Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Igazoltathatnak a közterület-felügyelők

Hódmezővásárhely - A közterület-felügyelőkkel naponta összefutunk, bárhol éljünk a megyében. A legtöbben azonban nem vagyunk tisztában hatáskörükkel, milyen intézkedésekre jogosultak. Vásárhelyen 7 közterület-felügyelő dolgozik.
– Munkatársainknak a rend, a tisztaság és az önkormányzati vagyon védelme a feladatuk – mondta Tóth Ferenc, a vásárhelyi közterület- felügyelet vezetője. – Ezenkívül igazoltathatnak, feltartóztathatnak és előállíthatnak bárkit, ugyanis intézkedésre jogosult hivatalos személyek. Abban az esetben igazoltathatnak, ha közösség elleni magatartást tapasztalnak, például, ha valaki szemetel, vagy nem vágja le a füvet. Az elkövetőre helyszíni bírságot vethetnek ki, és feljelentést is tehetnek ellene.

A legszélsőségesebb a testi kényszer alkalmazása, amit védekezésként „vethetnek be", de előfordulhat, hogy igazoltatáskor feltartóztatnak valakit, értesítik a rendőrkapitányságot, viszont, ha az illető szökni próbál, erőszakkal a helyszínen marasztalhatják. Ilyen Vásárhelyen még nem történt. A felsoroltakon kívül feladat még az önkormányzati rendezvények biztosítása.

– A rendőrséggel közös járőrözésen is részt vesznek munkatársaink, elsősorban péntek és szombat éjszaka. Főként ekkor fordul elő – például köztéren való italozás esetén –, hogy a közterületesek helyszíni bírságot vethetnek ki, a rendőrök pedig feljelentést tehetnek. Munkatársaink egyenruhában vannak, jelvénnyel és szolgálati igazolvánnyal rendelkeznek, utóbbit, ha nem mutatják fel, kérjék tőlük – figyelmeztetett Tóth.

A rendőrség Vásárhelyen és Csongrád megye valamennyi településén közös, általában gyalogos járőrszolgálatot lát el a társszervekkel, így a közterület-felügyelőkkel – közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – Fontos hangsúlyozni, hogy a közterület-felügyelők az intézkedés során csak a számukra jogszabályban biztosítottakat teszik meg, ezt meghaladóan a rendőr segítőiként működnek közre. A közterület-felügyelőktől, valamint a társszervek képviselőitől számos jelzés érkezik a rendőrségre, legutóbb Hódmezővásárhelyen egy rongálás elkövetőjét sikerült elfogni a közterület-felügyelőktől kapott információk alapján – mondta a szóvivő.

Olvasóink írták

 • 14. xenopus 2012. szeptember 13. 06:14
  „Ez a kutya-dolog nagyon is fontos lenne! Leviszik ( bocsánat: "sz@ratni ) a kutyákat a népkertbe, mindenféle szájkosár nélkül, vagy az Andrássy utcán sétáltatja az emberek között! És egyetlen egyet se büntetnek meg! De miért? Hol vannak a közterületesek ilyenkor?

  A parlagfüves időszakban hány embert büntettek meg? Lehet hogy egyet sem? Közterületen ugyanis igen sokat lehetett látni, és mindenfelé a határban! Ott ki jár? Mezőőr?”
 • 13. Power 2012. szeptember 12. 14:47
  „Lassan odajutunk, hogy már nem tudjuk, hogy ki jogosultak igazoltatni. A közterület-felügyelőkről egyébként is meg van a véleményem: egy idős nénit köteleztek arra, hogy vegye pórázra a palota pincsijét, de a nagytestű kutya ugyanott szabadon szaladgálhat a városban, mert nem mernek szólni a gazdájának.”
 • 12. portis 2012. szeptember 11. 15:50
  „Ha jól értem, csak akkor igazoltathatja ha szabálysértést követ el a páciens.”
 • 11. hasika 2012. szeptember 11. 06:25
  „Itt nem a balhéról van szó.Szerintem túlságosan vissza fognak élni a hatalmukkal amit már így is kihasználnak.”
 • 10. CaptainChaos 2012. szeptember 10. 21:15
  „6. klj-54 2012.09.10. 18:55

  A Guardia Civil-ről , Gendarmerie-ről nem tudok, de a Carabinieri az tuti hogy nem helyi rendfentartó erő.
  A carabinierik a kemény legények (csendőrök) közvetlenül a hadügyminisztérium és a belügyminisztérium irányítása alatt. Tagjai is gyakran a hadseregből mennek át a carabinierikhez.
  Komoly fegyverzetük is van, repülőgépek, helikopterek, hajók, könnyűpáncélosok. Szóval egy carabinieri nem a jóságos rendőrbácsi aki segít átmenni a vak néninek a zebrán, az inkább a policia.”
 • 9. bölcsleo 2012. szeptember 10. 21:07
  „nem kell balhézni......nincs baj....”
 • 8. klj-54 2012. szeptember 10. 21:01
  „@hecsedli:
  Véleményem máshol írtam meg:
  http://csutak.nolblog.hu/archives/2012/09/10/Freedom_for_Biszku_Bela/”
 • 7. hecsedli 2012. szeptember 10. 20:17
  „3. klj-54 2012.09.10. 13:15
  " Nem érzem magam jó ebben az országban amióta ez a hibbant az uralkodó!"
  "Apád" megmondta a tutit hallgass rá és megoldódik a problémád.Egyébként akinek nincs takargatni valója nem aggódik ilyen dolgok miatt.”
 • 6. klj-54 2012. szeptember 10. 18:55
  „@ CaptainChaos:
  No akkor még egyszer!
  A rendőr az rendőr aza pilitie, policia, stb. az állami, központi irányítású szervezet.
  Minden más Guardia Civil, Gendarmerie, Carabineri a helyi egyenruhás rendfenntartó szervezet.
  És a lényeg:
  Ott nem kap mindenféle jöttment civil ruhás sehonnai engedélyt arra, hogy engem vegzáljon.
  Igen finoman küldtem már el az alsóvárosi bárisnyát aki megrettenve elszaladt még a saját autója mellett is:)
  Ő akarna engem előállítani?
  Ugyan már...”
 • 5. CaptainChaos 2012. szeptember 10. 18:20
  „3. klj-54 2012.09.10. 13:15

  Carabinieri azaz csendőr az nálunk a rendőr, a policia azaz rendőrség Magyarországon a közterület felügyelet.
  Kb. hasonló elven működnek, a carabinieri erőteljesen központosított irányítás alatt áll katonai fegyelemmel, a policia a helyi önkormányzatok irányítása alatt áll, ők büntetnek szemetelésért, tilosban parkolásért, ők kísérik át az idős nénit a zebrán, válaszolnak a turisták hülye kérdéseire.”
 • 4. nyomdasz63 2012. szeptember 10. 14:30
  „Szegeden ugye van: polgárőrség,városőrség,közterületfelügyelet.
  Ezeket úgy,ahogy vannak,úgy utálják a rendőrök-de politikai"felsőbb"utasításra együtt kel(lene),hogy működjenek.”
 • 3. klj-54 2012. szeptember 10. 13:15
  „No megint Diktatúrába futunk!
  Kint a rendőr vagy csendőr (Guardia Civil, Gendarmerie, Carabineri) jogosult igazoltatni.
  Nálunk meg mindenféle jöttment megteheti?
  Nem érzem magam jó ebben az országban amióta ez a hibbant az uralkodó!”
 • 2. mivan? 2012. szeptember 10. 12:41
  „Na, ez már megint milyen dolog? Ezt azért nem kéne. Fényképezze le ahol nagy a fű, azt kész. És fel lesznek ezek a jóemberek készítve erre a feladatra normálisan? Vagy sok mini rambó lesz?”
 • 1. tams073 2012. szeptember 10. 09:55
  „nagyon helyes minél több intézkedésre jogosult szmély legyen aki piszkálhat zaklathat igazoltathat erösszekkel visszatarthat stb ez igy szerintem normális is mér a polgáröröknek fegyver kellene le tudjon lőni.Kérdezném én a munkásörséget nem hoznák vissza? Ja nincs munkásrétek akkor legyen közmunkásörség pl. Kérdzem miért nem élég e rendörségnek ilyen jogkört adni? Miért lehet ennyi szervezetnek jokört adni mi jogogn ? Ez szép demokrácia az átkos komonista rendszerben ami annyira diktatorikus volt nem volt ilyen Érdekes”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztük az olvasót: Van vásárhelyi kerámiája?

Ezúttal arról faggattuk a vásárhelyi olvasóinkat, hogy vásároltak-e már helyi kerámiát? Tovább olvasom