Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Bumeránggal jöttek haza

Bumeránggal tért haza Ausztráliából a vásárhelyi Dixie Jam Session. A zenekar a 19. Dubbo-i Jazz Fesztiválon lépett fel, már nem először. A szokatlan ajándékot a helyi dzsesszklub vezetője adta, azzal: ha legközelebb is el akarnak jönni a vásárhelyiek, és nincs pénzük az útra, adják el az őslakosok által készített fegyvert.
Az idén is részt vett az ausztráliai Dobbo-ban rendezett 19. Jazz Fesztiválon a vásárhelyi Dixie Jam Session.

– A csütörtöktől vasárnapig tartó fesztiválon, amelyet a szafari parkkal rendelkező Dubbo-ban rendeztek, 20–30 zenekar játszott folyamatosan – mondta Hatvani Jenő zenekarvezető. A Dixie Jam Session az ínhüvelygyulladással küszködő zongorista-gitáros Bencsik Attila helyett egy kinn élő zenésszel, Horváth Jánossal lépett fel, s az ismerkedési és a búcsúesten is zenélt. Az utóbbin az ottani híres jazz-zenekar tízperces örömzenét szeretett volna velük közösen játszani – ez végül másfél óráig tartott.

– Éjfél körül megjelent a teremben egy csíkos melegítőbe öltözött idős bácsi és a felesége azzal, hogy fontos bejelentést szeretnének tenni. A rendezők tudták, hogy ő a helyi dzsesszklub oszlopos tagja, ismert zenész, így színpadra engedték. A bácsi azt mondta, három éve is hallott bennünket, s meggyőződött, hogy a fesztiválon még nem játszott ilyen jó zenekar. S mert tudja, hogy hatalmas áldozatot hoztunk, hogy eljöttünk ide Európából, ezért ajándékot szeretne átadni nekem – mesélte a zenekarvezető, aki egy, az őslakók által készített 80 centis bumerángot és díszített emutojást kapott. – Az adományozó bejelentette, ha legközelebb is jönni akarunk, de anyagiakban szűkölködünk, adjuk el mindkettőt nyugodtan.

Hatvani Jenő az ajándékba kapott bumeránggal. Fotó: Tésik Attila
Hatvani Jenő az ajándékba kapott bumeránggal.
Fotó: Tésik Attila

A bumerángot az Egyesült Államokban 500, míg a tojást 2000 dollárért árulják. A vásárhelyi zenészek a fesztivál után két napot Sydneyben, majd hazafelé egy napot Hongkongban töltöttek.

A Csomiép volt a mentőangyal

A nehéz gazdasági helyzet miatt sorra léptek vissza a zenekart támogató nagy, fővárosi szponzorok, így szinte az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy a Dixie Jam Session eleget tehet-e az ausztrál meghívásnak. Végül Mészáros Antal igazgatója jóvoltából, a helyi Csomiép Beton Melior Kft. fő támogatásának köszönhetően indulhattak útnak. Cserébe a cég kétméteres zászlaja is ott függött a fesztivál támogatói reklámjai közt.

Olvasóink írták

  • 2. Én2 2009. szeptember 06. 17:48
    „Hány napig vannak fent ezek a cikkek már nagyon uncsi.”
  • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. szeptember 06. 08:21
    „Na Jenőkém eldobod végre már azt a bumerángot mert már napok óta csak itt pózólsz vele a képen!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőszivattyú kontra panelprogram

Nem lépett be a panelprogramba, és a földhőszivattyús energiaellátás lehetőségeit vizsgálja a vásárhelyi Centrum Lakásszövetkezet. Tovább olvasom