Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Hatéves az életjáradék-program, de még senki sem szerződött

Hódmezővásárhely - Érdeklődők vannak az önkormányzat életjáradék-programja iránt, ám eddig még senki sem szerződött a várossal.
Hódmezővásárhely önkormányzata még 2007 májusában indította útjára a városban élő, időskorú lakástulajdonosokat célzó életjáradék-programját, melynek keretében a 60. életévüket betöltött, saját ingatlannal rendelkező hódmezővásárhelyi lakosok, a házuk, lakásuk tulajdonjogáért cserébe élethosszig tartó havi életjáradékot kaphatnak a várostól. A szerződéskötés feltétele, hogy a kérvényező állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező vásárhelyi lakos legyen, aki kizárólagos tulajdonosa egy, a város közigazgatási területén lévő tehermentes lakóingatlannak.

Folyamatos az érdeklődés, ám eddig még senki sem szerződött.
Folyamatos az érdeklődés, ám eddig még senki sem szerződött.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

- Ez egy lehetőség azok számára, akik idős korukra anyagi segítségre szorulnak, ám ezt a rokonaiktól, hozzátartozóiktól nem tudják megkapni. A szerződéskötést követően az ingatlan értékének 10 százaléka egy összegben kifizetésre kerül, majd ezután az önkormányzat havi - a szerződésben meghatározott összegű - juttatást biztosít a programba belépő számára. A megállapodás értelmében az ingatlan a város tulajdonába kerül, de lakóját vagy az általa megjelölt hozzátartozóját élethosszig tartó használati jog illeti meg - mondta el Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, akitől azt is megtudtuk, az érintett ingatlanok értékét erre szakosodott, független értékbecslők állapítják meg, a szerződésben szereplő összegeket az általuk adott szakvélemény alapján határozzák meg.

A közel 6 éve működő program iránt folyamatos az érdeklődés. Közel százan keresték már fel a Városházát az életjáradék-programmal kapcsolatban, ám eddig még senki sem szerződött az önkormányzattal. - A legtöbb esetben olyan ingatlanokat szeretnének a városnak adni, amelyek nem felelnek meg a rendeletben meghatározott feltételeknek. Gyakori, hogy az érdeklődők nem rendelkeznek kizárólagos tulajdonjoggal az ingatlan felett, vagy az épület nincs legalább minimális szinten állandó lakhatásra alkalmas állapotban – mondta el Balogh Gabriella, a Polgármesteri Hivatal Lakás és helyiséggazdálkodási csoportjának vezetője, hozzátéve, többször előfordult, hogy maguk a jelentkezők léptek vissza, mivel a családban időközben megváltoztak a viszonyok, ami új helyzetet eredményezett. A döntést, a város részéről minden eseteben a Lakásügyi Tanácsadó Testület véleménye alapján a közgyűlés hozza meg.

Olvasóink írták

 • 6. DMagóg 2013. április 22. 09:28
  „A hitelesség és a bizalom tükre?”
 • 5. airwaves 2013. április 21. 10:07
  „4. toyotayaris52
  Jelenleg a vásárhelyi ingatlanok értéke a béka <moderálva> alatt van.
  2 szobás panel 4 millió, egy kertvárosi 55 m2-es pedig 5,5 millió!
  Olvass el néhány apróhirdetést.
  Tehát a helyzet még siralmasabb, mint ahogy írtad.
  És erről nem a zemberek tehetnek...”
 • 4. toyotayaris52 2013. április 19. 15:17
  „Én nem is értem miért nem szerződnek? Vagy mégis??? Az emberek nem hülyék hanem szegények.Ám józan paraszti ésszel tudnak számolni. Ma egy 55nm-es lakás értéke7 mill.körül van. Ha a város értékelteti fel 6,5 mill. Ugye mindjárt fizet650ezret.Majd havi 15ezer életjáradékot. Ha valaki 80 évig él ami tudjuk nem általános akkor még kap 3,6 mill. ft-ot.Ez ugye össz:4,25mill. Hát valahol itt van az eb elhantolva! Ez is <moderálva>jani filó mint a földrablás!! Na ki jár jól??? Mert egy üzlet akkor jó ha mindkét fél jól jár!”
 • 3. Beles 2013. április 18. 16:26
  „gondolom az első lépés az érték becslés és ez a vég is mikor meg tudják menny az ára”
 • 2. grafika88 2013. április 18. 10:22
  „6 év alatt senki ! hát ez tényleg sikertörténet !
  Minden fideszes kitaláció ---legalább ilyen sikeres !”
 • 1. zsozso64 2013. április 18. 10:09
  „Nem cikizném Hmvhely Polgármesteri Hivatalát, sem a közgyűlést, sem a polgármestert, még kevésbé az előzőt.
  Az ötlet akár jó szándékú is lehetett... De azt nyilatkozni, hogy a "A közel 6 éve működő program iránt folyamatos az érdeklődés." miközben egyetlen ídős, elkeseredett, nélkülöző, szűkölködő, fidesz szavazót sem tudtak megnyerni hat év alatt....??? Ez tényleg egy sikertörténet magyarmódra?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A járási hivatal költözik a zeneiskola épületébe

A közgyűlés zöld utat adott, hogy a jelenleg a városházán működő járási hivatal térítésmentesen használhassa a vásárhelyi zeneiskolát. Tovább olvasom