Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Képviselők munkásruhában

Néhány kivételtől eltekintve a vásárhelyi közgyűlés összes tagja megtartotta civil foglalkozását, így a város ügyeinek intézése mellett éppúgy dolgozik, mint bárki más. Akad a dísztermi padsorok „lakói" közt orvos, pedagógus és ügyvéd, de gépésztechnikus és mezőgazdász is, s van olyan, aki napjai nagy részét munkásruhában tölti.
Grezsa István a háziorvosi rendelőben. Első a gyógyítás. Fotó: Tésik Attila
A polgármester és helyettesei főállásban vezetik a várost, viszont a többi vásárhelyi képviselő szinte mindegyike továbbra is űzi civil foglalkozását. Arra voltunk kíváncsiak, vajon mit csinálnak a városatyák, amikor nem a közgyűlésen interpellálnak, fogadóórát tartanak vagy önkormányzati rendezvényeken vesznek részt – azaz, amikor az öltöny-nyakkendő összeállítást és a kiskosztümöt a hétköznapok viselete váltja fel.

A leglátványosabb változáson talán a munkáspárti Havránek Ferenc megy keresztül, aki gyakran ölti magára a munkásruhát. Családi vállalkozásukban ügyvezető a képviselő, aki gépgyártás–automatizálás szakon végzett technikus. Korábban a Hódgépnél volt üzemvezető, 1990 óta pedig saját cégüknél dolgozik. Legutóbb például mosószerek, tisztítószerek kicsomagolásához gyártottak gépet, de készült már automata prés is a műhelyükben. Havránek, aki a tervezésben és a gyártásban is részt vesz, azt mondta: a napi feladatok és képviselői munka összeegyeztetése semmilyen nehézséget nem okoz.

Nem egészen ez a tapasztalata a Tiszta Lap képviselőjének, Grezsa Istvánnak, aki háziorvosként ölti magára a fehér köpenyt nap mint nap. Azt mesélte, a doktorok gyakran megkapják: az orvos gyógyítson, ne politizáljon. Nem kivétel ez alól ő maga sem. Ugyanakkor sok páciense elvárja tőle, hogy a rendelőben, a vizsgálat közben is foglalkozzon közéleti dolgokkal. Így előfordul, hogy a betegek egyes városi döntéseket kritizálnak, problémákat vetnek fel, próbálnak hosszasan politizálni. Grezsa ilyenkor mindig elmondja a saját álláspontját, ugyanakkor finoman felhívja a beteg figyelmét arra, hogy a gyógyu-
lásra koncentráljanak inkább. Egyébként is azt vallja a képviselő, hogy ő elsősorban orvos, s csak utána közgyűlési tag.

Orvos, ügyvéd, pedagógus

Négy jelenleg is praktizáló doktor ül a vásárhelyi közgyűlés padsoraiban. A háziorvos Grezsa István mellett Hernádi Gyula, aki szülész-nőgyógyász és Havasi Katalin gyermekorvos. De doktorként ment nyugdíjba és hetente néhány napot még dolgozik Hamvas Ödön volt kórházigazgató is, alpolgármesterként viszont most nem gyakorolja hivatását Kószó Péter gyermekorvos. Kis Irén és Tóthné Kecskeméti Katalin iskolát, míg Tóthné Mohos Erika óvodát vezet. Az ügyvédek sorát pedig Kulik Jenő Ervin és Horváth László erősíti.

– A legfontosabb, hogy két gyermek édesanyja vagyok – ezt válaszolta a civil életéről feltett kérdésünkre a fideszes frakció tagja, Molnárné Kecskeméti Rita. A fiatalasszony szerint családi támogatás – férje és édesanyja segítsége – nélkül nem is lehetne összeegyeztetni civil és képviselői munkáját, na meg főiskolai tanulmányait. Molnárné az édesapja cégénél, a gorzsai húsüzemben dolgozik, leginkább a futkosással, sorban állással járó feladatokat látja el. A főiskolai előadásokra, szemináriumokra viszont egyáltalán nem jut ideje, előfordult, hogy a közgyűlés szünetében szaladt át vizsgázni. Ha végez, mezőgazdasági mérnök lesz belőle. Körzetében, Újvároson pedig már megszokták – mesélte – hogy olykor este vagy hét végén tud választói problémáira időt szakítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven éve ballagók most találkoztak

Osztályfőnökük is eljött az 1956-ban végzett mindszenti nyolcadikosok találkozójára. Az egykori… Tovább olvasom