Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

A parasztpolgárság belső gyarmatosítása

Felkészületlenül érte az 1950-es évek belső gyarmatosítása Vásárhely parasztpolgári társadalmát – mondja Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, akivel Az Emlékpont által feldolgozott korszak történetéről beszélgettünk.
A Hódmezővásárhely új múzeumában földolgozott korszak valójában nem 1945-tel vagy 1948-cal indul. Mert elengedhetetlen annak a társadalomnak a felvázolása, mely az 1930-as évektől jellemezte Hódmezővásárhely világát – véli Gerő András történész. A város óriási külterjes gazdálkodásra épülő parasztvilágába szervesen beépült egy sajátos városi polgári réteg. A kiállítás a magyar parasztpolgárosodásról is szól. Az egész szocialista-kommunista korszak úgy kerül bele ebbe a képbe, hogy 1945 után belép e döntően paraszti, gazdatöbbségű városi világba egy iparosodásra orientált politikai szerkezet.

A város lokális története valójában leképezi a magyarországi szocializmus különféle szakaszait. Az Emlékpont kronologikusan, illetve tematikusan is súlypontozza a korszakot – magyarázza a történész. A kommunista típusú, erőltetett iparosítás jórészt a parasztság javainak kisajátítására épült, mintegy belső gyarmatosításként folyt le. Ezért sok emberi tragédiával, de szembenállással is találkoztak a kutatók. Ezt az ellenállást a korszak elhárító szervei fehér gárdának nevezték, és százas nagyságrendben vonták be az embereket a megtorlásba. Ez, azaz az ötvenes évek első fele volt a magyarországi szocializmus legdurvább korszaka – Vásárhelyen is.

Az 1960-as évektől elindult egy kispolgárosodási folyamat, miután a rendszer felismerte: nem lehet az iparosítást a fogyasztás minimalizálásával folytatni. Megengedte, s bizonyos mértékben erősítette is egy olyan sajátos kispolgári életforma megteremtését, mely a parasztság számára a háztáji megjelenését eredményezte. Vásárhelyen olyan iparosodási „felfutás" következett be: nemzetközi és hazai viszonylatban is életképes üzemek jöttek létre. Ilyen volt a Hódiköt, az Alföldi Porcelángyár, s ilyen termék volt például a krónikus autóhiány enyhítésére kitalált kisautó, a Puli, ami az Emlékpontban is látható lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ördögh Béla főorvos életeleme a gyógyítás

Több mint negyvenezer műtétet végzett eddigi pályája során Ördögh Béla, a vásárhelyi Erzsébet-kórház… Tovább olvasom