Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Új üzemet épít a Pick, de még nem tudni, hol: 50 milliárdos fejlesztés a Bonafarmnál

Szeged - A Dél-Dunántúlon vágóhidat, Szegeden új feldolgozóüzemet épít a Bonafarm-csoport, amelynek a Pick Szeged Zrt. is a tagja. A helyszínről, a gyár nagyságáról és a termékskáláról majd csak 2013-ban döntenek.
A növénytermesztés és az állattenyésztés után az élelmiszeripar fejlesztésére koncentrál a Bonafarm-csoport, mintegy 50 milliárd forintos beruházást terveznek, egy új vágóhíd, illetve a Pick szegedi új gyárának megépítésével – mondta a Napi Gazdaságnak Csányi Sándor, a Bonafarm tulajdonosa.

Szerettünk volna további részleteket megtudni a leendő szegedi gyárral kapcsolatban.Éder Tamás, a Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatok és PR-igazgatója elmondta, a csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. húsfeldolgozó-fejlesztési elképzelései egy nagyobb léptékű tevékenységfejlesztési terv részét képezik, folytatódik a sertéstenyésztési ágazat és integráció bővítése, illetve modernizálása is.

A következő lépcsőfok lesz majd a sertésvágás és -feldolgozás korszerűsítése. – Az ezzel kapcsolatos piacfelmérési, kapacitástervezési munkák már folynak – közölte a vezető. – Jelenleg annyi biztosnak mondható, hogy a vágóhíd a Dél-Dunántúlon épül fel, míg Szegeden egy korszerű feldolgozóüzemet alakítunk ki. Ez utóbbi beruházással kapcsolatosan a pontos helyszínre, a tevékenység méretére, a gyártott termékek skálájára vonatkozóan majd csak a tervezési munka következő fázisában, valamikor 2013 második felében hozunk döntéseket. Ekkor határozunk arról is, hogy miként hasznosítjuk a jelenleg működő szegedi üzemeket.

2011 áprilisában írtuk: 2009-ben kezdte el azt tervezni a Pick Szeged Zrt., hogy zöldmezős, mintegy 30 milliárd forintos beruházással a jövő húsfeldolgozó komplexumát, Európa meghatározó üzemét hozza létre Szeged határában, az Öthalmi laktanya és az autópálya csomópont között. Az a cél, hogy a jelenleg 5 gyárban termelő Pick logisztikai költségei csökkenjenek, technológiája pedig versenytársai közül a legkorszerűbb legyen. Már 2009-ben ígéretet kaptak arra, hogy az állami földeket a város megvásárolja és eladja a húsipari óriásnak. A tárgyalásokat azonban megszakították a 2010-es választások, és 2011-re kiderült, hogy a terület nem eladó, a tervezés leállt. Akkor a cégnek mintegy 40–80 hektárra lett volna szüksége a megaberuházáshoz.

Olvasóink írták

 • 13. NP1 2012. október 25. 15:43
  „macs 2012.10.25. 12:11
  Best Invest Kft.
  Az üzlet létrejötte után gyorsan meg is szűnt.....”
 • 12. macs 2012. október 25. 12:11
  „7. NP1,
  hát Kecskeméten tényleg volt bölcs előrelátás. Ha jól emlékszem egy magánszemély látta meg a lehetőséget és kezdte részben felvásárolni a földeket illetve elővételi szerződést kötni rájuk. Az így összeszedett területeket ajánlotta fel az önkormányzatnak.
  Szerintem akkor lett volna bölcs előrelátás, ha ezt az önkormányzat teszi meg. :-)
  Most olvasom, hogy a földtörvény tervezet szerint termőföld tulajdonjogát alapvetően csak földműves szerezheti meg művelési kötelezettségvállalással, az önkormányzatok csak csere vagy ajándékozás útján szerezhetnek termőföldet - ez kizárja a magánszemélyek vagy az önkormányzatok közbeiktatását. A jogszabály jelenlegi formájában való elfogadásával ezért kétségessé válhat az új zöldmezős beruházások elindulása.
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/sulyos_hiba_maradt_a_foldtorvenyben.534871.html”
 • 11. geza 2012. október 25. 11:25
  „ŐŐŐ A Gyulait most zárják be, egy komplett üzemet ahol vágás is történt...Tényleg nem értem. Vagyis igen a Gyulai húskombinát NEM Csányi úr tulajdona (konkurencia)
  Ha már az állam a Gyulait stratégiai cégnek tekinti miért nem lehet oda vinni a vágást/feldolgozást. Azon a területen is élnek emberek aki eddig ebből éltek (sertéstenyésztés)”
 • 10. lukrecia 2012. október 25. 10:30
  „7 ertem en hogy,,,,,,, De akkor itt ismeg kell varni egy bizonyos szemelyt aki lefoloz errol a "papirmunkarol" 1-2 milliardot?”
 • 9. Hód 2012. október 25. 09:50
  „Ezt a beruházást miért nem lehet Vásárhelyre hozni? 2X2 sávos úton 15 perc alatt megközelíthető az autópálya, hely, munkaerő van, a hulladékot nem kell messzire szállítani. Ok, az érlelőtornyot nem lehet áthozni, de itt nem is erről van szó. Jánosnak egy kicsit oda kellene tenni magát és Csányinál lobbizni, hiszen ezért a képviselőnk!!!”
 • 8. zsuzsmo 2012. október 25. 08:13
  „Milyen érdekes. hogy a napokban jelentették be, hogy bezár a gyulai húskombinát... ami ott elveszett munkahely, az majd valahol új lesz...
  sajnálom, hogy ilyen áron teremtődnek új munkahelyek”
 • 7. NP1 2012. október 25. 05:35
  „lukrecia 2012.10.24. 14:31

  " Mellesleg a Bonafarm cs. vasarolja meg direktben a telket es ne az onkormanyzattol" - ha van benne állami tulajdon, vagy kisajátítandó akkor ezt nehezen tudja megtenni.
  A Mercivel Kecskemétnek ugyan ezt kellett lejátszania - de az ugye teljesen más.....ott bölcs előrelátás, itt tehetetlenkedés...”
 • 6. újratöltve 2012. október 25. 04:49
  „4. nobody13 2012.10.24. 18:08
  Izé, munkahelyteremtés..?????? Ebből inkább elbocsátások lesznek!”
 • 5. Miracala 2012. október 24. 20:04
  „Magyarra fordítva a sertésvágás - és feldolgozást áthelyezi Sándor urunk Dél-Dunántúlra, a szegedi vágást megszünteti januártól. A megmaradt munkaerő egy részét nyugdíjba küldik, szélnek eresztik, vagy más részlegekbe küldik, ahonnan a kevésbé képzetteket küldik majd el ez miatt. Legalábbis már régóta ez a szóbeszéd jár a dolgozók közt. Persze Sanyink jobbkeze Endre nem meri ezt nyilvánosan kijelenteni, vagy akár cáfolni is.

  Egyébként meg a leendő terület elvileg a városé, mért nem "játssza át" a cégnek a polgármesterünk, legalább nem lehetne azt mondani hogy nem tesz semmit a munkahelyekért.”
 • 4. nobody13 2012. október 24. 18:08
  „Izé, munkahelyteremtés... Nem ezt szoktuk hiányolni? Konkrétan a feldolgozóüzemeket? Óvatosan jegyzem meg, hogy lehetne kicsit örülni... Én remélem, a Bonafarm üzemét követi még pár...”
 • 3. Qllancs 2012. október 24. 15:57
  „Ma Magyon harmad annyi a disznó mint 1 éve! Tönkevágták az : állattartást--hiszen kajájuk se termett az aszály miatt ! Se csirke, se, pulyka ,se marha nincs már elegendő az országban ! /levágni való /.
  Mit fejleszt ?? 123 milliárdos vagyonából teszi ? v. EU s pénzből még kaszál pár milliárdot ???
  A Pick gyárban is min.béren dolgoznak --napi 12 órát, v. 3 műszakban --pótlék nélkül ???Rabszolgamunkát ???”
 • 2. SP 2012. október 24. 15:18
  „Talán
  éppen nem csak feldolgozó üzemről volt szó korábban,
  hanem további sertésszag hizlalda telepek létesítéséről a város mellett, ami az Eu-s szagszabványnak már nem is felelt volna meg.”
 • 1. lukrecia 2012. október 24. 14:31
  „Duma , duma. Miert szakitotta meg a valasztas az onkormanyzati foldvasarlast??? Egyedul a penzhiany tud ilyesmit tenni. Elpalyazgattuk a lovet. Mellesleg a Bonafarm cs. vasarolja meg direktben a telket es ne az onkormanyzattol. Max az onkorm tegyen igeretet az atminositesre. Abban a tersegben ugyis biznis foldek vannak, talan mar tul draga az ar is. Mondanam a Bonafarmnak kihez menjenek a tersegben , talan meg foglakozik ingatlan eladassal:)) Ott dolgozik egeszen a kozelben.
  Egyebkent a disznokat kulfoldrol veszi nagy szamban a Pick, tehat mar joforman vagas sem kell.
  A valasztekrol;;a gyartott termekek sklalaja sokszor a minosege sem Pick nevhez melto. Egy ket Mars teri hentes mar tudja a Pick szinvonalat hozni. Szerencsere.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállhat a lakásárak csökkenése az idén

Az év első háromnegyedében csaknem 10 százalékkal több lakóingatlan cserélt tulajdonost, mint 2011 azonos időszakában. Tovább olvasom