül ugyanis 2009. július 22-én, majd ezt követően 28-án küldött üzenetet a cégeknek, mindössze 5 napos határidőt hagyva. A vállalkozók szerint ez barátságtalan lépés volt.

Nagy pénzek a kockán

Magánszemély 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha a bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettségét késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan teljesíti. Amennyiben az adózók a fellebbezési határidő lejártáig igazolják, hogy kötelezettségüket már a határozat kiadását megelőzően teljesítették, az adóhatóság a határozatot visszavonja.

Elektronikus úton mintegy 30 ezer, postán pedig több mint 500 adózó kapott értesítést arról, hogy főtevékenységük bejelentése még nem történt meg.

A napokban többen fordultak a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához azzal a kérdéssel, jogos-e az adóhatóság eljárása. Filep Irén adószakértő azonban ezúttal egyetért az intézkedéssel, ez esetben a kamara nem tud közvetítő szerepet vállalni az adózók érdekében: – Tény, hogy a bejelentéssel kapcsolatos törvényt többször módosították, a határidőkkel együtt. De az a vállalkozó vagy annak könyvelője, aki nem jutott el odáig 7 hónap alatt, hogy lekérdezze a vállalkozó törzsadatát, legalább egyeztetés céljából, és aki az adóhatóság februári értesítésére és felhívására sem tette meg a szükséges bejelentéseket, úgy gondolom, nem kifogásolhatja, hogy bírságot kapjon – fogalmazott keményen az adószakértő. 

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. szeptember 30. 22:19
    „Elvégre az adóhivatal az adózókért, azokért van, akikből élnek. Ez egy kultúrországban így működik. Nesze neked kultúra, nesze neked ország.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az euró 271 forint felett csütörtök reggel

Csütörtökön kora reggel 271,20 forintot ért egy euró a bankközi devizapiacon. Ez minimális gyengülés… Tovább olvasom