Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Elköltöztetnék a menekülteket

Hódmezővásárhely - A vásárhelyiek örülnek Lázár János ötletének, miszerint át kellene helyezni a városból a kísérő nélküli fiatal menekülteket befogadó otthont. A Béla cigány utcában élők nem félnek, de nem bíznak az idegen fiatalokban.
– Egyetlen gond van most velük. Az, hogy szemetelnek – mondta egy férfi a vásárhelyi Béla cigány utcában. A szomszédságában működő gyermekotthon lakóiról kérdeztük. Ott a kísérő nélkül hazánkba érkező fiatal menekülteket helyezik el. A háza előtti árokban és mellette tegnap valóban sok szemetet láttunk.

– Elhiheti, azt a csipszes zacskót és üdítősüveget nem én dobtam ki az ablakból – jegyezte meg a férfi.
Hódmezővásárhely közgyűlése február 3-án döntött úgy, támogatja a kormányt az uniós betelepítési kvótával kapcsolatos döntéseiben. Az ülésen felszólalt Lázár János országgyűlési képviselő, azt javasolta, a közgyűlés nyilatkozzon arról, hogy a város egyetlen menekültet sem akar befogadni. Hozzátette: „nulladik lépésként" kérelmezni kell a Belügyminisztériumban, hogy a Béla cigány utcai, kiskorú menekülteket gondozó otthont helyezzék el Vásárhelyről. Arról nem volt szó, hogy hová.

Az intézményt működtető Szeged–Csanádi Egyházmegye – Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatót még nem keresték meg hivatalosan ilyen igénnyel, így ez ügyben nem nyilatkozik – ezt nyilatkozta Kothencz János főigazgató. Annyit elmondott, hogy ha érkezik ilyen megkeresés, tájékoztatni fogja lapunkat.

– Mi nem halljuk a hangjukat, nincs velük gondunk. Korábban több bajunk volt, amikor speciális gyerekotthon működött itt. Aláírást is gyűjtöttünk, mert az ott élő fiatal lányok mindig csináltak valami rosszat, a rendőrök gyakran jártak ide – mondta egy másik férfi. Az egyik szembeszomszéd úgy látja, a helyzet attól függ, hogy milyen társaság érkezik. A fiatalok sűrűn cserélődnek. Elmesélte, korábban egy hölgyet körbefogtak, és molesztálták. Neki még nem volt a fiatalokkal gondja, ettől függetlenül a felesége nem szeret esténként egyedül közlekedni. Nem fél, de nem bízik bennük. Akiket megkérdeztünk, mind örülnének, ha nem itt lenne az otthon.

A 18 férőhelyes intézmény 2013 óta működik Hódmezővásárhelyen. A gyerekek létszáma változó. Az intézmény szakmai vezetője egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, a menekült fiatalok 70 százaléka Afganisztánból jön. A vásárhelyi otthonban szállást, étkezést és egészségügyi ellátást kapnak. A családias hangulatról is gondoskodnak, hiszen különböző programokat szerveznek nekik. Az országban Vásárhely mellett Fóton működik még egy menekült fiatalokat befogadó otthon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenkinek vásárolt Lívia, a 22. nyertes

Mindenkinek vásárolt Lívia, a 22. nyertes
Húst, gyümölcsöt, édességet és tisztítószereket vásárolt lapunk számlájára Meszlényiné Bihary Lívia, a Telekosár játékunk újabb nyertese. Tovább olvasom