Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

Czene Márta: megerősítés a Tornyai-plakett

Hódmezővásárhely - A családi hagyományt folytatja a 60. Őszi Tárlat fődíjasa, Czene Márta, akinek édesapja és nagyszülei is festőművészként alkottak. A 31 éves művész 2007 óta rendszeresen bemutatkozik az országos seregszemlén Vásárhelyen.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Mindig kérdés, hogy a családban a fiatalabb generáció folytatja-e az elődök munkáját – fogalmazott Czene Márta festőművész, a hétvégén nyílt 60. Őszi Tárlat fődíjasa, Tornyai-plakettese. Nagypapája, Czene Béla – mestere a vásárhelyi kötődésű Rudnay Gyula volt –, nagymamája, Hikády Erzsébet, és édesapja, Czene Gábor is festőművészként alkotott. A 31 éves Czene Márta a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2007-ben szerzett diplomája óta rendszeres résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak. Első bemutatkozásán Endre Béla-díjjal tüntették ki, 2009-ben pedig az országos seregszemlén az Oktatási és Kulturális Minisztérium elismerését kapta.

– Levélben értesítettek arról, hogy idén én leszek a fődíjas. Meglepődtem, de persze örültem. Három munkámat adtam be a jubileumi kiállításra. Éreztem, hogy erősek, de nem számítottam arra, hogy ilyen jelentős elismerést kapok – mesélte a fiatal művész. A tárlatok történetében ő a harmadik, aki közel a 30-hoz fődíjas lett. Még 1962-ben az idén elhunyt Szalay Ferenc vásárhelyi festőművész 32 évesen vette át a Tornyai-plakettet, 2001-ben pedig Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész 31 évesen kapta meg.

Czene Márta – jobbról fődíjas munkája részletével – az Őszi Tárlaton. Fotó: Schmidt Andrea
Czene Márta – jobbról fődíjas munkája részletével – az Őszi Tárlaton.
Fotó: Schmidt Andrea

– Arra gondoltam, hogy még fiatal vagyok, és esetleg később érdemlem majd ki a fődíjat. Az elismerés az eddigi alkotói munkámnak szólt, számomra a Tornyai-plakett megerősítés – jegyezte meg Czene Márta. Hozzátette: tapasztalata szerint az elmúlt években egyre inkább nyit az Őszi Tárlat a fiatalabb művészgeneráció felé, egyre több ifjú alkotó mutatkozik be.

A Korlát című fődíjas alkotásán, amelyet távolabbról szemlélve akár fotográfiának is hihet a néző, három hétig dolgozott nagyapja egykori műtermében, amelyet barátjával újítottak fel. Nem a kiállításra készítette – azt festette meg, ami régebb óta foglalkoztatta. Hamarosan a bécsi művészeti vásárba utazik, ahol az Inda Galériával állítja ki alkotásait.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégére hazavárják ˝Pónis Lacikát˝

Semmire sem emlékszik balesetéből Székkutas díszpolgára, Mihály László, akinek lovas kocsiját hétfő délelőtt egy kamion borította föl. Tovább olvasom