Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Felmérik a lelki egészséget Vásárhelyen - szavazzon Ön is!

Hódmezővásárhely - Felmérik a lelki egészséget Vásárhelyen, erről született szerdán együttműködési megállapodás az SZTE Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézetével.
Az Európai Unió 27 tagállama közül a magyar lakosság a legbetegebb és a legpesszimistább – jelentette ki szerdán Lázár János vásárhelyi polgármester. A sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a polgármester együttműködési megállapodást írt alá Benkő Zsuzsannával, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézetének vezetőjével a helyiek lelki egészségének feltérképezésére.

A felmérés, amelybe 1000 vásárhelyit vonnak be, az Egészséges Vásárhely programhoz (EVP) kapcsolódik. Az Erzsébet-kórház munkatársait, a betegeket, azok hozzátartozóit, valamint a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ (HISZK) Kalmár Zsigmond Tagintézmény diákjait, illetve azok szüleit kérdezik majd – tudatta Lázár János, aki szerint komoly következtetéseket lehet majd levonni a kérdőívek feldolgozása után.

A mintavételezésre szerződtek a Juhász Gyula Pedagógusképző Karral – mondta Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója, az EVP egyik gazdája. – A választás azért esett a kórházra, az iskolára, mert jól reprezentálják Vásárhely lakosságát. Az egészségügyi intézményben már ebben a hónapban megkezdik a munkát a kérdezőbiztosok – akik igazolványt is kapnak –, a suliban szeptembertől indul a munka – fejtette ki a főigazgató. A felmérés eredménye szolgál majd alapul a város hosszú távú életmód- és mentálhigiénés programjának kidolgozására.

Az országban egyedülálló kezdeményezés a lelki egészség felmérése. A kérdőív, amellyel az egészség erőforrásait kutatják, nemzetközileg is megállja a helyét – hangsúlyozta Benkő Zsuzsa, aki hozzátette: az egészségnek 5 fontos eleme van, a lelki, a fizikai, a szociális, az ökológiai és a spirituális.

Olvasóink írták

 • 20. niemand 2011. szeptember 17. 17:32
  „A felmérés után történik valami? A munkahelyi stresszre is nézik? Segíteni is tudnak? vagy csak megállapítani valamit...”
 • 19. JB007 2011. július 11. 22:45
  „1. Minek a felmérés, ha a Vezér már megmondta a diagnózist?
  2. Ha elfogadjuk Maslow piramisát, akkor a pisi-kaki szinten megragadt emberek lelki egészsége mérhetetlen.”
 • 18. klj_54 2011. július 08. 10:17
  „Szeretném látni miként befolyásol szignifikánsan engem az ökológiai állapot?
  A spirituális szót azonnal tessék kivenni a szövegből (nem az újságíró!) mert a köznapi terminológiában az vallási mezt takar!
  Egy valóban korrekt tudományos vizsgálat pedig tudományos alapokon alapul nem vallási hablatyon!
  Én azt látom, hogy pár ember próbál pénzt kicsikarni kellő ok nélkül fene tudja milyen (egyéni!) célokra.
  Mert el ne higgye bárki is, hogy adekvát őszinte válaszokat kapnak!
  Azt nem ezzel a módszerrel keresik.”
 • 17. Audrina87 2011. július 07. 23:34
  „Majd ha nem egy pszichológus lesz egy egész kórházra, és az iskolákban, családsegítőben elérhető lesz a pszichológus és nem csak 3 hónappal későbbre tud időpotot adni amikorra már megtörténik a baj lehet nem lesznek ilyen betegek az emberek. A másik meg nehogy már az Erzsébet-kórház betegei illetve a Kalmár diákjai reprezentálják a várost, ennyire hülyének nézik az ember. Miért nem szociológusok vagy epidemiológiai intézet végzi akik tudják is mi az a reprezentatív minta.”
 • 16. kismaci5 2011. július 07. 11:17
  „Ja a mentális egészség csak a fizikai egészség és szociális lét függvénye.
  Mindenkinek hiányzik valamelyik.”
 • 15. kismaci5 2011. július 07. 11:09
  „Ebből megint valakik jól profitálnak!
  Ebből is jó pénzt lehet keresni.
  Én nem válaszolnék a kérdésekre.”
 • 14. DMagóg 2011. július 07. 10:30
  „Néhány kocsma törzsvendégét, az utcán tébláboló hajlaktélanokat is megkérdezhetnék. Az lenne az igazán mélyinterjú!”
 • 13. kékcitrom 2011. július 07. 07:31
  „Nekem erről a legutóbbi felmérés jut eszembe. Felháborodtam, amikor a kérdésekre adott válaszomat az adatlapon található tól-ig határon belül kellett tartani! Nem értettem, és igazán most sem értem, hogy minek kérdez, ha a válaszokat a kérdező mondja meg! Így lehet az igazat szépíteni, vagy még jobban elferdíteni! Azóta nem hiszek az efféle felmérésekben, statisztikákban, mert hamis eredményt hoznak!”
 • 12. balihoho 2011. július 07. 07:01
  „A beteg még betegebb lesz, mert az egyre emelkedő árú gyógyszert kiváltani nem tudja. Emiatt ráfogják, mert ez a legkönnyebb, hogy nem működik együtt az orvossal, és még azt is megvonják tőle ami jár! Szép új, de átgondolatlan az egészségügyi ellátó rendszer. A rászorulókat kellene támogatni, nem azokat, akik jövedelmi helyzetüknél fogva nincsenek rászorulva, de ugyanúgy kapják a támogatást az OEP-tol, mint a szegények.”
 • 11. clarification 2011. július 06. 23:57
  „Rendben van a felmérés, a "komoly következtetés" is. De mi lesz utána? Mi a terv? Mi a cél?”
 • 10. booo 2011. július 06. 21:57
  „Milyen sok baromságra van idő és pénz!”
 • 9. Ferrer 2011. július 06. 21:27
  „Akárki mond akármit, szerintem sokkal élhetőbb város Hmvhely mint Szeged. Illetve nem is csak a város, hanem az a hatalmas vidék, ami túlélte az erőszakos iparosítást. A mentális egészség meg országosan rossz, nem csak helyileg, én úgy érzem..”
 • 8. Falcao 2011. július 06. 20:33
  „Elkeserítő lesz az eredmény ezen nincs mit mércsizni.
  A legbetegebbek meg inkább a magyar politikusok.”
 • 7. keletaru 2011. július 06. 20:11
  „Jaaaa és komment cenzúrázva . Akkor milyen igazságot várnak , itt írva látni ??? Üdv Kuci”
 • 6. baja2005 2011. július 06. 18:37
  „Szerintem a Kossuthos diákok és dolgozók lelki állapotát kellene felmérni. Lenne csodálkozás”
 • 5. Queenmargareth 2011. július 06. 18:08
  „már leírtatok mindent:(”
 • 4. Én2 2011. július 06. 16:54
  „kalkutta- nekem is ez jutott először az eszembe ahogy elolvastam a cikket. Azt em vizsgálják, ogy mi a etegség oka pl. mnélküliség, szegénység stb.”
 • 3. hajnalka 2011. július 06. 16:42
  „Azonnal kevésbé lenne pesszimista a lakosság, ha hosszú távú életmód- és mentálhigiénés program gyártása helyett egy gipszelő jönne létre végre a kórházban. A felmérés és a szakértés, a "szükséges" tanulmányutak és látogatások költségeiből bőven megvalósulhatna.
  Lehet, hogy fakanálperspektíva, de akkor költök a jövő tervezésére, ha a jelen már legalább viselhető...”
 • 2. smalltown 2011. július 06. 16:30
  „1.
  pont valami ilyesmire gondoltam en is....:) Lazar elvtars lelki-szellemi egeszsegevel kellene kezdeni.....”
 • 1. kalkutta 2011. július 06. 16:08
  „Először a polgármesterét kérnénk. Súlyos bajok lehetnek ott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap után széttörték a motoros szobrot

Csütörtökre virradó éjszaka valaki letörte a Teleki–Kinizsi–Vöröskereszt–Táncsics utcák találkozásánál egy nappal korábban felállított motoros szoborról az oldalkocsit. Tovább olvasom