Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

A kisebb és az olcsóbb fákat keresik

A fenyőkereskedők a hét végétől várják a rohamot Vásárhelyen. Majdnem mindenhol lehet alkudni. A tapasztalat szerint a vásárlók a kisebb és olcsóbb fákat keresik.
A vásárhelyi Damjanich utca egyik udvarát teljesen elfoglalják a különböző fajtájú – hagyományos luc, nordman, ezüst, kék ezüst, fekete – fenyők. Az emberek általában vágottban a lucfenyőt és a nordmant keresik, előbbi 1200-tól 4000 forintig kapható, míg a nemesebb fajtákhoz 3500-tól 5000 forintig juthatnak hozzá – tudtuk meg Varga Beáta eladótól. A három méter fölöttiek 10-15 ezret is kóstálnak. A tövesek, hatalmas földlabdával 2500-tól 8000 forintig vásárolhatók meg. De minden megegyezés, alku kérdése. Közben befutott a tulajdonos, Szabó Lajos.

Hódmezővásárhelyen, a Damjanich utcában egész udvarnyi fenyőt szeretnének értékesíteni Fotó: Tésik Attila

– Vásárhelyen nagy tételben az elsők között kezdtem foglalkozni fenyőárusítással, és azért tudom elfogadható, alacsony áron adni, mert a dunántúli földjeimen megtermelem, csak akkor veszek, ha muszáj. Szegedről is járnak át hozzám vásárolni. Az árak az utóbbi öt évben emelkedtek jelentősen. Az idősebbek, a nyugdíjasok a kisebb fákat keresik, akadnak viszont, akik évek óta a három-négy méteres nordmant viszik.

Az évekig elálló, de a jellegzetes illattal nem rendelkező műfenyők rontják az üzletet, sokan választják ugyanis ezt az olcsóbb és praktikusabbnak tűnő megoldást. Ez nem zavarta a Zrínyi utcában Juhász Lajost, aki először vállalkozott árusításra. Tizenkét saját termelésű, egy-másfél méteres gyökeres, földlabdás fenyővel kezdte, és tegnap ottjártunkkor már csak négy várt gazdára. A Nyizsnyai utca elején tábla hirdeti: Fenyővásár. Második napja kínálják a fákat, az egyik vevő meg is jegyezte: „Most később kezdtek, mint tavaly." – Igen, de nem késtünk le semmiről, az emberek sem nagyon mozgolódtak eddig – érkezett a válasz Mucsi Blankától, akinek az udvarán található a portéka, egyik ismerőse értékesíti.

Nincs kölcsönzés

Azok a kereskedők, akiket felkerestünk, közölték: náluk nincs kölcsönzés, fát – természetesen tövesről, földlabdásról beszélünk – nem vesznek vissza. Arra sem érdemes spekulálni, hogy az ünnep, a szenteste közeledtével jelentősen zuhannak majd az árak, drasztikus csökkenés nem lesz, pár százalékos elképzelhető. De ez is alku kérdése.  
– Az árak méret és forma szerint alakulnak, a vágott luc 1500-tól 3500 forintba kerül – mondta Mucsi –, a normann 4000-től 6500-ig, utóbbi már közel kétméteres, a szerb luc 3000 forint körül mozog, az egy-másfél méteres, gyökeres lucfenyőt 2500-3000 forintért kínáljuk. De ez nem jelent semmit, idén a kisebb, a 2000 forint alatti fákat keresik; tavaly inkább nagyobbakat, a nemesebbeket vitték. Az embereknek kevesebb a pénze, számítunk a törzsvásárlókra.

Akárcsak a Kossuth téren és a Kígyó utcában, ahol Matók István és segítői árusítanak. A kínálatban náluk is szerepel a luc-, az ezüst-, a fekete-, a nordman és a selyemfenyő, az árak pedig – mérettől, formától és fajtától függően – 8-900 forinttól 20 ezerig terjednek. Árulnak 3-400 forintért fenyőcsokrokat is, ez egyaránt népszerű az idősek és a fiatalok körében.

– A másfél méternél nem nagyobb lucfenyők 15-30 százalékkal drágultak, a nagyobb lucok és a nemesebb fák tarifája viszont csökkent, olykor 10-20 százalékkal – mondta Matók István. – Nálunk lehet alkudni, és biztos megegyezünk, az értékesebb fákat házhoz is szállítjuk. Nem hallgathatom el, hogy tavalyhoz képest nagyon gyér az érdeklődés, kedden kezdtük az árusítást, és eddig napi egy-két darabot adtunk el. De biztos vagyok benne, hogy ez a tendencia megváltozik, a roham a hét végén kezdődik, és egészen 24-én délig tart, mindig akadnak olyanok, akik az utolsó pillanatban veszik meg a fát.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magosz hétfőn tüntet a 47-esen

Hódmezővásárhely - Félpályás útlezárással tiltakozik hétfőn a Magosz Vásárhely határában, a 47-es út… Tovább olvasom