Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Kevesen buszoznak Vásárhelyen

Sok a kihasználatlan helyi buszjárat Vásárhelyen – derült ki abból a négynapos utasszámlálásból, amelyre a Tisza Volán Rt. kérte fel a mezőgazdasági főiskolai kart. A felmérésnek várhatóan december elejére készül el a végleges eredménye. Az így szerzett tapasztalatokat felhasználják a 2006-os menetrend összeállításánál.
Reggelente sok diák száll fel a Kossuth téri megállóban, este viszont szinte üresek a helyi járatok. Fotó: Tésik Attila
Négy napon keresztül kilencvenkét mezőgazdasági főiskolás számolta Vásárhelyen a Tisza Volán Rt. valamennyi helyi járatán a fel- és leszállókat. A számlálás mellett kérdéseket is tettek, illetve még most is tesznek fel összesen ötszáz utasnak – a vásárhelyiek utazási szokásaira kíváncsi a társaság.

– Mind a tizenhét vonalunkon gyűjtötték az adatokat a hallgatók. Azt szeretnénk ezzel megtudni, vajon mennyire kihasználtak járataink – nyilatkozta Kelemen László, a Tisza Volán Rt. vásárhelyi kirendeltségének igazgatója. Tavasszal már végeztek egy egynapos felmérést, de most két munkanapon és egy hét végén zajlott a munka. Január elsején egy új vonalat, a 3-ast indították be, mely a Kincses temető és a népkerti vasútállomás között szállítja az utasokat, valamint a többi vonalon is növelték a járatszámot. Azt is vizsgálták, megérte-e a bővítés vagy sem.

– Sajnos úgy tűnik, nem hozta meg a várt utasszám-növekedést a változtatás. Az idén nagyobb lett a veszteségünk, mint tavaly. Amúgy a világon mindenhol veszteséges a helyi tömegközlekedés, de az nem mindegy, mekkora hiányt „termel" – folytatta az igazgató.
Kiderült: a 3-as vonalat alig veszik igénybe az utasok. Ezenkívül a hétvégéken is – a reggeli piacra igyekvőket leszámítva – kevesen vannak a buszokon. Hétköznaponként pedig délután 6 órától szinte üresek a járművek.

A főiskolások szombatig folytatják a kérdőíves felmérést. Többek között azt tudakolják meg az utasoktól, milyen gyakran utaznak busszal, át kell-e szállniuk, leszállás után mennyi idő alatt érik el úti céljukat, valamint mennyire elégedettek a buszok tisztaságával, pontosságával, kényelmével. A számlálás adatait most dolgozzák fel a főiskolán Gál József docens vezetésével. Várhatóan december elejére készül el mind az utasszámlálás, mind a kérdőíves felmérés pontos végeredménye, összegzése. Ezt pedig felhasználják a 2006-os menetrend-módosítási javaslat összeállításánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálának 30. évfordulóján emlékeztek az íróra Vásárhelyen

Fiatalon költőnek indult, majd az elszenvedett kudarcok hatására vált íróvá a huszadik század egyik… Tovább olvasom