Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Lepedőnyi külterületi térkép segítségével tájékozódnak

Hódmezővásárhely - Április elsejével megváltoztak a vásárhelyi mezőőri körzetek, mert Új-Kishomok hamarosan ugyanolyan városrésze lesz Vásárhelynek, mint Susán, Tarján vagy Kertváros.
Belterületen pedig nem a mezőőrök, hanem a közterület-felügyelők járőröznek. A mintegy 43 ezer hektárnyi külterületet a korábbi kilenc helyett nyolc mezőőri körzetre osztották. A változás miatt át kellett rajzolni a külterület részletes térképét.

– Már elkészültek az új-kishomoki utcanévtáblák, hiszen a dűlőkből utcák lesznek, valamint egyre több portára rakták ki a tulajdonosaik a helyrajzi helyett a házszámukat – tudtuk meg Benkő Zsolttól, a mezei őrszolgálat vezetőjétől.

A változás a 47-es főút másik oldalán lévő Öreg-Kishomokot egyelőre nem érinti, hiszen ez a rész továbbra is külterület marad, így itt továbbra is a mezőőrök teljesítenek szolgálatot. Az átalakulás miatt azonban át kellett rajzolni a külterület részletes térképét. Hiszen a belterületté nyilvánított Új-Kishomok kikerült belőle, vagyis az eggyel kevesebb körzet miatt át kellett rajzolni a határokat.

A Hódtói-csatorna partján két mezőőr, Petrecz-Tóth Imre és Török Nándor tájékozódik a motorháztetőre tett térképen. Fotó: Tésik Attila
A Hódtói-csatorna partján két mezőőr, Petrecz-Tóth Imre és Török Nándor tájékozódik a motorháztetőre tett térképen. Fotó: Tésik Attila

A 2-es körzetet, vagyis a Paperei kiskerteket, illetve a mártélyi úttól az Aranyági-csatornáig terjedő részt felosztották, s a darabjait négy másik körzethez csatolták. Ezt a módosítást is tartalmazza az újrarajzolt térkép.

Ezek a mappák nagyon részletesek, hiszen a város külterülete igen kiterjedt, majd 43 ezer hektár. Az összes tanya elhelyezkedését, pontos helyrajzi számát is feltüntették rajtuk. A részletesség miatt húsz különböző térkép is készült a külterületről, amelyekből a városházán, az őrszolgálat irodáján, néhány szolgáltatónál, valamint a területen dolgozó mezőőröknél van néhány. Aki vásárolni akar belőlük, annak nem egyszerű a dolga, mert nem árusítják minden olyan üzletben, ahol egyéb térképeket is tartanak.

Minden tanya szerepel a térképen. Fotó: Tésik Attila
Petrecz-Tóth Imre és Török Nándor: minden tanya szerepel a térképen.
Fotó: Tésik Attila

A részletes térkép nem csak a tájékozódásban segíti a mezőőröket. Például egy-egy illegális szemétkupac felfedezésénél rögtön kiderül, hogy kié is az adott terület. Erre azért van szükség, mert ha homályban marad a szemetelő kiléte, a földtulajdonost szólítják fel a hulladék elszállítására. Termény- és falopásnál is azonnal meg lehet határozni a térkép segítségével, kit károsítottak meg a tolvajok.

A helyismeret is döntő

Petrecz-Tóth Imre mezőőr egy hónapja kapta meg új körzetét, ugyanis az övét olvasztották bele négy másikba. Ezért nagy hasznát veszi az 1:4000-es arányú hatalmas térképének, amely akkora, hogy a terepjárója motorháztetőjéről is lelóg. A Szigeten, vagyis a szennyvíztisztító telep háta mögött, a Hódtói-csatorna partján is előkerült a mappa a helymeghatározáshoz. Korábbi területén már nem kellett a térképre annyit hagyatkoznia, mivel hat év tapasztalata, helyismerete segítette munkájában.

Olvasóink írták

 • 5. tete 2008. április 03. 14:43
  „Mikor? És válaszoltak rá?”
 • 4. NTK 2008. április 03. 10:05
  „3-ashoz:

  Már réges-régen megtettem.”
 • 3. tete 2008. április 03. 07:50
  „NTK! Miért nem írsz egy levelet a lakosságszolgálati irodának? 30 napon belül ha jól tudom kötelesek válaszolni. Többet érsz el vele, mint ha csak ide írogatsz!”
 • 2. NTK 2008. április 02. 20:21
  „Helyesbítem előző hozzászólásomat: néhány helyen már ki vannak rakva az utcatáblák. De nem mindenütt.”
 • 1. NTK 2008. április 02. 10:10
  „[...]Már elkészültek az új-kishomoki utcanévtáblák, hiszen a dűlőkből utcák lesznek, valamint egyre több portára rakták ki a tulajdonosaik a helyrajzi helyett a házszámukat - tudtuk meg Benkő Zsolttól, a mezei őrszolgálat vezetőjétől. [...]

  Hát valóban nem lenne rossz, ha már kikerülnének. A házszám kirakásában is igen nagy hiányosságok vannak. Lehet, hogy ez annak tudható be, hogy sokan nem is tudják mi a valódi házszámuk? Sajnos a város elfelejtette hivatalos levélben tájékoztatni az Öreg és Új-kishomokiakat, hogy mit is tegyenek ki a házukra vagy kerítésükre. Pedig más városokban ez a szokás. Nem szájhagyomány útján terjednek az ilyen változások. Azok pl. akik nem vették igénybe az önkormányzat által biztosított időpontokat az új lakcímigazolvány elkészíttetésére - mert nem akarnak Kishomokra bejelentkezni attól függetlenül, hogy ott laknak - honnan tudják meg, hogy mi is a hivatalos lakcímük.

  Nem ártana, ha az Önkormányzat utólag orvosolná ezt a hiányosságot. A szolgáltatóknál történő címátíráshoz is jó lenne ez a határozat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornaberuházási tájékoztató Mindszenten

Mindszent - Az elmúlt héten kaptak értesítőt a mindszentiek a szennyvíztisztító és… Tovább olvasom