Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Kölnivel teszteltük a lányokat

Hódmezővásárhely - A város lányait, asszonyait tettük próbára tegnap: számos lakásba becsöngettünk, locsolkodni próbáltunk. A legtöbben gyanakvóak, bizalmatlanok voltak. Sokan ajtót sem nyitottak, a kukucskálón, vagy az ablakon kémleltek ki, és kérdezték meg, mi járatban vagyunk. De olyan fiatalasszonnyal is találkoztunk, aki – kölninkkel együtt – szívesen látott bennünket.
Sokan ipari méretekben locsolkodnak húsvéthétfőn – kisebb társaságok nyakukba veszik városukat, falujukat, és némi itóka, de főként pénz reményében szinte mindenhová bekopogtatnak. Próba, szerencse. Teszteltük a hódmezővásárhelyieket: mennyire gyanakvóak, beengednek-e kölnivel „felfegyverkezett" idegeneket otthonukba. A 77 éves Pető Lajosné Mária kezében Gombival, kismacskájával csupán résnyire nyitotta az ajtót, és nem akart a küszöbnél beljebb engedni. Csak miután lelepleztük magunkat Tésik Attila fotóskollégámmal, tessékelt a konyhába, és elmondta: idegenek nem szoktak hozzájuk jönni. Mi voltunk az elsők, a gyerekeket és az unokát várták a fér-
jével.

Nem sokkal távolabb – szintén magánháznál – a 19 éves Sós Dóra fogadott, először azt hitte, mamájához jöttünk, de amikor nemmel feleltünk, már zárta is a kaput. Elárultuk, kik vagyunk, mire a fiatal lány azt mondta: – Nem szeretem ezt a szokást, főként a sok büdös pacsuli miatt. Hozzánk két-három éve már nem is kopogtatnak idegenek, tudják, hogy fölösleges, úgysem engedjük be őket – árulta el Dóra, majd hozzátette: – Engem nagyapám, az öcsém, a barátom és édesapám locsol meg. Utóbbi reggel szódásszifonnal kergetett...

Szabó-Barna Anita várta a locsolkodókat, kollégánknak, Imre Péternek sem állt ellen. Fotó: Tésik Attila
Szabó-Barna Anita várta a locsolkodókat, kollégánknak, Imre Péternek sem állt ellen.
Fotó: Tésik Attila

A családfő, Sós Csaba minden évben valami újabb tréfát eszel ki húsvétra, volt már vízipisztolyos ébresztő, vagy a felrázott ásványvizes palackot az ágynál bontotta ki, de előfordult, hogy egy vödör vízzel kedveskedett nekik – mondta a feleség, Andrea. Lányuk most be is zárkózott éjszakára, nem akart újabb vizes ébresztőt. De aztán tegnap mégis lendült a vödör – ezúttal azonban papírgalacsinok hullottak rájuk.

Egy függőfolyosós házban több lakásnál csöngettünk, válasz nem érkezett. Még neszezést sem hallottunk belülről, a redőnyt is leeresztették. Sokan elmenekülnek otthonról. Akadt, aki az ajtót ki sem nyitva kérdezte, kik vagyunk, és nem engedett be. A 79 esztendős Berta Józsefné Katika sem kért a locsolásból, viszont elárulta: nemsokára jönnek érte, és a családdal együtt ünnepel, ő is visz sonkát, tojást és üdítőt. Unokái, dédunokái mindig „megöntözik".

Sóséknál minden évben meglepi valamivel a családfő, Csaba feleségét, Andreát és lányát, Dórát. Idén húsvétkor papírgalacsinokat rejtett a vödör. Fotó: Tésik Attila
Sóséknál minden évben meglepi valamivel a családfő, Csaba feleségét, Andreát és lányát, Dórát. Idén húsvétkor papírgalacsinokat rejtett a vödör. Fotó: Tésik Attila

Az egyik Oldalkosár utcai téglablokkos társasházban zártuk tesztünket. Több lakásnál egyáltalán nem reagáltak a csengetésre, az egyik helyen a kukucskálón néztek ki, a másikon résnyire nyitott ajtónál érdeklődtek érkezésünk okáról, de a pacsulinkból nem kértek. A 28 éves Szabó-Barna Anita viszont, aki éppen az otthonuk előtti virágokat gondozta, mikor nekiszegeztük a kérdést: Szabad-e locsolni? Az előzőek után váratlanul jött az igen. És csak ezután árultuk el, kik vagyunk.

– Friss házasok vagyunk a férjemmel, nagyon szeretnénk babát, és azt hallottam, minél többen locsolnak meg, annál termékenyebb évem lesz – veletek együtt már tizenegyen voltak. Ez kedves, szép szokás, csak a pénz tette tönkre – vélekedett Anita.

Olvasóink írták

  • 1. Nostradamus 2009. április 14. 22:44
    „Hülyeség ez a bújkálás a locsolkodók elől, kényeskedés. A húsvéti locsolkodás szép magyar hagyomány, tessék ápolni! (Inkább mint a Valentin-napot...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt egy fiatal Vásárhelyen - kötelet vitt magával

Hódmezővásárhely - Hétfőn este biciklivel ment el otthonról azzal, hogy az egyik barátját látogatja meg. Tovább olvasom