Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Épp csak meg nem szólalnak a babák

Hódmezővásárhely - Megtévesztően élethű csecsemők kerülnek ki a vásárhelyi Holik Tamásné kezei közül. Az asszony aprólékos munkával, hetekig készít egy-egy babát. Külföldön pótlékként használják őket, itthon a gyűjtők keresik.
Még a szülés utáni magzatmáz, a csecsemő ráncos kis bőre, kéklő erecskéi vagy éppen a szemében összegyűlt könny is felfedezhető a vásárhelyi Holik Tamásné élethű babáin. Az Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában igen keresett és népszerű úgynevezett reborn – szó szerinti fordításban újjászületés – csecsemők alkotásával tavaly óta foglalkozik.

– Egy amerikai dokumentumfilmben láttam meg először ezeket a babákat. Egy nagymamáról szólt a műsor, aki rákbeteg lánya helyett háromhetes korától 4 évig nevelte fiú unokáját. A lánya meggyógyult, majd Ausztráliába költözött a gyermekével, amit a nagymama nem tudott feldolgozni. Ezért megbízott egy készítőt, hogy az unokája fényképe alapján alkosson egy élethű babát – mesélte Zsuzsa, aki eredeti szakmája szerint férfiszabó. A vásárhelyi asszonyt nem hagyta nyugodni a téma. Interneten kutakodott, hogy miként készíthetne ő is ilyen csecsemőket. Végül DVD segítségével tanulta meg a fortélyokat.

Holik Tamásné aprólékos munkával készíti a babákat. Fotó: Schmidt Andrea
Holik Tamásné aprólékos munkával készíti a babákat.
Fotó: Schmidt Andrea

A babák kezét, lábát, fejét külföldről szerzi be. A natúr, mondhatni bőr színű alkatrészeket művészfestékkel „varázsolja" élethűvé.

– Minden egyes festékréteg után sütőben égetem ki a testrészeket. Nagyon fontosak az apró részletek. A hajat moherból, szálanként tűzöm fel. Míg a szempillát a saját hajamból készítem, szintén szálanként – magyarázta Holik Tamásné. A csúnya, ráncos, különleges mimikával ábrázolható babák a legkedvesebbek számára. Nem tud és nem is akar két egyformát készíteni. Ha nekilát a munkának, akkor éjjel-nappal azt csinálja, egy baba alkotása hetekig is eltart. Csak a haj beültetése 7 órát vesz igénybe.

Az asszony eddig 20 babát készített. Elárulta: nem az a cél, hogy mindegyik gazdára találjon. Egyszerűen örömét leli abban, hogy élethű csecsemők kerülnek ki a kezei közül.

– Külföldön úgymond pótléknak használják ezeket a babákat. Babakocsiban sétáltatják vagy éppen cumiztatják, babusgatják őket. Licitálnak rájuk, akár több millió forintot is áldoznak rá. Nálunk inkább a babagyűjtők keresik – osztotta meg tapasztalatait.

Olvasóink írták

 • 3. miku 2010. május 24. 12:22
  „Ingalil, egyet értek veled,nekem elég morbid.”
 • 2. ingalil 2010. május 24. 09:05
  „Jelzem: Csak a saját véleményem!
  Olyanok mint a halott csecsemők! Brr......
  A hideg ráz ha rájuk nézek.
  Ízlések és pofonok.......
  Kinek a pap-kinek a papné.......”
 • 1. 4Angel 2010. május 18. 17:12
  „Ha mind életre kelne :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önfeledt dagonyázás

Hódmezővásárhely - Majd másfél évvel ezelőtt költözött ki Kenyere-parti tanyájára a vásárhelyi Kotré… Tovább olvasom