Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Hithű és ingatag városok?

Hódmezővásárhely - Hithű és a győzőkhöz húzó választási körzetei is vannak Csongrád megyének – legalábbis erre lehet következtetni ez elmúlt 20 év eredményeiből. De létezik-e papírforma a politikában? A politológus szerint fölösleges törvényszerűséget keresni, egy településnek nincs politikai identitása.
Lehet-e borítékolni egy országgyűlési választás helyi eredményeit – a friss közvélemény-kutatási adatok helyett az eddigi tapasztalatok alapján? Erre kerestük a választ, miután megnéztük, hogyan voksoltak Csongrád megye egyes választási körzeteiben 1990 és 2006 között. Az eredmények azt mutatják, hogy bizonyos városokban és környékükön rendre a győzelemre legesélyesebb pártok jelöltjei szereztek mandátumot, míg akadtak olyan körzetek is, ahol az aktuális népszerűségi indextől függetlenül egy adott politikai oldal nyert több cikluson keresztül.

A legpragmatikusabb térség Szeged három választókerülete. A megyeszékhelyről 1990-ben két MDF-es és egy független, 1994-ben három szocialista, 1998-ban két fideszes és egy MDF-es, 2002-ben két MSZP-s és egy MDF-es, 2006-ban pedig két szocialista és egy szabad demokrata jelölt került be az országgyűlésbe. Vagyis – Balogh László 2002-es győzelmétől eltekintve – minden voksolásnál a később kormányt alakító többség szerezte meg a mandátumokat. Hasonlóan teljesített Szentes és Makó térsége, ahol szintén a 2002-es választás számít kakukktojásnak: a Kurca partján akkor a fideszes Farkas Sándor nyerte az egyéni versenyt, a Maros-parton pedig Martonosi György. Csongrád már jobban kilóg a sorból, ott ugyanis 2002-ben és 2006-ban is a 1998-ban kisgazdaként debütáló, majd a Fideszhez csatlakozó Vincze László kapta a legtöbb szavazatot, azaz árral szembe ment a többség. A hithű város megtestesítője Hódmezővásárhely, ahonnan mind az öt választáson jobboldali jelölt jutott a parlamentbe.

Hódmezővásárhelyről 1990 óta valamennyi választáson a Fidesz jelöltje jutott be egyéni képviselőként a parlamentbe. Archív fotó: Tésik Attila
Hódmezővásárhelyről 1990 óta valamennyi választáson a jobboldal jelöltje
jutott be egyéni képviselőként a parlamentbe. Archív fotó: Tésik Attila

– Érdekes megfigyelések, de nagyon nehéz, és szerintem fölösleges mögöttük törvényszerűségeket keresni – nyilatkozta lapunknak Kovács László Imre politológus. A szegedi egyetem docense úgy látja, más országokban is akadnak hasonló kuriózumok. Ilyen például egy franciaországi kisváros, ahol évtizedek óta hajszálra ugyanannyi a választói aktivitás, mint országosan, vagy egy amerikai tagállam, amelyben mindig az az elnökjelölt nyer az előválasztásokon, aki végül győzni fog. Egyébként a fentiek mellett még jó néhány „mindig kormánypárti" település van az országban, de akadnak „mindig ellenzékiek" is. Ezeknél azonban fontos látni, hogy egy egyéni választókerület nem egy település, csak ott van a központja. A városok és a közeli kistelepülések választói preferenciái egyenként igen eltérőek lehetnek, és a végeredményben ezek összesítése jelenik meg. Olykor csak pár száz, esetleg annál is kevesebb szavazaton múlik, ki nyer.

A választók is cserélődnek

– Szerintem egy településnek nincs „politikai identitása" – szögezte le Kovács László Imre. – A választási eredmény számtalan egyéni döntés statisztikai összege, és ráadásul néhány évtized alatt a választók nagy része is kicserélődik. Az aktuális pártpreferenciák sokkal inkább az adott politikai helyzetből fakadnak, és nagyon kevéssé magyarázhatók az előző választások – különösen évtizedekre visszamenő – tapasztalataival. Emellett természetesen nagy szerepe lehet a küzdelemben a lokális politikai viszonyoknak is. Jó példa erre Hódmezővásárhely, ahol egy rendkívül erős személyiség, Rapcsák András olyan „beágyazottságra" tett szert a helyi társadalomban, hogy ott őt megválasztották volna képviselőnek bármilyen párt színeiben – mint ahogy váltott is pártot pályafutása során. Mindezeken túl vannak egyéb tényezők, amelyek színezhetik a pártpreferenciákat, de ezekből azért nem áll össze egy-egy választókerület valamiféle identitása.

Olvasóink írták

 • 19. hecsedli 2010. április 14. 20:53
  „Hát ez nem jött be aranka2 kedves,hiábavaló volt a sok fröcsögés.De majd őszre lehet folytatni az önkormányzatin.”
 • 18. Agyalapi 2010. április 02. 19:53
  „És a Fekete Sasnak mi köze van az egészhez? Hithű városunk pedig most úgy tehetne szert országos hírnévre, hogy nem lesz hithű.”
 • 17. aranka2 2010. április 02. 18:02
  „Lixus_kzs, nem sok fogalmad van sem a demokratikus jogokról, sem hatalomról, sem az ellensúlyokról.
  A hatalmat mindig, minden körülmények között ellenőrizni kell, mert a hatalomnak úgy általában szokása, hogy elpofátlanodjék. A pártdelegáltak éppen azért vannak ott, hogy figyeljenek, és minden apró hiányosságot, tévedést, emberi gyarlóságot szóvá tegyenek. Az meg, hogy feljelentést tegyek egy tíz nap múlva esetleg feltételezhető, kigondolható valamiről, talán mégis hülyeség.
  Ami meg ezt a mondatodat illeti: "Értsétek már meg végre, nem kérünk belőletek, tűnjetek el!" Én egyedül vagyok, Te egyedül írtad, amit írtál, mit jelent a többes szám? Kiknek a nevében beszélsz? Megbíztak vele? Lehet, hogy az én véleményemet többen osztják, lehet, hogy a tiédet. Én nem bújok semmi vélt csoport mögé, te se tedd.

  Amúgy pengemesternek van igaza, Kristó Gabriellával szemben egyáltalán nem mernék nagyobb összeget tenni Lázár győzelmére. Az meg teljesen törvényes, hogy ennek a véleményemnek hangot adjak.”
 • 16. Pengemester 2010. április 02. 10:58
  „Ahogy Szentest 4 éve odadobták az mszp-nek,most olyan lazán fogja elvinni a fidesz. Amikor 1994-ben majdnem mindent vitt az mszp,Móra József akkor sem bírt nyerni. Vásárhely viszont necces szerintem. 2002-ben előlegezett bizalom volt,amit Lázár János kapott. Egy ciklussal később viszont Baloghné viszont függetlenként bevitte a második fordulóba úgy,hogy lényegesen kisebb háttér állt mögötte,mint a Jobbikos hölgynek. Nem gondolnám,hogy lefutott a sztori.”
 • 15. airwaves 2010. április 02. 10:39
  „14. Lukszusz!
  Nem vagytok valami sokan! Illik rád Hofi mondása: " A magyar csak akkor érzi jól magát, ha valakinek a s....be van a nyelve" :) Az utolsó mondatodat veheted magadra is!!!”
 • 14. Lixus_kzs 2010. április 02. 10:04
  „aranka2!

  A mocskolódást, vádaskodást fejezd be. Ha úgy véled törvénysértés történt akkor tegyél feljelentést, jelentsd a választási bizottságnak stb. Ez így csak DUMA! USZÍTÁS! Értsétek már meg végre, nem kérünk belőletek, tűnjetek el!”
 • 13. Filctoll 2010. április 02. 09:44
  „totya66 - Nosza, hajrá!”
 • 12. totya66 2010. április 02. 08:37
  „Vásárhely nem hithű, itt egyszerű személyi kultusz van elég azt ordibálni hogy Rapcsák András és már nyert az ember. Pedig anno hogy csodálkoztak ki az a Rapcsák és hogy lett polgármester? Ha megalakítanám a kutyaütők pártját kiállnék a Kossuth térre és ordítanám hogy évtizedes barátság és mindent tőle tanultam akkor én lennék a képviselő!”
 • 11. aranka2 2010. április 02. 05:32
  „ellenálló bocs, én már csak a mostani címet láttam!”
 • 10. Filctoll 2010. április 02. 05:32
  „Igen, az eredeti szöveg valóban ez volt!
  aranka2 ezért irtuk!”
 • 9. ellenálló 2010. április 01. 22:38
  „5. hozzászólás aranka2!

  A hozzászólásomnak, illetve Kristó Gabriellának köszönhetően módosították a képaláírást.
  Sajnos a nyomtatott formában is az jött ki, hogy "1990 óta valamennyi választáson a Fidesz jelöltje jutott be egyéni képviselőjelöltként a parlamentbe." Nekünk helyén van az agyunk!”
 • 8. deszkás 2010. április 01. 20:43
  „Számolják újra.”
 • 7. skid 2010. április 01. 20:19
  „Ez most enyhén kampányírás volt.”
 • 6. aranka2 2010. április 01. 19:25
  „A kopogtatót mindenki tudja, hogy le KELLETT adni, de az urna mellett nem áll ott a Jani gyerek. Ebből viszont még pofára esés is lehet, Lázárnak nyilván kevesebb szavazata lesz, mint amennyi kopogtatót kapott. A pártoknak azonban figyelnie kell a szavazatszámláláskor, tisztelt pártdelegáltak, ott Önök az urak, a parancsra dolgozó városháziaknak mindig figyeljék a kezét!”
 • 5. aranka2 2010. április 01. 18:32
  „A képaláíráshoz: az FKGP, vagy a KDNP baloldali párt volt? 2-4 hsz. előbb az agy, azután a kéz!”
 • 4. Én2 2010. április 01. 14:34
  „ellenálló- teljesen igazad van ez így volt, de ők mindig hazudnak és a nép ahelyett hogy gondolkodna elhiszi.
  Igen itt megmondják, hogy kire kell szavazn, különösen a szegény rétegnek v. a mhelyeken is kötelező még a kopogtatót is annak adni aki nekik tetszik.”
 • 3. Filctoll 2010. április 01. 14:25
  „ellenálló - Igazad van! FKGP-s volt a Doktor Úr, nem fideszes.”
 • 2. ellenálló 2010. április 01. 13:10
  „Tisztelt Délmagyar szerkesztősége!

  Pusztán egy "apró" észrevételem van, mégpedig az, hogy a fénykép alatt lévő kommentár egyszerűen nem igaz!
  1990-ben Dr. Szabó Lajos az FKGP, 1994-ben Dr. Rapcsák András a KDNP színeiben jutott be egyéni képviselőként a parlamentbe.”
 • 1. Filctoll 2010. április 01. 12:40
  „Én úgy értelmezem a cikket hogy Vásárhelyen most megmondják kire kell szavazni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felügyelőket is fizetnek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Idén is folytatódik a közmunkaprogram, havonta átlagban 180–200… Tovább olvasom