Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Egy éve áll Mindszenten a német szemét

Mindszent - továbbra is a mindszenti szeméttelepen van az a huszonnégy bálányi, összesen tíztonnányi hulladék, mely illegálisan Németországból érkezett még tavaly ősszel. Hazánkba összesen 4100 tonna „importszemét" jutott, melynek egy részét már visszaszállították.
A mindszenti szeméttelepet azóta bezárták, az üzemeltető cég felszámolás alatt áll. Az önkormányzat szeretne birtokon belül kerülni, hogy rendet tehessen.

A mindszenti szeméttelepet már bezárták, de még ott tornyosul a Németországból hozott hulladék. Fotó: Tésik Attila

Vissza a feladónak

Még június végén Fodor Gábor miniszter személyesen indította útnak Ácsról az első két kamionnyi, illegálisan hazánkba szállított német szemetet. A „Vissza a feladónak" lógóval ellátott járművek azóta több magyarországi telepről, így Kunbajáról, Kiskunmajsáról és Hetényegyházáról viszik vissza az importhulladékot. Eddig 1800 tonna illegálisan lerakott baden-württenbergi és 225 tonna bajorországi szemét visszaküldéséről született megállapodás, de a cél az, hogy mind a 4100 tonna visszakerüljön a feladókhoz.

Tavaly ősszel jelentek meg az első németországi hulladékbálák magyarországi, elsősorban Bács-Kiskun megyei településeken. Ezt követően folyamatosan érkeztek újabb és újabb szállítmányok két tartományból: Bajorországból és Baden-Württenbergből. Mikor a hatóságok felléptek az illegális szemetelők ellen, tizenkilenc településen összesen 4100 tonnányi, úgynevezett sárgalistás, vagyis engedélyköteles importhulladék került illegálisan hazánkba.

A szeméttel megrakott kamionok megyénket sem kerülték el. Szerencsére Csongrádba „csak" harminc tonna került. Ebből húsz Balástyára, tíz pedig Mindszentre.

A mindszenti szállítmányt – huszonnégy bálányi háztartási szemetet – a Mihási úti telepen rakodták ki még tavaly év végén. Akkor ez a lerakó még működött, kommunális és zöldhulladékot hozhattak ide a helyiek.

A telepet egy szövetkezet üzemeltette, mely jelenleg felszámolás alatt áll. A lerakót bezárták. A helyiek által odahordott szemét és a német bálák mind a mai napig ott vannak. Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy ingyen megkapja a terület tulajdonjogát. Erre azért van szükség, hogy mihamarabb rekultiválhassák a depót.

Tavaly ősszel Mindszentre is jutott tíztonnányi a baden-württenbergi bálákból. Fotó: Tésik Attila

A magyar hatóságok eddig több mint 70 millió forint bírságot szabtak ki az illegális hulladékszállításban érintett hazai cégekre. Nem csupán pénzbüntetést róttak ki, hanem megszervezték a bálák visszaszállítását is Németországba.

– Már több mint kétezer tonna került vissza a feladóhoz. Mindszenten és Balástyán azonban még ott van a német szemét. Folynak a tárgyalások Baden-Württenberg tartományi vezetőivel, s idővel Csongrád megyéből is elviszik a hulladékot – tudtuk meg Olt Boglárkától, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtófőnökétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendezett sírkertek várják az emlékező vásárhelyieket

Hódmezővásárhely - Mindenszentek és halottak napja az emlékezésé, aki teheti, ilyenkor kimegy a… Tovább olvasom