Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

A teleházból sugároz Mártély rádiója, a Szóbeszéd

Egy éve szól a Szóbeszéd. Mártély kis közösségi rádiója a teleházból naponta reggel fél hét és este hat óra között sugározza műsorát. A 89,9 MHz csak két kilométeres körzetben, vagyis a falu területén fogható. Az úgynevezett kis közösségi rádiókat a teleházak szövetsége, valamint a Szabad Rádió Magyarországi Szervezete hozta létre az ORTT engedélyével.
Csernai Árpád munka közben a stúdióban. Fotó: Tésik Attila
Mártélyon hét önkéntes dolgozik a rádióban, a kiket Csernai Árpád vezet. A vajdasági Topolyáról származó férfi húsz éve foglalkozik rádiózással, tévézéssel. Az ő ötlete alapján, s a Faluvédő és Segítő Egyesület közreműködésével alakult meg 2005 májusában a Szóbeszéd.

– Mivel nagyrészt helyi emberekről szól a helyieknek, ezért lett ez a neve a rádiónak. A reggeli indulástól fél tízig zenés ébresztő szól, majd híreket mondunk. A délutáni Fülír lényege újból a zene, amit a Mártély szava követ. A hétvégék legkedveltebb műsora az Életképek, melyben egy mártélyit hívunk meg, aki elbeszéli az életét. Érdekesség, hogy a következő vendéget neki kell kijelölnie – folytatta a stúdióvezető.

A rádió teljesen nonprofit, így nem egyszerű a fenntartása. A lelkes stáb nemcsak rádiózik, hanem dokumentumfilmeket is készítenek. Ennek a bevételeiből tartják el a Szóbeszédet.
– Mivel vajdasági vagyok, túlnyomórészt a délszláv háború borzalmairól, valamint utóéletéről, hatásairól készítettünk, illetve készítünk filmeket – halljuk Csernai Árpádtól.

Elsőként a boszniai Prijedorban jártak, ahonnan szerbek elüldözték a nem szerbeket, összesen mintegy háromezer ember tűnt el. A kistelepülésen feltártak egy tömegsírt, ahonnan hatvan csontváz került elő. Ezenkívül forgattak egy másik filmet, mely egy újságírónőről szól, aki kereste a háborúban eltűnt testvérét, akinek végül holttestére édesanyjuk bukkant rá. De készült egy olyan anyaguk is, mely a béke Nobel-díjas Nusreta Sivac életét mutatja be.

A határon túl több televízió-csatorna sugározta már ezeket a filmeket, több szemlén is sikereket értek el. Ezek bevételeiből fejlesztik a Szóbeszéd stúdióját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a Klauzál utcai kisposta

Egy hét múlva bezár a Klauzál utcai kisposta Vásárhelyen. A hivatal egy átalakított magánházban… Tovább olvasom