Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Elbocsátják a pedagógusokat

Kritikusnak ítéli a vásárhelyi demográfiai adatokat és az oktatási intézmények fenntartását a polgármester, aki szerint végig kell gondolni, melyik iskolára és milyen formában van szükség a jövőben. A testület többsége megszavazta 13 pedagógus elbocsátását, a szikáncsi részönkormányzat baloldali tagjelöltje azonban újfent nem kapta meg a többséget.
Az oktatási intézmények további sorsa és a gyermekszámcsökkenés miatt szükséges létszámleépítés volt ez egyik legfontosabb napirendi pontja a tegnapi rendkívüli közgyűlésnek Vásárhelyen. Egyre kevesebb az általános iskolás diák – az elmúlt négy év alatt 18 osztállyal lett kevesebb, a következő négy esztendőben várhatóan további tizenhattal csökken az osztályok száma a városban.

– A helyzet kritikus – fogalmazott Lázár János polgármester annak kapcsán, hogy az önkormányzatnak közel másfél milliárddal ki kell pótolnia az állami normatívát ahhoz, hogy az intézményhálózat idén működni tudjon. Hozzátette: lehet ugyan a demográfiai és finanszírozási folyamatokkal szembemenni, de hosszútávon ezt a minőség sínyli meg. Éppen ezért szavai szerint meg kell vizsgálni, melyik intézményre és milyen formában van igény a jövőben. – A testület nem menekülhet a probléma megoldása elől – mondta, de hangsúlyozta azt is: elsősorban nem bezárásra, hanem átszervezésekre, átalakításokra gondol. Az elmúlt esztendőkben egyébként 40 új pedagógus-munkahely jött létre, és 52 szűnt meg a városban. Tegnap 13 tanár sorsáról döntöttek.

Havránek Ferenc munkáspárti képviselő a szavazás előtt arról beszélt, meg kellene menteni a meglévő állásokat, és nem kellene elbocsátani 13 pedagógust, mert ők el fognak veszni a szakma számára. Tóthné Mohos Erika, a baloldali frakció tagja pedig azzal érvelt, hogy a beiratkozások fényében újra lehetne gondolni az előterjesztést. Végül azonban a közgyűlés többsége elfogadta a leépítési javaslatot. Arról is döntöttek, hogy a beiskolázásra április 24. és 26. közt kerül sor.

Továbbra sem sikerült azonban megválasztani a szikáncsi részönkormányzat ötödik tagját. A baloldal által jelölt Barta Róbert újabb nekifutásra sem kapta meg a többséget annak ellenére, hogy az elnök, a fideszes Fekete Ferenc kijelentette: bárkivel szívesen együtt dolgozik, a baloldali Bacsa Pál és Kiss László pedig azzal érvelt, hogy jót tenne a falunak, ha a tavaly még elszakadást pártolók közül valaki a testületben dolgozna. A jobboldali többség végül tartózkodott, az ülést vezető Csorba Mihály alpolgármester pedig azt mondta: „Nem tudunk mit tenni, újabb fordulót kell tartani." Erre a szocialista Szeli Ferenc csak annyit reagált: „Megint lejárattuk magunkat".

A közgyűlés ma reggel 7 órától folytatja munkáját, s a város idei költségvetéséről tárgyal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Facsar Zsolt már túl van Lajosmizsén

Tartani tudta a maga elé kitűzött menetrendet a vásárhelyi Facsar Zsolt, aki szombaton reggel indult… Tovább olvasom