Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 8°C Még több cikk.

A mezőgazdaság ünnepe Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A magyar mezőgazdaság ünnepének nevezte Gráf József földművelésügyi miniszter a pénteken megnyílt XV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat. A vasárnap délutánig tartó kiállításra tízezreket várnak a szervezők.
Pénteken, a nyitónapon is sokan érdeklődtek a kiállítás helyszínén. A háttérben mezőgazdasági gépek sorakoznak, előttük a kÍváncsi nézők. A show része: disznópörzsölés hagyományos eszközzel. Fotó: Tésik Attila

Ezrek tolongtak péntek reggel a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában, hogy részt vegyenek a XV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitásán, amelyen hét ország mutatkozik be agrártermékeivel és állataival. Látnivaló bőven akadt, a szervezők ma és holnap is tízezreket várnak az érdekes programokra.

Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében az eddigi legnagyobb kiállításának nevezte az ideit. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pedig a magyar mezőgazdaság olyan ünnepének, amelyre a magyar agrárium színe-java ellátogat. A szakminiszter hangsúlyozta, míg a mezőgazdaság egésze az utóbbi 3-4 évben fejlődésnek indult, az állattenyésztés minden idők legrosszabb éveit éli. A támogatások csak a veszteségek csökkentésére voltak elegendőek, ezért most a technológia fejlesztését tűzték ki célul, azt támogatja a kormány. (Gráf Józseffel készült intejúnk hamarosan olvasható lesz.)

Gráf József is meglátogatta a rendezvényt. Fotó: Tésik Attila (Képgaléria)

Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a termelők összefogására buzdított, Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő Vásárhely, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora pedig a megyeszékhely szakembereinek támogatásáról biztosította az agráriumot.

A megnyitót követően a lovas huszárok bemutatójában gyönyörködhetett a nagyérdemű, majd az emberek nagy része érdeklődve széledt szét a kiállítási területen. A sok-sok látnivaló közül a legérdekesebbnek az állatok bizonyultak, főképp a békésen viselkedő pónikat és lovakat simogatták a felnőttek, és a gyerekek. De nagy sikert arattak a kecskék, a juhok, és a békésen kérődző szarvasmarhák is.

A szójáték ezúttal igaznak bizonyult. Fotó: Tésik Attila
A szójáték ezúttal igaznak bizonyult. Fotó: Tésik Attila

– Nézd, apu, ennek a tehénnek nincs tőgye – újságolta egy kislány izgatottan, s egy marhára mutatott, derűs mosolyt csalva a nézelődők arcára. A papa nevetve mondta, hogy ez a tehén tulajdonképpen egy bika, azoknak pedig nincs tőgyük.

Közben hangos ovációt hallatott a tejelőmarha-show-t néző közönség. A marhák egyikét ugyanis nem felnőtt vezette a zsűri elé. A jól megtermett állatot egy kisgyerek próbálta rávenni arra, hogy lépjen a szakemberek elé. Csakhogy a kisfiú hiába húzta a kötőféket, nem akart mozdulni az állat. – Húzzad, húzzad! – biztatta a közönség.

Disznópörzsölés hagyományos eszközzel. Fotó: Tésik Attila
Disznópörzsölés hagyományos eszközzel. Fotó: Tésik Attila

A vasárnap délután a bemutató fejéssel véget érő állattenyésztési napok programjára az idén is tízezreket várnak a szervezők. A látnivalókban nem lesz hiány, hiszen a tegnapi szakmai nap után ma és holnap már a parádéké, díjugratásoké, csikós- és lovasbemutatóké és -versenyeké a főszerep.

Emlékpont stand

Külön helyet kapott, s egyedi formavilággal jelenik meg a vásárhelyi Emlékpont múzeum a kiállításon. Standját államvédelmi határőr szobra vigyázza, egy monitoron pedig a múzeumról és a városról készült animációs film látható. Az Emlékpont-totót kitöltők között ajándékcsomagot sorsolnak ki vasárnap délután fél 4-kor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Voith Ági és Bodrogi Gyula Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az ismert színészpáros, Voith Ági és Bodrogi Gyula szombat este 7 órakor a… Tovább olvasom