Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Havránek apja és a nyilas múlt

Havránek Ferenc képviselő édesapjának nyilaskeresztes múltja volt a fő témája a tegnapi vásárhelyi közgyűlés napirend előtti felszólalásainak. Lázár János polgármester egy régi dokumentumot kapott egy egykori elhurcolt zsidótól, s ezen szerepelt Havránek Lajos neve.
Havránek Ferenc képviselő édesapjának nyilaskeresztes múltja volt a fő témája a tegnapi vásárhelyi közgyűlés napirend előtti felszólalásainak. Lázár János polgármester egy régi dokumentumot kapott egy egykori elhurcolt zsidótól, s ezen szerepelt Havránek Lajos neve. Több képviselő is hozzászólt a vitához, amely négy és fél órán át tartott.

Négy és fél órás személyeskedés – röviden így foglalható össze a tegnapi vásárhelyi közgyűlés napirend előtti vitája. Az egészet az robbantotta ki, hogy Lázár János polgármester elmesélt egy olyan történetet, mely húsvétkor vele esett meg.

– Vásárhelyről tizenéves korában elhurcolt, s a náci haláltáborok borzalmából megmenekült, azóta Kanadában élő zsidó férfi és felesége keresett fel otthonomban. Többek között egy olyan régi nyomtatványt is átadtak nekem, melyen azoknak a nyilaskereszteseknek a neve szerepelt, akik 1944-ben összeszedték a zsidókat városunkban.
Megdöbbentem, Havránek Lajos neve is szerepelt rajta. Megkérdezném képviselőtársamat, Havránek Ferencet, van-e valami köze az említett személyhez? – kérdezte Lázár.

Lapzártánkkor született döntés Vásárhely újonnan összevont középiskolájának elnevezéséről. Az intézmény végül a Gregus Máté nevet kapta Lázár János új előterjesztése alapján.

A megszólított munkáspárti képviselő elmondta, hogy igen, az édesapjáról van szó. Havránek Ferenc 1945-ben született, s apját néhány éven belül elvesztette. Személyes emlékei emiatt nincsenek, csak annyit tud, amit az édesanyja és a rokonok elmeséltek neki. Nem érti, most miért vetődött fel apja múltja.

Lázár azt kérte Havránektől, hogy a Holokauszt múzeumnak interjú formában mondja el, amit édesapja nyilaskeresztes tevékenységéről tud, mert ezzel segíti majd a későbbiekben a kor jobb megismerését, s az is fontos, hogy a másik fél véleményét is megismerje az utókor.
Molnárné Kecskeméti Rita fideszes képviselő hozzászólásában kitért arra, most már érti, miért csak listán jutott be Havránek, mert ilyen múlttal a vásárhelyiek nem szavaztak rá.

A szabad demokrata Takács Róbert Havránek védelmében kért szót. A legfiatalabb vásárhelyi képviselő – 1984-ben született – felrótta Molnárnénak (kinek kétszer is eltévesztette a nevét, ami újabb vita forrásává vált), hogy az apja múltja miatt nem szabad elővenni a fiút.

Bacsa Pál szocialista képviselő szerint Lázár János gumicsontként dobta a képviselők elé ezt a nyilaskeresztes történetet, mert ezzel elvette az olyan fontos kérdések elől az időt, mint például a Kossuth-iskola tervezett névváltoztatása. A város első embere erre azt válaszolta: „Felháborít, hogy Bacsa képviselőtársam viccet csinál 600 vásárhelyi megöléséből, mikor gumicsontnak titulálja ezt a felvetést!" Bacsa ezt kikérte magának, mondván, ő egyáltalán nem ezt mondta, csak arra utalt, ez a személyeskedés már több órája tart, s a közgyűlés másról nem is szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Graffititábor is lesz Mártélyon

Idén barkácsolókat és graffitiseket is vár a mártélyi szabadiskola vezetője. Bányai Béla festőművész… Tovább olvasom