Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Forgalom: amikor autó lesz a buszból

A 3-as vonal megszüntetését, valamint néhány járat ritkítását javasolja a Tisza Volán Rt. vásárhelyi kirendeltsége a most elkészült utasszámlálás alapján. A felmérésből az is kiderül, hogy 2-3 ezren használják rendszeresen a helyi tömegközlekedést, s a Volán-telep és a porcelángyár között járó 1-es buszon a legtöbb az utas.
Kossuth tér. Az 1-es vonalon közlekedő buszokon a legtöbb az utas. Fotó: Tésik Attila
A Tisza Volán Rt. vásárhelyi kirendeltsége felkérte a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karát, hogy végezzen utasszámlálást, valamint mérje fel a helyi tömegközlekedést igénybe vevők utazási szokásait. A munkában résztvevő kilencvenkét hallgató a négy nap alatt 730 járaton 11 ezer 800 utast számolt össze.
– Az adatok azt igazolták, amit eddig is tudtunk, vagyis esténként és a hétvégeken kihasználatlanok a járatok – nyilatkozta lapunknak Kelemen László, a Tisza Volán Rt. vásárhelyi kirendeltségének vezetője.

Számításaik szerint egy-egy járat működtetése akkor lesz nullszaldós, ha legalább harmincan utaznak rajta. A számláláskor 154 olyan járatot találtak, amelyen öt vagy annál kevesebb utas volt. Ilyen a járatok húsz százaléka. A megszámoltak felén tízen, huszonhét százalékán közel húszan, s mindössze két százalékán utaztak ötvenen, vagy annál többen.
Kelemen László szerint Vásárhely tömegközlekedése igen speciális.

Annak ellenére, hogy az ország második legnagyobb területű városa, mintegy ötvenezren lakják, így nehéz összeszedni a kívánt utaslétszámot. A viszonylag sok vonal ellenére akadnak olyan területek, ahol nem jár busz. Ilyen például Kishomok, ahol a keskeny utak miatt nem férnek el a nagyobb járművek. Sok vásárhelyi pedig a kerékpárt részesíti előnyben a busszal szemben.

– Az utasszámlálást azért kértük, hogy ez is alapot adjon a jövő évi menetrend összeállításában. A szegedi igazgatósággal egyeztetve azt javasoljuk, hogy 2006-ban szüntessük meg a teljesen kihasználatlan 3-as vonalat, amely a népkerti vasútállomás és a Kincses temető között jár, valamint egyes járatok csak munkanapokon közlekedjenek – folytatta a kirendeltségvezető.

A felmérésből az is megállapítható, hogy 2-3 ezren veszik igénybe rendszeresen a tömegközlekedést, illetve a legkihasználtabb az 1-es vonal. A Volán-teleptől a porcelángyárig járó buszokat leginkább a munkába sietők vagy onnan hazafelé tartók használják. Az utasok legrosszabbnak az átszállási lehetőségeket, legjobbnak pedig a sofőrök segítőkészségét és a megállóhelyek elhelyezését tartották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapós a Kincsesház

Még hatvan gyermeket szeretnének beíratni szüleik a Kincsesház Általános Iskola vásárhelyi… Tovább olvasom