Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Csak az emlékek maradnak meg a Kossuthból

Hódmezővásárhely - Több ezer diákot, tanárt és sportolót megszámlálhatatlan élmény köt a vásárhelyi volt Kossuth-iskolához, ami tavaszra eltűnik. Az intézmény bontása vegyes érzelmeket vált ki a helyiekben, de az elavult épület már 4 éve üresen áll a Kaszap utcán, ahol rekreációs parkot alakítanak ki.
A vásárhelyi Kaszap utcán 40 éve épült, és 2011 óta üresen álló volt Kossuth-iskola épületének bontásához még decemberben fogtak hozzá. A munkálatok egyre látványosabbak, ahogyan tűnik el az épület. Összesen mintegy 10 ezer négyzetméternyi terület lesz szabad. A bontással tavasszal elkészülnek, a város rekreációs parkot hoz itt létre.

Kovács Tibor 1996 és 2009 között dolgozott az iskolabüfében. – Nagyon szerettem, jó volt ott. A tanulókkal is jó kapcsolatot ápoltam, azt gondolom, ők is kedveltek. Volt egy segítségem is, Varga Róbert, aki ott tanult, és a szünetekben jött a büfébe. A diákok imádták a melegszendvicset, a hotdogot és a házi forró citromos teát. Egy kis idő után hamburgert szerettek volna, azt is megkapták. A különleges kívánságokat is teljesítettem, bár nem lehetett volna, de jól emlékszem, hogy valakinek krumplit és bélszínrolót sütöttem, azt kapta ebédre, míg a többiek a szendvicsüket majszolták. A szünetekben nagy volt a pörgés: 10-15 perc alatt közel 100 diákot kellett kiszolgálni.

A Vásárhelyen „vajkezű" Czupráknak ismert kosárlabdázó, Czuprák László számos nagy csatát megélt az intézmény sportcsarnokában. – Szomorú látvány, ahogy bontják az épületet, mert nagyon sok élmény köt oda, szinte ott nőttünk fel. Annak a szurkolónak, aki még helyet szeretett volna a teremben, egy-két órával a meccs előtt kellett érkeznie. A meccseken még az ablakokon is lógtak, iskolai padokat vittek ki, és kintről nézték a találkozókat. Mindig jó volt a hangulat, ez a terem kis méretéből is adódott. Ha a B közép rákezdett, szinte felrobbant a csarnok – mondta Czuprák László.

Gőzerővel bontják az elavult, 40 éves épületet. Több ezer vásárhelyit kötnek ide emlékek. A szerző felvétele
Gőzerővel bontják az elavult, 40 éves épületet. Több ezer vásárhelyit kötnek ide emlékek. A szerző felvétele


– Többször is a gyakorlati terem ablakából „vizsgáltuk" a járdán sétáló csajokat – emlékezett vissza egy kellemes emlékre Borsodi Szabolcs, aki a Kossuthban végezte középiskolai tanulmányait. – Egyszer hárman vagy négyen benne hagytuk a tokmánykulcsot az esztergagépben, majd elmentünk ebédelni. Miután visszaértünk, és beindítottuk a gépet, azonnal kilőtte a kulcsokat az ablakon át, egyenesen a járdára. Ha valakit eltalál, nagyobb baj is lehetett volna. Gyorsan összeszedtük a kulcsokat, és mentünk a büntetésért, de a kitört ablakról „nem tudtunk" – mesélte el Szabolcs, majd hozzátette: azóta is, ha arra járnak a haverokkal, mindig jókat nevetnek rajta.

A bontást több géppel végzik a szakemberek. Először a hátsó, udvar felőli részhez kezdtek hozzá, és fokozatosan haladnak kifelé.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyanyakörvvel kikötözve hagyták magára a tanyán

Öt és fél, illetve nyolc év fegyházbüntetéssel sújtott pénteken első fokon a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság négy vádlottat, akik 2012 nyarán brutálisan bántalmaztak egy férfit. Tovább olvasom