Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Hatéves az életjáradék-program, de még senki sem szerződött

Hódmezővásárhely - Érdeklődők vannak az önkormányzat életjáradék-programja iránt, ám eddig még senki sem szerződött a várossal.
Hódmezővásárhely önkormányzata még 2007 májusában indította útjára a városban élő, időskorú lakástulajdonosokat célzó életjáradék-programját, melynek keretében a 60. életévüket betöltött, saját ingatlannal rendelkező hódmezővásárhelyi lakosok, a házuk, lakásuk tulajdonjogáért cserébe élethosszig tartó havi életjáradékot kaphatnak a várostól. A szerződéskötés feltétele, hogy a kérvényező állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező vásárhelyi lakos legyen, aki kizárólagos tulajdonosa egy, a város közigazgatási területén lévő tehermentes lakóingatlannak.

Folyamatos az érdeklődés, ám eddig még senki sem szerződött.
Folyamatos az érdeklődés, ám eddig még senki sem szerződött.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

- Ez egy lehetőség azok számára, akik idős korukra anyagi segítségre szorulnak, ám ezt a rokonaiktól, hozzátartozóiktól nem tudják megkapni. A szerződéskötést követően az ingatlan értékének 10 százaléka egy összegben kifizetésre kerül, majd ezután az önkormányzat havi - a szerződésben meghatározott összegű - juttatást biztosít a programba belépő számára. A megállapodás értelmében az ingatlan a város tulajdonába kerül, de lakóját vagy az általa megjelölt hozzátartozóját élethosszig tartó használati jog illeti meg - mondta el Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, akitől azt is megtudtuk, az érintett ingatlanok értékét erre szakosodott, független értékbecslők állapítják meg, a szerződésben szereplő összegeket az általuk adott szakvélemény alapján határozzák meg.

A közel 6 éve működő program iránt folyamatos az érdeklődés. Közel százan keresték már fel a Városházát az életjáradék-programmal kapcsolatban, ám eddig még senki sem szerződött az önkormányzattal. - A legtöbb esetben olyan ingatlanokat szeretnének a városnak adni, amelyek nem felelnek meg a rendeletben meghatározott feltételeknek. Gyakori, hogy az érdeklődők nem rendelkeznek kizárólagos tulajdonjoggal az ingatlan felett, vagy az épület nincs legalább minimális szinten állandó lakhatásra alkalmas állapotban – mondta el Balogh Gabriella, a Polgármesteri Hivatal Lakás és helyiséggazdálkodási csoportjának vezetője, hozzátéve, többször előfordult, hogy maguk a jelentkezők léptek vissza, mivel a családban időközben megváltoztak a viszonyok, ami új helyzetet eredményezett. A döntést, a város részéről minden eseteben a Lakásügyi Tanácsadó Testület véleménye alapján a közgyűlés hozza meg.

Olvasóink írták

 • 6. DMagóg 2013. április 22. 09:28
  „A hitelesség és a bizalom tükre?”
 • 5. airwaves 2013. április 21. 10:07
  „4. toyotayaris52
  Jelenleg a vásárhelyi ingatlanok értéke a béka <moderálva> alatt van.
  2 szobás panel 4 millió, egy kertvárosi 55 m2-es pedig 5,5 millió!
  Olvass el néhány apróhirdetést.
  Tehát a helyzet még siralmasabb, mint ahogy írtad.
  És erről nem a zemberek tehetnek...”
 • 4. toyotayaris52 2013. április 19. 15:17
  „Én nem is értem miért nem szerződnek? Vagy mégis??? Az emberek nem hülyék hanem szegények.Ám józan paraszti ésszel tudnak számolni. Ma egy 55nm-es lakás értéke7 mill.körül van. Ha a város értékelteti fel 6,5 mill. Ugye mindjárt fizet650ezret.Majd havi 15ezer életjáradékot. Ha valaki 80 évig él ami tudjuk nem általános akkor még kap 3,6 mill. ft-ot.Ez ugye össz:4,25mill. Hát valahol itt van az eb elhantolva! Ez is <moderálva>jani filó mint a földrablás!! Na ki jár jól??? Mert egy üzlet akkor jó ha mindkét fél jól jár!”
 • 3. Beles 2013. április 18. 16:26
  „gondolom az első lépés az érték becslés és ez a vég is mikor meg tudják menny az ára”
 • 2. grafika88 2013. április 18. 10:22
  „6 év alatt senki ! hát ez tényleg sikertörténet !
  Minden fideszes kitaláció ---legalább ilyen sikeres !”
 • 1. zsozso64 2013. április 18. 10:09
  „Nem cikizném Hmvhely Polgármesteri Hivatalát, sem a közgyűlést, sem a polgármestert, még kevésbé az előzőt.
  Az ötlet akár jó szándékú is lehetett... De azt nyilatkozni, hogy a "A közel 6 éve működő program iránt folyamatos az érdeklődés." miközben egyetlen ídős, elkeseredett, nélkülöző, szűkölködő, fidesz szavazót sem tudtak megnyerni hat év alatt....??? Ez tényleg egy sikertörténet magyarmódra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A járási hivatal költözik a zeneiskola épületébe

A közgyűlés zöld utat adott, hogy a jelenleg a városházán működő járási hivatal térítésmentesen használhassa a vásárhelyi zeneiskolát. Tovább olvasom