Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Félreértés a vásárhelyi panelprogramban

Hódmezővásárhely - Visszalépett a Centrum Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezet a vásárhelyi panelprogramtól. Ezzel 930 családnál vált bizonytalanná az energiatakarékosságot célzó felújítás.
A Centrum elnöke szerint a lakók megijedtek, hogy nekik kellene hitelként felvenni a támogatás önkormányzati harmadát. Az aljegyző szerint a város olyan szerződést köt a társasházakkal, amelyben rögzítik: a város fizeti vissza a társasházak által átvállalt önkormányzati részt.

Úgy néz ki, hogy a tervezett 42 társasház helyett csak 20-at korszerűsíthetnek Vásárhelyen a panelprogramban. A legnagyobb társasházi közösség, a 29 épületet kezelő Centrum Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezet, illetve a pályázaton induló 22 társasháza ugyanis visszavonta szándéknyilatkozatát.

Az utóbbi hónapokban több fórumon, lakógyűlésen is népszerűsítette az iparosított technológiával épített házak felújítását a vásárhelyi önkormányzat. Ennek eredményeként – ahogy arról már beszámoltunk – eredetileg 42 társasház lakói döntöttek úgy, hogy pályáznak a panelprogramra. Ehhez kapcsolódó döntés, hogy a 2800 panellakásban fűtéskorszerűsítést hajtanak végre, térítésmentesen szerelve be a radiátorokra a termosztatikus csapokat. Ezzel 20 százalékos költségmegtakarítás is elérhető.

A városi közgyűlés áprilisi rendkívüli ülésén arról döntött, hogy előnyben részesíti azokat a pályázókat, akik az önkormányzatra eső egyharmad részre hitelt vennének fel. Ezt a Centrum lakóközösségei úgy értelmezték, hogy a panelprogram finanszírozott költségeiből (egyharmad az állami, egyharmad az önkormányzati támogatás, és a lakók állják a harmadik harmadot) kétharmadot kellene fizetniük.

Tízemeletes paneltorony Vásárhelyen. 22 társasház visszalépett a felújítástól. Fotó: Tésik Attila
Tízemeletes paneltorony Vásárhelyen. 22 társasház visszalépett a felújítástól. Fotó: Tésik Attila

Basits Ferenc, a Centrum elnöke szerint több oka is volt, hogy a társasházi lakóközösségek visszakoztak. Az egyik, hogy a helyi rendeletet azután módosította a város, hogy a közösségek már jelezték csatlakozásukat. Amikor ezzel kapcsolatban a város a közgyűlést követő napon összehívta a társasházak képviselőit, nem derült ki, melyik bank milyen hitelt nyújt ehhez. A Centrum elnöke három pénzintézetnél is érdeklődött, de konkrét ajánlatot egyiktől sem kapott.

– A lakók 90 százalékának az önerőre is hitelt kellene felvennie, így nem merte vállalni a másik harmadot. Nem látnak ugyanis garanciát arra, hogy a 8-10 éves futam végéig pontosan törleszti majd a város az önkormányzati részt – mondta az elnök azzal, hogy a lakóközösségek önálló döntését csak jóváhagyta a Centrum küldöttgyűlése. – Elég, ha egyetlen hónap kimarad, s a Centrum kapja az inkasszót, s az minden pénzünket elviszi – tette hozzá.

Végh Ibolya aljegyző lapunknak elmondta: azért módosították a panelprogramhoz kapcsolódó helyi rendeletet, mert az önkormányzat minden érdeklődő társasházat támogatni akar. S mert ez a városnak 2 milliárd forintjába kerülne, kénytelen volt olyan finanszírozási forma után nézni, melyben ezt megteheti.

– A pályázati kiírás megengedi, hogy a társasházak ne csak az önerőt, hanem az önkormányzati egyharmadot is hitelként vegyék fel. Ha ezt lakástakarék-pénztári szerződéssel teszik, akkor erre a részre is jár a kedvezményes hitel. Aki nyer a pályázaton, azzal a város olyan szerződést köt, amelyben szerepel, hogy az önkormányzati részre felvett hitel összegére a város készfizető kezességet vállal, s a részletét pedig a város egyenesen a hitelt nyújtó pénzintézet számlájára utalja – fejtette ki az aljegyző. Végh Ibolya felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzat azért keresi a minél olcsóbb finanszírozás lehetőségét, mert lakásfelújítási támogatással segíteni kívánja majd azokat a ingatlantulajdonosokat is, akik nem tudják előteremteni az önerejüket.

Akik bennmaradtak

Hét épülettel és egy kéményfelújítással vesz részt a panelprogramban a vásárhelyi Ifjúsági Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezet. Mint Sebestyén Zoltán elnöktől megtudtuk: a szövetkezet vezetősége az idei panelprogram kiírása után mindenképpen fontosnak tartotta, hogy a szövetkezet a lehető legtöbb épülettel vegyen részt ezen, a szükséges lakóközösségi döntés figyelembevételével. Mint hangsúlyozta: a szövetkezet a módosított támogatási feltételekről a pályázni szándékozó lakóközösségeket rendkívüli tagértekezleteken részletesen tájékoztatta. Az érintettek a feltételeket tudomásul vették, s pályázati szándékukat a továbbiakban is fenntartották.

Olvasóink írták

 • 13. hódtóigyerek 2008. május 20. 19:06
  „A mi lakóközösségünk is visszalépett, nem vagyunk a Centrum tagja. Nem tudtuk egyértelműen felmérni a kockázatot, annyiban voltunk biztosak, hogy ha bármi történik a futamidő alatt, a lakóközösségnek nincs rá tartaléka, hogy fizesse a teljes törlsztőrészletet. Ezért nem mentünk bele.
  http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/ketmilliardbol_szepulnek_a_panelek_hodmezovasarhelyen/2054876/
  "A közgyűlés elé került anyag szerint a felújítás összköltsége 2 milliárd forint. A testület arról határozott, hogy nem csupán hozzáadja a költségekhez a maga egyharmadnyi részét, hanem szociális alapon át is veszi a lakókét, ha igénylik és igazolni tudják jogosultságukat.
  "
  ez az eredeti ajánlat, amiről szó volt.. két hét múlva egy másik, hogy mi vegyük fel az összes pénzt. Ez nem túl kiszámítható viselkedés..”
 • 12. @ 2008. május 20. 14:52
  „Azért panelban mégiscsak kényelmesebb az élet. Egyébként nem az a lényeg, hogy a panel az olcsóbb, vagy a családi ház, hanem az, hogy mindkettő saját tulajdonú ingatlan, melynek a korszerűsétése mindenki számára fontos.Ezért, az ingatlan típusától függetlenül mindenki számára biztosítani kellene a támogatás lehetőségét. Attól, hogy panel, még nem szabadna, hogy "járjon" magától, evidens módon a segítség, lehet ugyanúgy egyénileg próbálkozni az ott élőknek is, mint a családi házban élőknek is.Arról még nem hallottunk, hogy ugyanezt a támogatási formát családi házakra is igénybe lehetne venni.”
 • 11. bibika 2008. május 20. 12:23
  „Stop, mi köze LJaninak GYfhez?
  Te is hazug vagy?
  Normálisan el kellett volna magyarázni a panelprogramot a lakóknak! Vagy nem????”
 • 10. LJani 2008. május 20. 00:19
  „nicknick
  Mi a rizikó?
  A politikusok ocsmány, hazug szavahihetetlensége a rizikó!
  (Lásd: GyuFe)
  Amit kérdeznek még az sem igaz.
  Hidd el, ha valaki, hát én jól ismerem őket.
  LJ”
 • 9. ankusz 2008. május 19. 23:58
  „Átvert!!!


  Jól szóltál :-D!”
 • 8. ankusz 2008. május 19. 23:56
  „Noranora1

  Hogy hol élsz azt nem tudom de úgy látszik 1 másik bolygón....Esetleg egy 1 szobás lakás kerül 6 millióba.Ház meg 6-8 millióért itt Vásárhelyen keress nekem és megveszem.Ha egy 800 000 Ft-os autó milliósnak számít úgy néz ki nagyon vagány vagyok!Tarthatnál közvélemény kutatást arról ki miért lakik panelban,meglepődnél....inkább nem okoskodnál ennyit te tudatlan....Ja és mindenki tudja hogy a ház körül dolog van,képzeld aki meg panelban lakik valószínüleg többe gürizik azért h egyáltalán majd egyszer lehessen egy háza!Okostojás”
 • 7. Átvert 2008. május 19. 23:30
  „Noranora1!
  Kapd be!
  Ha 6-8 millát ér a házad, sürgősen add el és költözz be egy panelba!
  Akkor Te is vakarhatod egész nap a segged.
  Sőt, akkor majd neked is lesz milliós autód. Ha ha!
  Egyébként máshol, más formában támogatták már a családi házak energiamegtakarításra irányuló felújítását is.
  Csakhát ez itt egy speciális város.
  Ez itt LÁZÁRLAND!”
 • 6. Nornora1 2008. május 19. 18:10
  „Ankuzs!

  20-30-40 éve a legtöbb családi házat is rosszul csinálták meg, a hőszigetelés nuku! Én nem a most épültekről beszélek. Azt meg azért kétlem, hogy valaki azért lakik panelban, mert nincs pénze.... Azért milliós autókra van, mi? Azért annyival nem drágább egy családi ház. Egy panel mondjuk 6 mill., kb. 6-8 millióért már lehet kapni egy kisebb családi házat is. Csakhát ott dolog is van, nem lehet egész nap heverészni.”
 • 5. Beecher 2008. május 19. 17:30
  „Kedves nicknick! A rizikó éppen az, hogy az önkormányzat fizetné. Fizetné?
  Kívánom, hogy neked tartozzon az önkormányzat, majd látni fogod, hogy hogy fizet...
  Egyébként, ha volna pénze az önkormányzatnak, akkor felvehetné ő a hitelt, vagy nem?”
 • 4. ankuzs 2008. május 19. 14:07
  „Nornora1.....talán azért mert szarul vannak megcsinálva a panellakások,a fűtés kárba megy,a lakások penészednek.Azon is el kellene gondolkodnod hogy aki panelban lakik azért teszi mert nem telik házra.....Az még nem jutott eszedbe???És azért mert az önkormányzat fizeti te még nem maradsz le semmi jóról.Amúgy meg nem kell aggódnod....sokan nem mennek bele,mert nincs kedvük a lakáshitelük mellett még ezt is fizetni.És ha már családi ház,ne csinálja szarul,ennyi az egész!!!!!!!”
 • 3. Nornora1 2008. május 19. 13:02
  „Szerintem felháborító, hogy a panellakás tulajdonosoknak a korszerűsítés 1/3-át fizeti az önkormányzat. A családi házasokét miért nem?????
  Akik panelban laknak, tudták mit vesznek meg, szerintem az ő felelősségük, nem az önkormányzaté. Ha egy vállalkozó sz...ul csinál meg egy családi házat, akkor sincs ott az önkormányzat, hogy fizessen...”
 • 2. tszda 2008. május 19. 10:17
  „Elég, ha egyetlen hónap kimarad, s a Centrum kapja az inkasszót, s az minden pénzünket elviszi - talán ez.
  Az önkormányzatnak sosincs pénze és utólagosan módosítani a lakókkal egy félig már megköttett szerződést a magunk hasznára, nem túl korrekt dolog. Először kellett volna a lehetőségeket megérdeklődni, utánajárni és a végleges ajánlattal a lakók elé állni, nem az utolsó pillanatban fogalmunk sincs hogy csináljuk, csak csináljuk módon elfogadtatni. Nem tudom, van-e az országban más város, ahol ilyen módon ment ez a pályázás, mint itt. Nem érdekes, hogy majdnem az összes Centrumos ház benne volt először a programban, aztán meg mindenki visszalépett???
  Érdemes lesz még az újságnak is ezzel a témával foglalkozni és nem mindent a Centrumra kenni szerintem, bár őket se kell védeni.”
 • 1. nicknick 2008. május 19. 08:44
  „"az önkormányzati részre felvett hitel összegére a város készfizető kezességet vállal, s a részletét pedig a város egyenesen a hitelt nyújtó pénzintézet számlájára utalja "
  CENTRUM, mi itt a rizikó?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcanév-változtatásra buzdít Vida Mindszenten

Mindszent - Viselje ismét Helfy Ignác nevét az az utca, amelyet a kommunista hatalom idején neveztek el Bajcsy-Zsilinszkyről – ezt szorgalmazza a mindszenti Vida Mihály. Tovább olvasom