Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Bronzérem Lisszabonból

Hódmezővásárhely - Az EuroSkills 2010 szakmai tanulmányi versenyen mechatronikában 3. helyezést szerzett két korábbi vásárhelyi diák, Albert Viktor és Beregszászi Gergő.
Mechatronikában két vásárhelyi fiatal, a HISZK Gregus Máté Tagintézmény egykori tanulói – idén végeztek, szereztek technikusit –, Albert Viktor és Beregszászi Gergő képviselte hazánkat az EuroSkills 2010 szakmai tanulmányi versenyen. A népes és erős mezőnyben a 3. helyen végeztek. Előtte már a kanadai Calgaryban megrendezett világeseményen is megmérettek, ott a középmezőnyben zártak.

A szereplést felkészítés és szigorú válogatás előzte meg – mondta el a jelenleg az Óbudai Egyetemre járó Albert Viktor. Az első rostát angol szakmai nyelvből tartották, ezt az akadályt 16 fiatal vehette sikerrel, majd következett a gödöllői Szent István Egyetemen a hangolás (pneumatika, programozás, szerelés) és az első „rostavizsga", ahol 6 fiatalt választottak ki. Ezután egy hónapos felkészülésen vettek részt, majd jöhetett a „szétlövés", csak az első kettő örülhetett. Az egykori Gregus-diákok már ott megmutatták tudásukat: Albert végzett az 1., Beregszászi a 2. helyen, így ők utazhattak Calgaryba és Lisszabonba.

Fotó: DM/DV
Fotó: DM/DV

A portugál fővárosban közel 30 ország fiataljai vettek részt a szakmai versenyen. Az első napon egy dobozt kaptak, tele alkatrészekkel, ebből kellett összeállítani működőképes gépet, majd beprogramozni, a következő két napon ezt továbbfejleszteni, tulajdonképpen gyártósort, futószalagrendszert kialakítani. Karbantartás is szerepelt a feladatok között. Az első 5 helyen nagyon szoros, kiélezett küzdelem alakult ki, a vásárhelyiek a maximális 600-ból 537 pontot szerezve végeztek a 3. helyen.

Mindketten elmondták: sikerüket egyetemükön is sokra értékelik, tanáraik számon tartják. Beregszászi Gergő közölte: a verseny technikai hátterét biztosító Festo cégnél is „képbe kerültek", számítanak rájuk a jövőben a hasonló megmérettetésekre jelentkező fiatalok felkészítésében.

Olvasóink írták

 • 3. jim1241 2010. december 27. 10:58
  „ők azok az emberek kikre igazán büszkék lehetünk,remélem kapnak valamiféle ösztöndíjat HMVhelytől.”
 • 2. baja2005 2010. december 24. 19:16
  „A DM/DV nem is volt kint a versenyen, így fotót sem készíthetett :-(((
  Gratula a fiataloknak s sok sikert az életben.
  Hajrá Kossuth!!!!”
 • 1. Pepejeans 2010. december 24. 13:17
  „Gratulálok a fiúknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvizes karácsony Székkutason

A végsőkig kitartunk! - ezt mondták a székkutasi tanyavilág lakói. Tovább olvasom