Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Kinőtték a sportolók a Kása-erdőt

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Kása-erdő a sportolók kedvelt helye, szabadtéri bázisa: tájékozódási futók, lovasok, nordic walkingosok is tartanak ott edzést. A kisebb súrlódások elkerülhetetlenek, főleg a lovasok okoznak gondot a gyalogos sportolóknak.
Lapunk Csörög rovatába is érkezett már olyan észrevétel, amely a vásárhelyi Kása-erdőben a lovasok jelenlétét kifogásolta. Az ottani 1800 és 2300 méteres úgynevezett kocogópályán rendszeresen edzenek ugyanis a tájékozódási futók, az atléták és újabban a nordic walkingosok.
Vörös Endre, a tájfutók vezetője elmondta: a lovak patája jelentősen rongálja az ösvényeket, megnehezítve a sportolók dolgát, háború, komoly viszály azonban nincs közöttük. Igyekeznek alkalmazkodni – ezt viszont is elvárnák –, hiszen a versenyeken is „úttalan utakon" kell teljesíteniük a pályát. Ráadásul időnként motorosok is „vadulnak" a fák között.

A Kertvárost Kishomokkal összekötő erdő közelében a Dél-Alföldi Lovasudvar található. Az egyik oktató, Varga Árpád Zsoltné elmondta: ők szervezetten, éppen az ellenkező irányba, a Tiszai út felé lovagolnak, de nem zárható ki, hogy magánlótartóik – akik náluk tartják jószágukat – arra kalandoznak. Ígérte, a faliújságra is kitesznek hirdetményt, amelyben felhívják a figyelmet: lovasaik lehetőség szerint kerüljék el a Kása-erdőt, illetve azt a részét, ahol más sportágak képviselői edzenek.

A Kása-erdőnek a város kezelésében lévő, a vasúton inneni felének rendezésével kapcsolatban egyébként komoly tervek vannak. Többek között tanösvényt, erdei játszóteret szeretnének kialakítani, erről már tavaly beszélt lapunknak Ékes József, a városüzemeltetési csoport vezetője, de a megvalósítás csakis pályázati pénzből képzelhető el. A meglévő turistaösvények mellett 10-10 méter szélességben takarítják a területet (ebben segítenek a klubok is), karbantartják az aljnövényzetet, de például a kőris-, a nyár- és a tölgysuhángokat csak ritkíthatják, mert azok biztosítják a természet megújulását. A szakember még elmondta: a sportolók valóban rendszeresen használják a Kása-erdőt, és onnan a tereplovasokat sem tilthatják ki.

Olvasóink írták

 • 5. bill 2010. május 28. 06:30
  „Tényleg felháborító, ha valakinek gombaszedés közben lópatanyomokat kell kerülgetni! Még borzasztóbb a Tisza ártere, ahol a vaddisznók összetúrnak mindent! Ideje lenne már leszabályozni azt is, hogy az őzek merre járhatnak, mivel egész ösvényeket csinálnak a Kása-erdőben, és mindenféle növényt lelegelnek! Szerintem le kellene keríteni nekik egy részt, hogy ne zavarják a kullancsok és a szúnyogok szaporodását! A lovak maradjanak a lóistállóban, a vadászok a lőtéren, a gombászok a zöldségesnél, a gyalogosok a járdán. Az erdő meg legyen a fakitermelőké, úgyis annyira összevágták már, hogy egyes részein lóval sem lehet már közlekedni...Még szerencse, hogy gombászunkat ez nem zavarja!”
 • 4. JB007 2010. május 20. 17:55
  „Azért ez így erős csúsztatás. Sem a lovasok, sem a motorosok vagy quadosok nem járnak már az erdőbe egy ideje. Max egy-egy véletlenül.
  Itt szeretném megköszönni a városnak, mint jó gazdának, hogy gondos előrelátással és gyalogos/futó barát politikával kialakította az erdőt olyannak ahol zavartalanul lehet extrém túrákra készülni. Ha valaki volt mostanában arra, akkor már láthatja, hogy felkészítették a környezetet Bear Grylls részére, A túlélés törvényei c. sorozat következő epizódjának forgatására.
  Ugyanis pillanatnyilag egy ocsmány szégyenfolt a város szélén, ami az ingyen tűzifaosztáshoz nyújt alapanyagot - egy ideig.
  Ékes úr pedig lehet, hogy elhiszi amit mond, de akkor sétáljon egyet a fakitermelésnél, majd rádöbben a valóságra.”
 • 3. Filctoll 2010. május 20. 15:34
  „Tudtommal törvény rendelkezik arról hogy mely utakon mehetnek a lovasok. Az erdő nem tartozik ebbe bele. Jó lenne ha nem csak törvényeket alkotnának hanem be is tartatnák!
  Gombát szedni mentünk ki az erdőbe és szörnyű volt ami ott fogadott. A lópatkó által összevágott, gyalog szinte járhatatlan útrészek is voltak. Nyilván eső után ment valaki oda lovagolni és felszántotta az utakat rendesen.
  Természetesen ugyanez vonatkozik a quadosokra és motorosokra is. Ők is rendszeresen kiélik szadista hajlamaikat az erdőben, azzal nem törődve hogy esetleg emberek gyalog is el szeretnének menni az utakon.
  Nekem úgy tűnik mint ha az erdőnek nem lenne gazdája!”
 • 2. lakos79 2010. május 20. 08:23
  „Ha már kinőtték az erdőt, ki lehet vágni, és mehet ingyen tűzifának. A télen így is elég sokat kitermeltek. (amit hagytak maguk után, arról jobb nem beszélni). Pár év és tényleg csak szántó lesz. Na dehát fontos adakozni.”
 • 1. skid 2010. május 19. 20:07
  „A "közkedvelt" jelző egy kicsit erős azért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épp csak meg nem szólalnak a babák

Hódmezővásárhely - Megtévesztően élethű csecsemők kerülnek ki a vásárhelyi Holik Tamásné kezei… Tovább olvasom