Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Tízéves futamidejű lehet a magyar dollárkötvény

Magyarország kétmilliárd dollár értékben bocsáthat ki dollárkötvényt a hét második felében.
Magyarország kétmilliárd dollár értékben bocsáthat ki dollárkötvényt a hét második felében, azt követően, hogy kedden befejeződnek a magyar hatóságok és a befektetők közötti találkozók - mondták a Reuters hírügynökségnek hétfőn banki források, akik tízéves futamidejű állampapír kibocsátását valószínűsítik.

Egy alapkezelő úgy fogalmazott: "a roadshow-t úgy hirdették meg, hogy nem tesznek ajánlatot, így már csak szerdáig kell várnunk egy ajánlatra". Hozzátette: piaci szereplők 5-10 év lejáratú, akár 2 milliárd dollár összeget is elérő dollárkibocsátásra számítanak.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) január közepén jelentette be, hogy több pénzintézetet is felkért kötvénypiaci befektetői találkozók megszervezésére Európában és az Egyesült Államokban.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó források szerint valószínűbb, hogy 10 év lejáratú kötvényeket ajánl fel vételre a magyar adósságkezelő, hiszen a hosszabb lejárat - a teljes adósság lejárati struktúráját tekintve - jobban ellensúlyozná az egyre rövidebb átlagos lejárattal bíró forintadósság szerkezetét.

"Valószínűleg 10 éves dollárkötvényt próbálnak meg kibocsátani, és ezt 5,25-5,5 százalék közötti hozamszint mellett kell megtenniük, hogy sikeres legyen a kibocsátás" - mondta Will Nef, az UBP alapkezelője. "Az 5,25 százalék a minimum, és ha sokat akarnak eladni, akkor többet kell majd fizetniük" - tette hozzá.

A Reuters közlése szerint a Magyarország által 2011 márciusában kibocsátott, 2021 március lejáratú dollárkötvénnyel 5 százalékos hozamszinten kereskedtek hétfőn a másodpiacon.

Az ÁKK által decemberben közzétett, ez évre vonatkozó kibocsátási terv szerint az idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelyet 4-4,5 milliárd eurós devizakibocsátással, illetve a lakossági eurókötvény (PEMÁK) 400 millió eurós és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől kapott további 400 millió eurós forrásbevonással kíván finanszírozni.

Az ÁKK azonban január közepén jelezte, hogy új sorozatot indít a PEMÁK lakossági eurókötvényből, mivel az értékesítés már elérte az 1 milliárd eurót. Az adósságkezelő akkor hangsúlyozta, hogy a PEMÁK kibocsátása és sikeres értékesítése nem helyettesíti a nemzetközi tőkepiacon történő megjelenést.

A szervezet jelezte, a tőkepiaci kibocsátások időzítését és devizanemét a piaci helyzet alapján határozza meg.

Olvasóink írták

  • 1. csonakos 2013. február 04. 20:45
    „"Magyarország kétmilliárd dollár értékben bocsáthat ki dollárkötvényt a hét második felében, azt követően, hogy kedden befejeződnek a magyar hatóságok és a befektetők közötti találkozók - mondták a Reuters hírügynökségnek hétfőn banki források, akik tízéves futamidejű állampapír kibocsátását valószínűsítik."
    Hogy ez mennyi a mai árakon forintban? 432000000000 Ft + a kamatai! A fitaljaink jövője ez a pénz! Ezt élik föl most és osztogatják szét a saját köreikben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi pénzünk: kik örülhetnek az idei adóváltozásoknak?

Az átlagosnál kevesebbet keresők fizetési borítéka idén sem lesz vastagabb. Tovább olvasom