Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Havránek Ferenc: Munka és fedél mindenkinek jár

Hódmezővásárhely - Sorozatunkban az önkormányzati választásokra készülve, október 12-éig a tízezer lakosnál népesebb Csongrád megyei városok polgármesterjelöltjeivel készítünk beszélgetést abban a sorrendben, ahogy a szavazólapon szerepelnek majd. Most a hódmezővásárhelyi Havránek Ferencet (Munkáspárt 2006 Európai Baloldal) kérdeztük terveiről.
– Harmadszor indulok a polgármester-választáson, eddig mindig dobogós helyen végeztem, de az „aranyérmet" még nem sikerült megszereznem – mondta közelmúltbeli szerepléseit értékelve a rutinos várospolitikusnak számító Havránek Ferenc, a Munkáspárt 2006 Európai Baloldal polgármesterjelöltje.

– Ha el akarunk jutni valahová, pontosan tudni kell, hol vagyunk, honnan indulunk, és nem szabad megijedni az összehasonlításoktól sem. A rendszerváltást követően Hódmezővásárhely lakossága legalább 20 százalékkal csökkent, viszont Szeged gyarapszik, és ott könnyebb az élet, 30 százalékkal magasabb az átlagjövedelem, mint nálunk. Ez arra is visszavezethető, hogy városunk elveszítette iparának közel 60 százalékát, és ezzel értékes munkahelyek szűntek meg. Ráadásul a mezőgazdaságban is jelentősen csökkent a foglalkoztatottak száma. Az elmúlt 24 évben Vásárhelyen jobboldali a többség a közgyűlésben, ők vezették a várost. Számlájukon negatív és pozitív eredmények is vannak – vázolta a helyzetet Havránek.

Havránek Ferenc: A józan észt vissza kell „csempészni
Havránek Ferenc: A józan észt vissza kell „csempészni" az önkormányzatba, hogy a gazdasághoz értő emberek kerüljenek döntési pozícióba. Fotó: Karnok Csaba

Azt mondta: a józan észt vissza kell „csempészni" az önkormányzatba, hogy a gazdasághoz értő emberek kerüljenek döntési pozícióba. – A mi jelöltjeink ilyenek, tízből csak ketten nem dolgoztak a gazdaságban. Magam is vállalkozást viszek, ezért merem kijelenteni: amelyik politikus azt ígéri, tömegesen teremt új munkahelyeket, az hazudik! Viszont olyan körülményeket kell kialakítani, ami kedvez a gazdaság fejlődésének. Például az a vállalkozó, aki bruttó 300 ezer forint alatt kereső dolgozójának emelést ad, az emelésnek a felét és járulékait írhassa le a helyi adójából. Kecskemét jó példa, ott hasonló intézkedéseket vezettek be – közölte a baloldali politikus.

Úgy véli, szembe kell nézni a felesleges beruházásokkal, amelyek az ígéretek ellenére nem hoztak újabb befektetőket, nem növelték jelentősen a turizmust, lásd: fedett uszoda. Vagy a tramtrain, amely annak dacára, hogy száz százalékban támogatja az Unió, szükségtelen. Vissza kéne adni az oktatás becsületét, rangját, főként a szakmunkások profi képzése lenne fontos.

– Régi rigolyám a fizetőparkolás, nem is szavaztam meg, polgármesterként megszüntetném, értelmetlen, annyi pénzt hoz, amennyi a költsége. És eltörölnénk az ingatlanadót, akkor is, ha építményadónak hívják. A jövő? A beruházásoknál minimumfeltétel lenne a majdani önfenntartás, de inkább jövedelmet termeljen – mondta a politikus. – A cél, hogy mindenkinek legyen tisztességes megélhetést biztosító munkája, fedél a feje felett. Ezeket egy városi önkormányzatnak biztosítania kell, természetesen nem ellenszolgáltatás nélkül. De az is egyértelmű, hogy felelősséggel tartozunk minden családért, éhező, elkallódó, tehetséges gyerekért – zárta gondolatait Havránek Ferenc.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a vásárhelyi Somogyi Béla utca

A részt vevő lakosokat rétessel, pogácsával és teával vendégelték meg. Tovább olvasom