Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Havi 4000 forint babakötvény a rászoruló gyerekeknek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Korábban minden vásárhelyi újszülöttnek járt, tavaly óta csak a rászoruló gyerekeknek különítenek el havonta 4000 forintot babakötvényben Vásárhelyen. 2006-ban indult a program a fiatalok első lakáshoz jutása érdekében, a cél nem változott.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

864 ezer forint támogatást kaphat a jelenlegi havi 4000 forinttal számolva az a vásárhelyi fiatal, aki 18. évét betöltve kihasználja a helyi babakötvény lehetőségét – a szülővárosában akar élni, itt vásárolja meg első használt vagy új lakását, házát, építési telkét. 7 éve alapította az önkormányzat a város babakötvényét. Létrehozták a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítványt, kezdetben havonta 3500 forintot különítettek el babánként, majd 4000 forintra emelték az összeget. Az első évben 8 millió 747 ezer 872 forint gyűlt össze az alapítvány számláján. 2010-ben már több mint 185 millió forintra emelkedett az összeg, és 1584 babakötvény-tulajdonos volt Vásárhelyen. Az akkori elképzelés szerint a fiatalok 18–24 éves korig vehették volna fel a nekik járó pénzt, de csak akkor, ha Vásárhelyen maradnak, ellenkező esetben nincs támogatás. A bent hagyott összeget pedig továbbra is a közalapítvány kezeli.

 Állampapír a gyerekeknek

Adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönöz a megújult babakötvény vásárlására a kormány. A 19 éves futamidejű állampapír névértéke 1 forint, és bármekkora összegben vásárolható a Magyar Államkincstár értékesítési pontjain, jelenleg 31 helyen. Az új befektetés kizárólag Start-számlán vezethető. A számla a sokszorosára gyarapíthatja a kisbabáknak születéskor járó 42 ezer 500 forintos életkezdési támogatást. A szülők mellett a hozzátartozók is nyithatnak minden 18 éven aluli gyermek számára Start-számlát. A befizetett összeg 10 százalékát támogatásként az állam jóváírja, maximum évi 6000 forintig. Az is kedvezmény, hogy a Start-számlán, babakötvényben így összegyűlt pénzt a gyermek 18. életévének betöltése után adómentesen veheti fel.

4 évig minden vásárhelyi babának járt a havi 4000 forint. 2011-ben viszont a közgyűlés társadalmi bizottság felállításáról döntött, hogy tagjai tegyenek javaslatot szociális szempontok érvényesítésére, azaz 2012-től elsősorban a rászoruló családok gyerekei kapjanak támogatást. Így már figyelembe veszik a család egy főre jutó jövedelmét, de több lakás, ház sem lehet a tulajdonukban. Szűkült a támogatottak köre, viszont 2 évvel kitolták az összeg felhasználásának határidejét, azaz 26. életévükig vehetik fel a fiatalok. A havi 4000 forintot viszont, ahogy korábban is, csak nagykorúságig gyűjti a közalapítvány. Pluszként azokat is támogatják, akik nem a születésüktől fogva rászorulók, időközben változnak meg körülményeik, és 18 évesen már az anyagi helyzetük indokolja. Ők is annyit kapnak, mint azok, akiknek 18 évig havonta félrerakták az összeget. Jelenleg eddig 2133 babakötvény-tulajdonos van Vásárhelyen. Az alapítvány időközben vagyonának jelentős részét belvárosi ingatlanokba fektette, a bérleti díjból gyarapítja a pénzt – tudtuk meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diákoknak is le kell ˝dolgozniuk˝ szenteste napját

Bár a téli szünet december 23-ától január 3-áig tart, a diákoknak és a pedagógusoknak – a többi munkavállalóhoz hasonlóan – előre le kell dolgozniuk 24-ét és 27-ét. Tovább olvasom