Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

A legszegényebb vásárhelyi városrész: Kincses

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás, munkanélküli-segély, tüzelőutalvány – ezek nélkül még rosszabb lenne az élet Kincsestelepen. A vásárhelyi városrészek közül tavaly itt kellett szétosztani a legtöbb önkormányzati segélyt. Az egyik család csak úgy tud fűteni, hogy kapott szénutalványt.
Rácz János és felesége a tűz pusztításának nyomait mutatja Gólya utcai házukon. Fotó: Tésik Attila
Kiégett mosógép, törött mosdó- és WC-kagyló fogadja Vásárhelyen egy Gólya utcai ház udvarára lépőket. Az épület hátsó faláról hiányzik a vakolat, a tető faszerkezetének egy része pedig nemrég lett felújítva. Az itt élő ötfős család két hete költözhetett vissza, mert január közepén a zárlatos mosógép miatt keletkezett tűz félig lakhatatlanná tette az épületet.

– Bementem az önkormányzathoz, hogy segítséget kérjek. Húszezer forint gyorssegélyt adtak. Egyébként hét-nyolc éve nem kapunk semmiféle támogatást, mert a feleségemnek és nekem is van munkám, s kettőnk keresete néhány forinttal túllépte azt a keretet, ami alatt jár a segély – mondta a családfő, Rácz János.

A legtöbb munkanélküli

A vásárhelyi önkormányzat népjóléti irodája tavaly több mint 562 millió forint segélyt osztott szét. Ebből a legtöbbet, a teljes összeg mintegy tizenöt százalékát a kincsestelepiek igényelték. A város tizennégy választókerületéből a második legmagasabb segélyösszeg (13 százalék) a külterületre került, a harmadik helyen pedig Susán áll (10 százalék). Vásárhelyen átlagosan 10 ezer forintnyi segély jut egy főre, ez az összeg azonban Kincsestelepen a duplája. Itt a 2721 főnyi felnőtt lakosságból 1200 kap valamilyen segélyt. Ezenkívül itt a legmagasabb a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban, valamint a munkanélküli-segélyben részesülők száma is. Tavaly a kincsesi családokban az egy főre eső átlagos jövedelem nem érte el a 24 ezer 700 forintot.

A három gyermeket nevelő família Kincsestelepen él. Ez az a vásárhelyi városrész, ahol tavaly a legtöbb segélyt kellett kiosztania az önkormányzatnak. Rácz János szerint ennek az az egyik oka, hogy itt nincsen semmi munkalehetőség. Úgy véli, a gondot az enyhítené, ha helyben teremtenének álláshelyeket. Ő szerencsésnek vallja magát – a fent említett bajok ellenére –, mert 23 esztendeje van munkája.
Ráczéktól néhány házzal arrébb laknak Ajtaiék. Kopogtatásunkra a háziasszony, Ajtai Andorné nyitott ajtót.

– Férjem és én is rokkantnyugdíjasok vagyunk. Három gyereket nevelünk, kevesebb mint havi 100 ezer forintból. Most kaptam meg a 23 ezer forint nyugdíjamat, befizettem a rezsit és maradt egy ezresem – panaszolta.

Az asszony elmesélte, hogy nemrég járt a népjóléti irodán, ahol 88 ezer forint értékben tüzelőutalványt kapott. A felét már fel is vehette, így tudott vásárolni mintegy 14 mázsa kazánszenet. Olcsóbbat is választhatott volna, de azok alig égnek, így maradt a drágább, viszont a jobb minőségű.

Ajtai Andorné megjegyezte, annak ellenére, hogy Kincsesen sok a szegény, nehéz helyzetű család, a városrész szépen fejlődik. Az utcájukban, a Gólyában is épülnek az új házak, s a régi, felújításra érett épületek udvara, környezete legalább rendezett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötletes jelmezek a vásárhelyi farsangi mulatságon

Kalóz, szoknyavadász, kandalló, no és fekete bőrű lány, vagyis inkább fiú szórakoztatta tegnap a… Tovább olvasom