Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

10 tonna szemét Vásárhely környékén

Hódmezővásárhely - Közmunkások, diákok, önkéntesek is takarítják a közterületeket Csongrád megye nagyobb városaiban. Vásárhelyen a bekötőutakkal kezdtek a múlt héten, Szegeden pedig három cég fogott össze ez ügyben.
Vásárhelyen a múlt héten 400 zsák, 8–10 ezer kilónyi, az autósok által eldobált szemetet szedtek össze a közmunkások a várost körülvevő 10 bekötőútról, amelyeket utoljára ősszel tisztítottak meg alaposan – tudtuk meg Ékes Józseftől, a városüzemeltetési csoport vezetőjétől. A tavaszi „nagytakarítást" a település határain kezdték, a héten a belterületen folytatódik, például a buszmegállók, az információs táblák lemosásával, az utak gépi tisztításával és sepréssel.

Makón idén eddig nem volt és valószínűleg nem is lesz „takarítási kampány" – tudtuk meg a városházán –, aminek az oka, hogy a szolgáltatóváltás miatt még minden képlékeny, alakulóban van. Utoljára tavaly ősszel tartottak hasonlót, amelyben sok önkéntes vett részt.

Szentesen március elején indult az akció, amelyben közmunkásokat is foglalkoztatnak, lombot, szemetet szednek – közölte Csorba Gyula, az önkormányzat sajtósa. Az első körrel most végeznek, és kezdik az újat. Havonta egyszer pedig konténeres teherautóval ingyenesen elszállítják a lakosság által zsákokba gyűjtött szelektív (papír, műanyag, üveg, fém) hulladékot, a következő alkalom április 21-én lesz.

Csongrádon központilag nem szerveznek tavaszi nagytakarítást, ebben általában az iskolák a kezdeményezők, a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. ezekhez csatlakozik eszközökkel, munkaerővel, szállítójárművel – mondta el Gyovai Szabolcs szállításvezető. Idén még nem volt ilyen akció, de 2 hónapon belül több is várható.

Szegeden a tél elmúltával folyamatosan, pontos terv szerint takarítanak a 160 kilométeres úthálózaton, amelynek érdekében idén – ahogy azt február elején megírtuk – a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. összefogott a Magyar Közúttal és a Szegedi Vízmű Zrt.-vel. Makrai Lászlótól, a kft. ügyvezető igazgatójától tudjuk, hogy a munkával a Budapesti és a Dorozsmai útnál tartanak, s mivel a „betoncsíkok" kettő, illetve négysávosak, kétszer, illetve négyszer kell végigmenni rajtuk. A csapatokhoz gyalogos munkaerő is tartozik: március 16-ától 70, április 1-jétől további 250 közmunkás dolgozik az utak és egyéb közterületek tisztántartásán. A belvárosi díszburkolatos utakat mindennap takarítják, míg a 77 kilométeres kerékpárutat – a rendelet alapján – évente egyszer, illetve igény szerint.

Olvasóink írták

 • 5. UtólagKapitány 2011. április 03. 23:02
  „10 tonna szemét? csak nem két audi s8? XD”
 • 4. clarification 2011. március 30. 10:53
  „Azt gondolom nem csak egyesek, hanem mi, tehát többes szám első személyben állunk messze egy fejlett kultúról, ugyanis a nyugati államok között is van amelyik nem tud mit kezdeni szemetével, ezért ide hozza. ( vagy hozta ) Egyre nagyobb gond lesz ez a kérdés világszerte. Meggyőződésem, hogy a megoldás nem az, hogy akiket gyűlölünk azok menjenek összeszedni, mert attól még folyamatosan újratermelődik a szemét, és nem oldottunk meg semmit, csak kiéltük alantas kicsinyes bosszúnkat. A szemét csökkentése, újrahasznosítása, ( mondom mindenütt gond!) lenne a FELADAT! Ahol ez megoldódni látszik, mondjuk egy munkahelyteremtéssel egyetemben, nos, az figyelemre méltó.
  De ameddig égő csikkeket fricskáznak flegmán, és meggondolatlanul embereknek látszó lények autóikból bátran mindenfelé a városban, addig miről is beszélünk(?) Nem akármilyen autókból! l
  Lehet pont ők vannak legjobban felháborodva a szemetelés kérdésében is, nem lepődnék meg már ezen sem.”
 • 3. booo 2011. március 29. 21:52
  „Szemét mindenfele eddig is volt és sajnos ez után is lesz! Mi ebben a furcsa? A nyugati kultúrától sajnos egyesek még nagyon messze állnak!”
 • 2. Pepejeans 2011. március 29. 18:32
  „Takaríjjatok mer gyönnek a cocalisták.”
 • 1. Írástudatlan 2011. március 29. 17:24
  „Vajon Lázár és bandája is szedte a szemetet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorral az esküvőre

Különleges mennyasszonyi járgányt választott esküvői limuzin helyett egy vásárhelyi pár a hét végén:… Tovább olvasom