Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Kéri László, a budapesti vásárhelyi művész

Hódmezővásárhely - Kéri László hódmezővásárhelyi festőművész vehette át az idén a Csongrád Megyei Prima Díjat, amelyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének helyi szervezete adományozott. Azért is örül különösen az elismerésnek, mert úgy véli, a vállalkozók sokat tehetnek a kultúra, a művészet felkarolásáért.
A hódmezővásárhelyi művésztelepen lévő műteremben beszélgettünk Kéri Lászlóval (61). A világos helyiségen ketten osztoznak feleségével, Blaski Márta festő-restaurátorral. A falakon, állványokon, a földön mindenütt képek, némelyik kész, mások még befejezésre várnak. Az alkotások meghökkentők. Egyrészt a gazdag és szokatlan színvilág lenyűgöző, másrészt a vászonról sütő emberi érzések, indulatok, küzdelem, harc, az újrakezdés gyötrelme keríti hatalmába a szemlélőt. Sajátos lelki tusát sugároznak a festmények. A zaklatott hangulatot árasztó, gyakran groteszk alkotások készítőjét kétméteres, lobogó hajú, izzó tekintetű embernek képzelnénk. Ehelyett egy végtelenül kiegyensúlyozott, nyugodt, és közel sem óriástermetű művész nyitotta ki a műterem ajtaját.

Budapesti lévén hogyan került Hódmezővásárhelyre? 1976-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán, feleségével az intézmény faliújságján megláttak egy hirdetést, amelyben a Szentesi Városi Tanács művészlakásra hirdetett pályázatot, megnyerték. A tízemeletes ház tetején lévő műteremben szinte a felhők között érezhették magukat. Ám, ahogy Kéri László fogalmazott, a kisvárost akkoriban nem a nyüzsgő művészeti életéről ismerték. Már egy év múlva jelentkezett képeivel a Vásárhelyi Őszi Tárlaton. Megismerkedett az ott élő művészekkel, hívták, biztatták őket a váltásra, így 1984 óta feleségével Hódmezővásárhelyen alkotnak. 1987-ben ő nyerte el az őszi tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.

Milyen a vidéki művészélet? Természetesen a festészet is fővároscentrikus – véli a művész. Főiskolai tanára, Sarkantyú Simon figyelmeztette is: – Ha két éven belül nem jössz vissza Pestre, akkor ott fogsz ragadni. – Eleinte nagyon hiányoztak neki a szakmai visszajelzések, amelyek segítik a pályakezdő művészt. Aki a fővárosban gyökeret ver, annak lényegesen nagyobb az esélye a boldogulásra. Vidékről sokkal nehezebb bekerülni a művészet véráramlásába.

Kéri László vásárhelyi műtermében  – kész és félig kész alkotásai között. Fotó: Schmidt Andrea
Kéri László vásárhelyi műtermében – kész és félig kész alkotásai között.
Fotó: Schmidt Andrea

Kiállítások, művek

Kéri László 1977 óta rendszeresen állít ki egyénileg. A megye városain túl láthatták munkáit egyebek mellett Sopronban, Budapesten, Bécsben, Párizsban, Lengyelországban is. A művész pannói láthatók Szentesen az ifjúsági házban, Kisteleken a házasságkötő teremben, Hajdúböszörményben, Budapesten a Stefánia-palotában.

Kéri László szerint nagyon fontos, ha megrendelésre készít egy képet, akkor a megrendelő partner legyen. Mert ha valaki ragaszkodik az igényes művészi színvonalhoz, akkor elképzelhető, hogy a kész alkotás nem nyeri el a megrendelő tetszését. Arra nagyon büszke, ha valaki megveszi festményét, és látja, hogy az illető gyönyörködik abban. Azt viszont nem kedveli, amikor spekuláns viszi el.

Felvetettem, hogy az interneten rengeteg munkája látható, biztosan sokan keresik meg ez alapján. Gyorsan lehűt: – Az internet alapján még senki nem csöngetett be hozzám képet vásárolni. A válságot a művészek is megérzik, az utóbbi években kevesebb a képvásárlás. – Évente 15–20 képet fest, többször átdolgozza az alkotásokat. Az utánpótlásról egyrészt megjegyezte, gyermekeik nem a művészpályát választották, másrészt nagyon sok fiatal kacsintgat a festészet felé, ez is ösztönzi arra, hogy ne ragadjon le, mindig kísérletezzen újabb és újabb megoldásokkal.

A Prima díjnak őszintén örült, mert ezzel a társadalomban elismerték eddigi munkásságát. Véleménye szerint a vállalkozók azok, akik sokat tehetnek a kultúra, a művészet felkarolásáért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi adomány Némethéknek

Hódmezővásárhely - Újabb pénzadománnyal lepte meg tegnap Berényi Károly a Hódmezővásárhelyi… Tovább olvasom