Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Végtörlesztés: indul a visszaszámlálás

Csongrád megye - December 30. óta már nem lehet bejelentkezni a rögzített árfolyamú végtörlesztésre. Mintegy 200 ezren akarnak élni a lehetőséggel, hogy 180 forintos svájcifrank- és 250 forintos euróárfolyamon fizessék vissza jelzálogalapú devizahitelüket február végéig.
2011 utolsó munkanapjáig lehetett bejelentkezni a bankoknál a kedvezményes, 180 forintos svájcifrank- és 250 forintos euróárfolyamon rögzített végtörlesztésre. Akik fizetni szeretnének, két határidőt kell figyelniük: legkésőbb január végéig igazolhatják, hogy van fedezetük a kölcsön visszafizetésére. A pénzt pedig a végtörlesztési igény bejelentését követő 60 napon belül kell utalniuk.

Vagyis az ügyfélnek január 31-éig kell felmutatnia, hogy rendelkezik a végtörlesztéshez szükséges összeggel, vagy birtokában van egy bank hitelígérvénye. Amennyiben valaki nem tudja igazolni a pénz meglétét, a bank visszautasíthatja a végtörlesztési megállapodás megkötését. Aki 2011. december 30-án jelentette be, hogy végtörleszt, február vége a legutolsó fizetési határidő.

A devizahitelesek számára további mentőövek is léteznek, például az új típusú „árfolyamgát". A lehetőséget a kormány áprilistól vezeti be, s várhatóan népszerűbb lesz, mint a tavalyi: akár a kliensek fele is igénybe veheti. Az árfolyamvédelmi rendszerhez idén december végéig lehet csatlakozni. A bank 180 forintos frankárfolyamon számolná el a havi törlesztőrészletet, így az adósok minden hónapban ugyanannyit fizetnek a tőketartozásból, az árfolyam mozgásából adódó különbözetet pedig egy külön számlán gyűjtik majd 2016 végéig. A gyűjtőszámlán lévő pénz kamatmentes lesz, mivel a kamatterheken az állam a bankokkal osztozik – ezért kedvezőbb a tavaly nyáron bevezetett rendszerhez képest az új szabályozás. Feltétel, hogy az ingatlan szerzéskori értéke nem haladhatja meg a 30 millió forintot.


Május 15-éig azok is bejelentkezhetnek a rendszerbe, akiknek 90 napon túli lejárt tartozásuk van. Ebben az esetben az ügyfél tartozását átváltják forintra, a 25 százalékát pedig elengedik. Igénybe vehetnek egy 5 éves futamidejű, kedvezményes, állami kamattámogatásos hitelt is. Lakásuk értéke nem haladhatja meg a 25 millió forintot, és igazolniuk kell, hogy önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe.

A bankok teljes vesztesége 400 milliárd forintnyi, ebből nagyjából 100 milliárdot vállal át az állam, a veszteség 30 százalékát ugyanis leírhatják a bankadóból. Szintén csökkenthetik majd a különadót annak a veszteségnek a 30 százalékával, amely abból keletkezik, hogy a 90 napon túli késedelembe esett adósok tartozásának 25 százalékát elengedik, miközben forintra váltják a kölcsönt.

Előkerült a családi ezüst

Még nincs adat arról, mekkora pénzeket mozgatott meg a végtörlesztés a banki betétállományból. Sokan családi segítséggel, valamint lakások, nyaralók, értéktárgyak és műkincsek eladásából teremtették elő a végtörlesztéshez szükséges összeget. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint november végéig az adósok 248 milliárd 357 millió forintot fizettek vissza.

200 ezren végtörlesztenek

Végleges adat még nincs, de a Magyar Bankszövetség becslése szerint a kedvezményes árfolyamú végtörlesztést az ügyfelek több mint 20 százaléka, vagyis mintegy 200 ezer adós kérte 2011 végéig. Az összesítések szerint karácsonyig 87 ezren már vissza is fizették devizahitelüket. Csaknem 950 ezer jelzálogalapú devizahitelest tartanak számon Magyarországon.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Larsson 2012. január 05. 21:14
  „Nem kell a külföldi multit szidni, másik cikkhez már leírtam, hogy a magyar otp és a magyar cba, coop a leginkább népsanyargató!
  Az utóbbi boltban képesek kirakni 5 napja lejárt túrót is, úgy hogy a lejárati időt a létező legjobban lesatírozzák és szegény nyugdíjasokat ezzel csúnyán átverjék, ők a legalja!”
 • 29. orszagzaszlo936 2012. január 05. 20:31
  „Még egy apróság:
  ha valakinek a lelkébe gázoltam volna a "birka" jelzővel, elnézését kérem, helyettesítse, vagy hagyja ki a mondandómból.”
 • 28. orszagzaszlo936 2012. január 05. 20:01
  „27. Power 2012.01.05. 18:48

  25. orszagzaszlo936 2012.01.05. 18:04
  "Ez kell a birka népnek..."

  Igen, birkák vagyunk, mert tűrjük, sőt! Sokan örülnek annak, hogy van multi, gagyi tv, van cirkusz és kenyér. Sajnos! S én, mi, gyakorlatilag senki sem kivétel ez alól.

  Ha nem így lenne, annak én örülnék a legjobban, de sajnos, én szégyenszemre szintén ide tartozom, hisz nem törekszem arra, hogy csak magyar terméket vegyek, s bemegyek én is a multikhoz venni ezt azt. És tűrök, mint a birka!”
 • 27. Power 2012. január 05. 18:48
  „25. orszagzaszlo936 2012.01.05. 18:04
  "Ez kell a birka népnek..."

  "Le style, c´est l´homme" - A stílus maga az ember.”
 • 26. nagyi8 2012. január 05. 18:40
  „Jó estét "25. orszagzaszlo936 2012.01.05. 18:04"

  A szabadságot csak az érdemli meg, aki(k) kiharcolja és harcol, hogy megtartsa.

  Alanyi jogon nincs szabadság csak papíron.
  Azért,
  mert az egyik ember/ csoport(ok) elveszi(k) a másiktól
  pénzt, munkát, hatalmat, országot,
  egyszerűen mindent.

  A magyarok nem harcolnak ma a szabadságért,
  hanem az idegen és egyéni érdekekeket kiszolgáló
  politikusoktól várják a menyországot.

  Ezért is itt tart az ország.
  Sajnos.
  .”
 • 25. orszagzaszlo936 2012. január 05. 18:04
  „Kedves X_Y!

  Talpnyaló sosem voltam, mint ahogy egyik briganti bandát sem szeretem és nem szolgáltam soha, legyen az mszp, szdsz, fidesz, demokrata fórum vagy bármi más!

  De úgy látom, neked komoly elkötelezettséged van, talán érdemes lenne azt is megnézni, kik voltak azok, melyik párt fennhatósága alatt, akik ezt a hitelfajtát erőltették, sőt egy időben más lehetőség nem volt. Remélem, te azon szerencsés és előrelátó emberek közé tartozol, akit nem csaptak be, mert láttátok a jövőt.

  Kedves eldorádó!

  Annak a rendszernek csak a neve volt az, egyébként kemény diktatúra volt.

  A rendnek ehhez semmi köze. És tényleg azt gondolom, hogy a svindlivel, csalással, mutyizással megszerzett vagyont el kell venni, mert jogtalanul jutott birtokába a jelenlegi tulajdonosa, s nem érdekel melyik párt hűséges pribéke. Az egyéni felhalmozott irdatlan vagyon kötelez is, amit a régi nagy vagyonok tulajdonosai tudtak is, a maiakkal ellentétben.

  Tényleg érdekelne, miből lett Orbán bánya és szőlő, miből lett Gyurcsány birodalom, vagy a helyi politikusoknak, vagy bárkinek mitől lett több száz vagy ezer hektáros birtoka, a gyereke hogy jutott vagyonhoz. Hogyan privatizáltak, s a felelősöket keressék meg és ítéljék meg, hogy amit tettek mit kóstál. Években és közmunkában.

  A bankszektorban a vezérek fizetése milliós nagyságrendű havonta, az átlag magyar 1,4 milliót kap évente. A termelést kell helyre állítani, nem a mostantól még +50%-al tartozol mert úgy gondolom rendszert támogatni. Ha nem tetszik az önmagáért való bankrendszernek, hát menjenek innen. Ja kérem, ezzel lehet egy országot rabszolgasorsba taszítani és azt ott tartani. Ez kell a birka népnek, multikulti, nagyáruház hulladékkal tömve, valóvilág. Gratulálok.

  Szerintem magyar mezőgazdaság kell a feldolgozóiparral együtt, magyar búza, marha, sertés, szárnyas, tojás, liszt, cukor,, mert ez ennek az országnak az erőssége, amit tönkre kellett tenni a hulladék világtermékek behozhatósága érdekében. Kell komoly hadsereg, mert kell a vizünk, földünk, kellenek a rabszolgák ennek az átkos rendszernek.

  S azért hogy ide jutottunk felelős az elmúlt húszegynéhány év vezetői gárdája, falusi vezetőktől az országos vezetőkig, felelős a pénzvilág, s azok az emberek, akik ennek lehetőségét tálcán kínálták. Hát ítéletet kell mondani felettük végre, s valós rendszerváltásra van szükségünk, mert az nem volt. Osztogatás és fosztogatás volt és van . Ennek kell a végére pontot tenni. Ez tudom vágyálom itt, mert most Viktort szidja boldog boldogtalan, 3 éve az öszödi Fecó volt porondon. Az a baj, hogy nem bíróság előtt kéz a kézben.

  Itt az ideje a magyar érdekeket figyelembe venni, azért tenni, s ha kell valós szabadságot szerezni ennek a népnek, mert megérdemeljük.”
 • 24. blueshark 2012. január 05. 15:43
  „Én végtörlesztettem sikerült családon belül, meg Fundamentával összeszedni a pénzt, de tudni kell, hogy 6 éve elég sok mindenről mondtam le a hitel miatt.”
 • 23. Power 2012. január 05. 15:17
  „17. nagyi8 2012.01.05. 14:05
  "Hol vannak az arányok, okos legények???
  kb. 200 a kb 300´000-hez?"

  A parlamentben 386 képviselő ül, nem 300 ezer, ami egyébként valóban túl sok!
  Tájékozódjon és olvasson egy kicsit többet az "arányokról":

  http://gazdasagiradio.hu/cikk/66940/
  Devizahiteles képviselők toplistája”
 • 22. papika56 2012. január 05. 15:08
  „Az 1,5 millió ember aki hitelt vett fel , sokan meggondolatlanúl, felelőtlenül ------- MIÉRT azok adóiból SEGÍTIK KI --AKIK 1 ft-ot SE VETTEK FEL --mertazok nem voltak felelőtlenek !!!! azok most MIÉRT FIZESSENEK ??????? -”
 • 21. Larsson 2012. január 05. 15:04
  „Úgy érzem deákcsicska és nagyi8 egy és ugyanaz, vagy mindkettő ritka sötét és nem ért semmit még a számok nyelvén sem! :D”
 • 20. Larsson 2012. január 05. 15:00
  „A másik dolog, hogy az az ember aki december 30-ig végtörlesztett az nem lett megsegítve, mert tudta volna fizetni a részleteket! Ehhez képest ez a gyík nagyika már 3-4 millió megsegített emberről beszél, nem noooormális! :((((((((((((((((((((((((((((”
 • 19. Larsson 2012. január 05. 14:49
  „17.
  "Szóval irigyek is vagytok arra a 300´000 magyar devizaáldozatra,
  mert megmenekülnek."

  Okos vagy, leülhetsz! Nem menekülnek meg (max pár százalékuk), hanem megint szívni fognak és most már orbáncot fogják szívni, mert chf helyett átmennek forint hitelbe, és jobb ha tudod a forint hitel se túl jó buli, egy ilyen dilettáns kormánnyal! :P”
 • 18. randika 2012. január 05. 14:41
  „nagyi8! "a következő 5 évben azok, akik most nem tudtak végtörleszteni,
  180 HUF/CHF árfolyamot fizetnek.
  A fennmaradó összeg kamatmentesen gyűlik.
  Már a kamatmentesség is ajándék ezeknek a devizaáldozatoknak"
  ezt te hol olvastad?komolyan kérdem nem viccből. Mi beadtuk az igényt,dehogy miből fizetjük ki az jókérdés:(:(a nyakunkon van egy örökölt lakás,ami csak viszi az egyébként is kevés pénzünket,de eladni nem tudjuk,pedig már régóta hirdetve van,mostmár ingatlanos által.Sajnos nem abban a városban van ahol élünk,ahol dolgozunk,ígymég bele költözni se tudnánk,ha ránk szakad minden.Épp ma jött a banktól az értesítő sms a kezdeti 55ezer ft-os törlesztőnk a mai napon 88ezer ft-ra nőtt....”
 • 17. nagyi8 2012. január 05. 14:05
  „Nézzük a számokat is, ne csak irigykedjetek!

  A végtörlesztésre kb. 300´000 magyar lakos tart/tartott igényt.
  Eddig kb. 100´000 és majd február végéig további kb. 200´000 devizaáldozat.

  Annál jobban csodálkozom jó néhány fórumozón,
  hogy avval érvelnek,
  hogy a parlamenti képviselők közül kb. 200-an is végtörlesztettek.

  Hol vannak az arányok, okos legények???
  kb. 200 a kb 300´000-hez?
  Nagyokosok: hát nem 1´500-szor több egyszerű polgár is jól jár?

  Szóval irigyek is vagytok arra a 300´000 magyar devizaáldozatra,
  mert megmenekülnek.
  ******

  A másik dolog:
  a következő 5 évben azok, akik most nem tudtak végtörleszteni,
  180 HUF/CHF árfolyamot fizetnek.
  A fennmaradó összeg kamatmentesen gyűlik.
  Már a kamatmentesség is ajándék ezeknek a devizaáldozatoknak.
  ***********

  S akik végleg nem tudnak fizetni, azoknak az ingatlanját megveszi
  előbb-utóbb az Eszközkezelő,
  miután az (MSZP-SZDSZ)áldozatok bérlőként maradnak ott tovább.
  *****

  Én, mint pártonkívüli, nem (MSZP-SZDSZ)devizaáldozat úgy látom,
  hogy rövid idő alatt egy tisztességes társadalompolitikai megoldás
  született.
  ******

  Tudom, a vörösök, kékek ÍRIGYEK a Fidesz-KDNP megoldásra,
  akik letettek az asztalra megoldást, ami működik.
  A vörös-kék @ hátra maradt a Fidesz-KDNP-re, amire válaszoltak okosan.

  Nyugati szemmel nézve is egy megoldás született:
  1. Együtt éreztek kb. 1´000´000 áldozattal
  2. Okosan letárgyalták a Magyar Bankszövetséggel.
  3. Végrehajtják a megállapodást.

  Itt azonban nem 1´000´000 emberről van szó!
  Ha a körülöttük lévő családtagokat is számoljuk, akkor könnyen 3-4 millió!!

  Az vörös, exkomcsi irigység oka ez ügyben az is, hogy tudják a gazemberek, hogy ezért a deviza-gaztettért 2014-ben milliós szavazat megvonással büntetik a (MSZP-SZDSZ)devizaáldozatok a baloldalt. Mert ugye a zsíros parlamenti léhűtők még jobban kiesnek a zsíros székből.

  Ha már CHF-ről beszélünk, akkor legyen a svájci dialektben:
  ,,Das Nuggi wird us em Mul usegrisse. Endlichhh."
  Magyarul:
  A cumi ki lesz rántva a szájukból. Végre. (nem is érdemlik meg)
  .”
 • 16. papika56 2012. január 05. 13:40
  „T. 9. 10.
  Nem fizetem ki Szeged adósságát --mivel én 1 ft-ot se kaptam még munkanélkül !!Fizessenek azok akik szétlopták az országot az elmúlt 21 évben !!!
  Ma ezek a milliárdos , jól menő vállalkozók, politikusok !!! szín--fazon nélkül !!!!
  Pl. MAL zrt. -t 1 panellakás áráért vette meg a tulaj, pl: Rába zrt. jelképes 1 dollárért vette meg ,MA mindd kettő cég sok-sok százmillárdot ér !
  v. pl. ov. II.K tanácsi bérlakását --megvette : 563 000.-ft ért !!! és rá 8 évre ELADTA : 112 x áron :63 millió ft-ért !!!!
  200 képviselő ---2 milliárd ft. hitelük volt !
  pl. Gyulyás G. fityesz--28 millió --nyert rajta : 5 milliót,
  Rogán a. 57,8 millió---nyert : 18 milliót
  Hiller i: 15 millió hitel --nyert :2,5 m.
  Tóth-mszp--67 millió hitel--nyert 17 millát,
  Bárándi g. mszp. hitel:30 milla--nyert : 6millát stb.
  Színtől- pártól függetlenül !!!!!!”
 • 15. Power 2012. január 05. 13:20
  „4. nagyi8 2012.01.05. 09:16
  Egy kicsit óvatosabban bánjunk a dicsérettel! A parlamentben ülő 2/3-ad fele devizahiteles. Nem lehet kérdés, hogy önmaguk ellen szavaztak volna az adófizetők terhére...havi egy milliós fizetésből biztosan nehéz lehet nekik törleszteni.”
 • 14. gavallér 2012. január 05. 10:37
  „Hát én még most sem értem ezt a chf meg yen hiteleket. Nevezetesen azt , hogy a hitelezett a hitel felvételkor
  csak forintot láthatott legjobb esetben. A hitelnyújtónál meg ott volt a fedezete abban a pénzben amiben a hitelt
  kihelyezte. Tehát nem abban a pénznemben adta a hitelt a bank hanem annak a pénzösszegnek az akkori árfolyamán
  számolt forint értékét. Ennek következtében joggal lehet feltételezni, hogy az az deviza ami a hitelfolyósításkor a bank rendelkezésére állt a bank széfjében volt és van. Ennek eredményeként a bankot nemhogy kár nem érte hanem
  az ő módszerükkel extra profittal dolgoznak.
  Az egy más helyzet lenne ha a bank az illető devizát adta volna az adósnak a kezébe és most ugyan abban kérné vissza. Az adós meg gondolkozhatna ebben az esetben hogy hogy is van az az árfolyam változás.”
 • 13. kispacni 2012. január 05. 10:31
  „X_Y
  Olvass, ne csak írj. Nem mondtam, hogy Fideszesek nem vettek fell kamattámogatott hitelt. Csak arra a válaszoltam, hogy sokak szerint a Fidesz azért találta ki az egészet, hogy kifizesse a saját hitelét, azoknak jeleztem, hogy nézzenek magukba, és lássák meg a másik oldal csalárdságát. Jónéhány szoclib nagyágyú politikus aki belső infóból előre tudta, hogy a következő héten megszünteti a lakástámogatott hitelt felvett maximális 301 milliós hitelt. Többek között az a politikus, akinek feladata volt a kamattámogatott hitelt megszüntetni, pedig már két saját ingatlana volt a nevén. Az is gyomorforgató volt.
  Egyik 19 másik egy hiány húsz. De a végtörlesztés nem ezért volt. Továbbra is várom azon jelenlegi vagy előző parlamentben munkálkodó szoci képviselők listáját, akik a nagy nyilvánosság előtt komming-outolnak, hogy ők bizony nem élnek a végtörlesztéssel. Tudom, hogy Gyurcsány mondta, hogy nem, de arról sem tudok, hogy egyáltalán volt deviza lakáshitele :-)”
 • 12. racionalitás? 2012. január 05. 10:28
  „a ft hitelkiváltás öngyilkosság...ha ez a sok károsult ház-lakás-autó elvesztó a dupla törlesztőrészlet miatt elindul.....mit csinák VIKTÁTORUNK?????????????????????????????????????????????????????????”
 • 11. X_Y 2012. január 05. 10:19
  „7. kispacni

  "akkor másról sem szólt a média, hogy a FIDESZ kamattámogatott forint hitelrendszere miatt van végveszélyben a magyar költsdégvetés"

  Ja, nekem is van Magyarisztánban olyan ismerősöm aki még az első Viktoriánus korban vett fel kamattámogatott hitelt: három lakást is vett, amiket kiadott albérlőknek - azok fizették a hiteltörlesztést. Még az sem "zavarta" a kamattámogatást hogy papíron minimálbéren dolgozott...

  Én meg akkoriban szintén Magyarisztánban full munkaidőben, bejelentve, adózva melóztam - vagyis sokadmagammal én fizettem a kamattámogatást. Meg hitelekből "támogatta" őket a kormány.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitelcsomag: Fellegi Washington után Brüsszelben is tárgyalna

A jövő hét eleji washingtoni tárgyalások után Fellegi Tamás Brüsszelben is folytatna megbeszéléseket… Tovább olvasom