Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - december

Hódmezővásárhely - Sorozatunkban bemutattuk, mi történt Hódmezővásárhelyen 2012-ben. Visszaemlékezésünk utolsó állomása december hónap.
A december beköszöntével leesett az első hó Hódmezővásárhelyen. Bár akkor még nem maradt meg, egy héttel később már nagy szükség volt a hólapátokra. Erős havazás és hideg nehezítette a munkába jutást a város több pontján. Lefagytak az utak. Helyenként méteres hótorlaszok akadályozták a közlekedést.

Az első havas munkanap - GALÉRIA

December 2-án megnyitott az idei karácsonyi vásár a szeptember elején átadott Tornyai János Kulturális Városnegyed sétálóutcáján. Az árusok - sok egyéb más mellett - egyedi kézműves tárgyakkal, iparművészeti munkákkal, különböző édességekkel, játékokkal és a téli vásárokról elmaradhatatlan forró italokkal, teával és forralt borral várták az ide látogatókat. Az Andrássy úton felállított műjégpálya nyitását is erre az időpontra tervezték, ám a szokatlanul enyhe időjárás miatt elhalasztották.

A karácsonyi vásáron köszöntötte a Mikulás a vásárhelyi gyerekeket. Bár egy nappal korábban érkezett a városba, hatalmas lelkesedés és ováció fogadta. Amíg a Télapó édességet osztott, addig a Mesetár Gyerekszínház két tagja karácsonyi dalokkal szórakoztatta az egybegyűlteket.

Egy nappal korábban jött a Mikulás - GALÉRIA

Mintegy 3000 vásárhelyi számára a karácsony is korábban érkezett. Közel 10 éve kerül megrendezésre a Fekete Sasban a kétnapos városi gyermekkarácsony, ahol idén 1600 gyerek kapott ajándékot a vásárhelyi önkormányzattól. A vendégül látott családok közül akadt olyan, amelynek valóban a rendezvény jelentette a karácsonyt, az ajándékot – otthon nem engedhették meg maguknak az ünneplést.

Az idősebbeket is megajándékozta a város. 5520, 70 év feletti kapott fejenként 4000 forintos Erzsébet-utalványt önkormányzati támogatásként, összesen mintegy 22 millió forint értékben.

A város lakossága is igyekezett tenni valamit a rászorulókért. A Máltai Szeretetszolgálat decemberi országos adománygyűjtő akciójának keretében Hódmezővásárhelyen is rengetegen segítettek a nélkülöző családoknak. Az egyik áruházlánc üzleteiben lehetett tartós élelmiszereket felajánlani. A karitatív szervezet az adományokat mártélyi és hódmezővásárhelyi családok közt osztotta szét.

Karácsonyi ajándékvásárlás ezüstvasárnap - GALÉRIA

Csaknem százan voltak kíváncsiak dr. Karaszon Dezső adventi orgonahangversenyére a vásárhelyi református ótemplomban. Az orgonaművész szólaltatta meg először a szeptemberben átadott hangszert. A 116 éves orgona közel 20 millió forintból újult meg.

Sokan a templomokban ünnepelték a karácsonyt. Zsúfolásig telt a hódmezővásárhelyi Belvárosi Katolikus Templom a december 24-i éjféli misén. Már jóval éjfél előtt alig lehetett ülőhelyet találni.

Voltak akik extrémebb helyet kerestek az ünnepléshez. December 23-án búvárkarácsonyt tartottak a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában. Az eseményt szervező szegedi Manta Természetfotós és Könnyűbúvár Sportklub tagjai egy karácsonyfát is felállítottak a fedett uszoda nagymedencéjében.

Karácsonyfa a víz alatt - GALÉRIA

Persze erre a hónapra is jutott rendőrségi ügyekből. Késsel kiraboltak egy kisboltot Hódmezővásárhelyen. A támadó 14 ezer forint készpénzt vitt el. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének gyanúja miatt nyomoz egyelőre ismeretlen tettes ellen. Két hónap alatt ez volt a második ilyen eset a városban. Az eladók közül sokan félnek, hogy velük is megtörténhet.

Ittasan okozott balesetet egy 25 éves férfi Mártélyon. Kiütötte a fénysorompót, majd egy ház falának ütközött az éjszakai órákban az általa vezetett Peugeot-val. A fiatalember érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezett, ráadásul a bűncselekményi értékhatár felett volt ittas, ezért ellene ittas járművezetés vétsége miatt büntetőeljárás indult.

Nyolc embert vitt el a mentő a hódmezővásárhelyi Tesco áruházból. Szúrós szagot éreztek a bent lévők, többen rosszul is lettek, ám a friss levegő hatására a panaszaik elmúltak. Sem a tűzoltóság, sem az áruház hűtőinek szervizelését végző cég műszerei nem mutattak ki egészségre ártalmas anyagot.

A tűzoltók az áruházat kiürítették.
A tűzoltók az áruházat kiürítették.

Ebben a hónapban történt: Makó Andrást bízták meg a járási hivatal vezetésével. Az aljegyzői feladatot cseréli fel a tisztségre. Harminc évvel ezelőtt szüntették meg az országban a járási hivatalokat, amelyek januártól ismét munkába lépnek, az önkormányzati és az állami feladatok szétválasztása érdekében. A kormányhivatalok kirendeltségeként működnek majd. A vásárhelyihez tartozik Mártély, Mindszent és Székkutas. Miután a tervek szerint, jövőre településenként csak egy aljegyző lehet, nincs szükség új kinevezésére. Az aljegyzői feladatokat egyedül Végh Ibolya látja majd el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonasuli kezdőknek

„Vigyázz!" állásban a honvéd lábfejei az arcvonal irányába egy vonalban álljanak, a köztük lévő távolság egy lábfejszélesség legyen, sarkai legyenek egymáshoz zárva! Tovább olvasom