Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Álmaiban Amerika visszainteget

Vendéglátósnak tanult a vásárhelyi Rau Beáta (22), tavaly gondolt egyet, és elment három hónapra Amerikába szerencsét próbálni. Idén tavasszal újra kiruccant az Államokba, s mivel három a magyar igazság- pontosabban az amerikai-, jövőre ismét földrészt vált, de tervei szerint végleg.
Ha megint kijut Amerikába, csak látogatóba akar hazajönni családjához Rau Bea. Vendéglátós szakmával jól lehet kint boldogulni, mondja, noha eddig családoknál dolgozott babysitterként. Először a manhattani Long Island-en élt egy amerikai családnál. Másodjára összesen négy családhoz járt dolgozni a Monroe nevű hegyvidékre, köztük egy ortodox zsidó családhoz.

-Furcsa szokásaik voltak, nagyjából 50 évvel lemaradtak a manhattaniekhez képest, pedig onnan csak 50 kilométerre éltek. Az apa, amikor hozzám beszélt, mindig háttal állt nekem, mert a vallásuk szerint nem érintkezhetett idegen nővel. Amikor befejezte a mondandóját, kiment a szobából anélkül, hogy rámnézett volna. Egyszer a feleség megszólt, amiért a bokám kivillant a nadrágszáram alól. Azt mondta, öltözzek fel normálisan- meséli Bea, aki meghökkenve tapasztalta, hogy ezen a vidéken sem TV, sem internet nem borzolja az emberek kedélyét, a gyerekek odatapasztották a fülüket a magnóhoz, hogy hallják a szalagos kazettákról szóló meséket.

Rau Beáta. A szerző felvétele
Rau Beáta.
A szerző felvétele
Gyorséttermekbe járt netezni, hogy tudjon beszélni a párjával és a családjával. Igaz, a bátyja Amerikában él a családjával már 11 éve, csak két-három alkalommal látogatta meg őket, egyébként önállóan boldogult. Ha valaki itthon nem találja föl magát, az kint sem fogja - állítja a lány, aki az iskolában megszerzett nyelvtudással startolt Amerikába. Ott jól belejött az angolba és az amerikai feeling is megragadta: nem görcsölnek, lazábbak, sokkal jobban élnek. Az öltözködésre vajmi keveset adnak, nem akarnak megfelelni az elvárásoknak.

Ez alól csak a munka kivétel, ugyanis ebben megkövetelik a precízséget és a szorgalmat, ugyanakkor értékelik az ember teljesítményét. Másodjára a négy család mellett napi 12 órát dolgozott, heti egy nap pihenő volt. Ilyenkor bement Manhattanbe, padon ücsörögve nézegette az elhaladó tömeget, bulizott Brooklynban.

- Akár a filmekben, a pubokban egy csomó cowboy karimás kalapban szürcsölgeti a sörét a pulthoz támaszkodva. Minden tetszett kint, nagyon finomak a gyümölcsök, hatalmas a kínálat. Ha kiéheztem a magyar ízekre, egy manhattani magyar étteremben túrós csuszát ettem meg csirkepörköltet. A mogyoróvajat nagyon hiányolom itthon, de az ottani édes húslevest és pattogatott kukoricát tudom mellőzni. Ha gyötört a honvágy, főleg az első kiutazásomkor, magyar zenéket és filmeket néztem, amire itthon sosem volt példa.

A nyelvtudás csak a második a fontossági sorrendben, ha külföldi munkára adja az ember a fejét. A legfontosabb a talpraesettség, a nyitottság. Sok a kinti magyar, ők segítenek is, de csak az menjen, aki bírja idegenben - teszi hozzá Bea. Itthon nem könnyű munkát találni, és a megélhetés sem garantált. Ezért gondoltuk úgy a párommal, hogy jövő nyáron már együtt megyünk ki, és ott telepedünk le. A család nem ellenkezett, a testvérem évek óta kint él. Annyit mondtak, küldjünk majd nekik repülőjegyet, hogy tudjanak jönni hozzánk látogatóba.

Olvasóink írták

 • 5. heart 2013. szeptember 06. 16:51
  „MI rossz van abban hogy a fiatalok boldogulni szeretnének,és nem "nyomorogni"??!!... minden lehetőséget meg kell ragadni,valaki itthon,valaki külföldön!EZ attól is függ hol van szerencséje az embernek,van-e lehetősége kijutni valahova,és hogy vannak e álmai esetleg valamely országba,államba ... nem mindenki szeretne itt élni,még ha megvan rá a megfelelő anyagiak is!Ezt saját magának kell eldönteni az embernek,mit szeretne,és hogyan,és nem azt kell nézni hogy másoknak megfeleljen,hanem hogy Boldog legyen!!!”
 • 4. Hód 2013. szeptember 06. 12:08
  „Hétszűnyűkapanyányimonyók
  A probléma a munkanélküliség, az alacsony bérek, a kiszolgáltatottság, a jövőtől való félelem. Ennek megoldása most az, hogy aki tud külföldre megy, hogy ott keresse meg azt a pénzt, amiből el tudja tartani a családját, és ezek az emberek nagy százalékban kint is fognak maradni.”
 • 3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. szeptember 06. 07:38
  „Lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, de mintha ez a cikk ezt tartaná követendő példának, mindenki hagyja itthon a problémáját és tiplizzen külföldre, london és amerika...”
 • 2. Hód 2013. szeptember 04. 19:07
  „Sajnos ez a sztori kifejezetten jellemző Vásárhelyre, a vásárhelyi fiatalokra, aki tud, menekül innen, mert itt se munka, se megélhetés, se jövőkép, kivéve persze egy szűk réteget...”
 • 1. abai 2013. szeptember 04. 09:34
  „A nyelvtudás az első, különben anélkül nem alkalmazzák az embert, csak a kinti magyarok. Azok pedig, tisztelet a kivételnek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul az Alföldi Galéria emelete és kiállítása

27 millió forintból újul meg és bővül a vásárhelyi Alföldi Galéria állandó kiállítása, amely a kezdetektől napjainkig mutatja be az Alföld képzőművészetét. Tovább olvasom