Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Éjszakai tűzvész a Szegfű utcai mélygarázsban

Hódmezővásárhely - Eddig ismeretlen ok miatt ütött ki tűz a kívülről erős vasráccsal lezárt vásárhelyi Szegfű utca 4–6. szám alatti társasház mélygarázsában csütörtökre virradó éjszaka. Két autó kiégett. A ház lakóinak többsége egy házbeli fiatalasszonynak köszönheti, hogy épségben kijutott az utcára. Két angol állampolgárt a tűzoltók menekítettek ki. Őket füstmérgezéssel szállították kórházba.
Tűzvész pusztított a vásárhelyi belváros kellős közepén álló Szegfű utca 4–6. számú ház mélygarázsában csütörtökre virradóra. A bajt egy, a házban lakó fiatalasszony vette észre.

– Nem sokkal éjfél után próbáltam lefektetni a három gyermekemet, s akkor vettem észre, hogy a konyhaablakon erős füstszag árad befelé. Kinyitottam a bejárati ajtót, hogy kiszelőztessek, de ott már sűrű fekete füst kavargott. Azonnal szóltam a szomszédoknak, meneküljenek – mesélte a névtelenséget kérő fiatalasszony. A ház 25 lakója az utcára sietett, a harmadik szinten élő két angol állampolgárt azonban már a tűzoltók menekítették ki létrával – az ablakon át. Őket füstmérgezéssel, sokkos állapotban szállították kórházba. A lánglovagok a ház fekvése miatt nehezen tudták megközelíteni a mélygarázs bejáratát, annak vastag vasrácsát végül át kellett vágniuk, hogy bejuthassanak a tűz fészkéhez.

– Olyan vastag fekete füst, s olyan erős pára kavargott a garázs légterében, hogy 30 centire ha lehetett látni. Ezért kollégáink oxigénmaszkban, párosával, szorosan egymást követve tudtak csak behatolni, hogy egyáltalán megtudják, hol és mi ég – tudtuk meg Hegedűs Endre őrnagytól, a szolgálatvezető parancsnoktól.

A lángok a garázs egyik sarkából indultak ki, de a tűz keletkezésének okát vizsgálják. Két jármű kiégett, több megrongálódott.

Még nem tudják, mi okozhatta a tüzet a mélygarázsban. Fotó: Veréb Simon
Még nem tudják, mi okozhatta a tüzet a mélygarázsban.
Fotó: Veréb Simon

A garázsban parkoló autók közül tegnap délelőtt több is menetképesnek bizonyult, már azok közül, amelyek gumija nem hasadt ki a nagy hőtől. A történtek sokkolták a házban lakók jó részét, legtöbben sem az oltás idején, sem órákkal később sem tudták vagy akarták megmondani, mit éreztek.

– Mi csak reggel fél 8 körül értesültünk arról, milyen szörnyű dolog történt. Megdöbbentünk! – mondta Bíró Gergely, annak a végül üzemképesnek bizonyt Toyota Yarisnak a tulajdonosa, amelyik az egyik porrá égett autó közvetlen közelében állt. A tűz martalékává lett kocsi tulajdonosával nem tudtunk beszélni.

A tűzoltók aládúcolták a garázs azon részét, ahol a tűz pusztított, a szakértők a lépcsőház melletti lakásokat életveszélyesnek nyilvánították. Bár az ott élőknek a város és a katasztrófavédelem felajánlotta, hogy elhelyezi őket, végül senki sem élt a lehetőséggel.

Az égő gumiabroncsokból és az autó műanyag részeiből és dukkójából felszabadult füst és korom vastagon ellepte a mélygarázs közelében található irodák és üzletek falait. Az erős, szúrós füstszag a lépcsőházban még tegnap kora délután is érződött.

Olvasóink írták

 • 6. eldorádó 2010. augusztus 04. 08:56
  „4. entelegent 2010.07.31. 12:38

  vagy egy hanyagul eldobott molotov-koktél?”
 • 5. efje 2010. augusztus 01. 11:16
  „Az egyik kiégett autó egy külföldi rendszámú Volvo XC90-es a másik meg egy VW Passat ha jól tudom, de egy Jaguár is megrongálódott.”
 • 4. entelegent 2010. július 31. 12:38
  „Nem tudom mi okozhatta a tüzet, de nem lepődnék meg, ha hanyagul eldobott égő csikk!”
 • 3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2010. július 31. 11:16
  „Az a második egy terepjáró?
  Kisszék mit keres a motorháztetőn?”
 • 2. jozko 2010. július 30. 08:26
  „Nem tudják az okot. Esetleg nem is publikus?”
 • 1. Kritikus 2010. július 30. 08:13
  „Pontosítás végett: a tűzoltók sűrített levegőt és légzőálarcot használnak a bevetések során. Az oxigén, ill. oxigénmaszk nem alkalmas ilyen feladatokra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három rendelő lesz ősszel az orvosoké Vásárhelyen

Várhatóan még ősszel a háziorvosok tulajdonába kerül három Lázár utcai rendelő Vásárhelyen. Tovább olvasom